Monges esperant l'arribada del papa en la seva visita recent a Panamà (Reuters)

Les dones de l'Església trenquen el silenci: una de cada tres monges ha patit abusos

Denuncien "problemes estructurals" a l'Església catòlica que permeten abusos a menors i monges
Redacció Actualitzat
TEMA:
Pederàstia

En vigílies del començament, al Vaticà, de la cimera sobre els abusos sexuals en l'àmbit de l'Església, associacions d'afectats reclamen no posar l'èmfasi només en l'homosexualitat. També volen que es tinguin en compte els abusos a les dones.

Una d'aquestes associacions, Voices of Faith (veus de fe) –que inclou exreligioses, activistes i víctimes–, afirma que l'Església catòlica necessita una "visió femenina" per solucionar els "problemes estructurals" que permeten que hi hagi abusos sexuals, tant a menors com a monges. Els càrrecs de responsabilitat els ocupen només els homes.

La cimera, que comença aquest dijous, es basarà en els casos d'abusos a menors, però Voices of Faith no té "grans expectatives" que també es parli de l'assetjament tant de poder com sexual a les monges per part de capellans i bisbes. Ho explica Barbara Dorris, víctima d'abusos:

"L'Església vol emmarcar el problema en l'àmbit de l'homosexualitat, amb un doble objectiu: desvia el focus del problema en si, que és l'abús sexual, i actua com a cortina de fum perquè fa que la gent parli de l'homosexualitat i no dels delictes. Tot plegat fa que no es tingui en consideració les dones i, com per art de màgia, desapareixen la meitat de les víctimes."

Per tant, no espera grans resultats de la reunió del Vaticà:

"No tinc gaire confiança en el que decideixin els oficials de l'Església. La meva confiança és per als mitjans, les autoritats civils i les víctimes, que aporten valentia per continuar endavant i forçar els canvis que el món espera de l'Església."

 

Barbara Dorris, víctima d'abusos, té poca confiança en la cimera del Vaticà


"Un acte criminal contra la llibertat i la integritat de la dona"

L'activista alemanya Regina Franken-Wendelstorf, exmonja dominica, considera que l'Església hauria de deixar de parlar d'aquests casos com a "pecats" i reconèixer que es tracta d'un "acte criminal contra la llibertat i la integritat de la dona."

Una altra exreligiosa alemanya, Doris Wagner, recorda que, quan fa deu anys, va "sobreviure" als abusos, creia que era l'única monja a qui li havia passat això durant molt de temps. Ara anima a denunciar aquest problema, que sovint, diu, deriva en contagis de VIH i avortaments forçats entre monges.

Wagner assenyala que "moltes víctimes comencen a parlar" i es refereix a un informe del 1998 als Estats Units en què s'afirmava que un 30% de les religioses havien patit abusos. "I això en un país desenvolupat", afegeix l'exmonja alemanya.

 

Una monja resa a l'església del Sant Sepulcre a la Ciutat Vella de Jerusalem (Reuters)

Des de Voices of Faith es destaca que la situació de les dones víctimes de violència sexual empitjora en països més pobres i molt religiosos com l'Índia, on tacar el nom d'una minoria com la cristiana té un alt preu social.

Aquesta associació assegura que "la reputació de l'Església és més important que el dany de la víctima", en gran part, diu, per una llei de secrets vaticans del 1994 que, segons una de les integrants d'aquesta organització, protegeix els sacerdots i clergues agressors.

L'associació fa una crida per sumar-se a la campanya "Overcomming silence" (silenci superat), ja que opina que "la meitat de l'Església queda silenciada".

 

 

ARXIVAT A:
Pederàstia Assetjament sexual Religió Església
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut