Èxode cap a la platja i la muntanya per agafar aire després del confinament

Aquest dissabte, s'han registrat 265.000 desplaçaments per la xarxa viària, un 49% més que dissabte passat
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Aquest és el primer cap de setmana des de les vacances de Nadal que es pot sortir de la comarca i s'han desplaçat molts vehicles per tots els racons del país.

Tot i així, les xifres de la mobilitat han estat inferiors a les d'abans de la pandèmia. Aquest dissabte, s'han registrat 265.000 desplaçaments per la xarxa viària, un 49% més que dissabte passat, però un 17% menys que el dia equivalent del 2019.

Aquesta xifra es suma a la d'ahir divendres, que 870.000 vehicles es van moure per l'àrea metropolitana de Barcelona, un 14% menys que en prepandèmia però un 4,3% més que divendres passat.

El fet que sigui el primer dia de primavera i el primer dissabte amb llibertat de moviment pel territori fa que, al matí, es vegi moltes persones passejant en municipis de platja, com ara Cambrils.

Entre visitants ocasionals i de segona residència, moltes reserves a l'hostaleria ja són completes, dins les limitacions del 30% d'aforament.

El bon temps ha afavorit l'afluència de visitants: molts d'ells procedents de Lleida, Manresa i de municipis de les comarques veïnes. "Feia molt de temps que estàvem tancats al poble, teníem moltes ganes de veure el mar en família", ha dit Alex Cervelló, veí de Flix.

Vianants al Passeig de Consolat de Mar de Cambrils

Molts desplaçaments s'han fet a la muntanya i a les pistes d'esquí. S'ha vist afluència a les estacions de La Molina i Masella, a la Cerdanya, i també a les del Pallars, a Port Ainé i Espot.

Gemma Tost, responsable comercial de Port Ainé, ha explicat que el volum d'esquiadors és força més alt que el de d'altres caps de setmana, però que no arriba al 100% perquè no posen tots els forfets a la venda per evitar aglomeracions.

Cues a la pista d'esquí de Port Ainé (Pallars Sobirà) (ACN / Marta Lluvich)


La subdirectora de Protecció Civil, Imma Solé, demana extremar les precaucions en les interaccions socials per evitar l'augment de contagis. En una entrevista al 3/24, Solé no descarta que es puguin aplicar restriccions diferents per territoris de cara a Setmana Santa "si les dades epidemiològiques i sanitàries ho indiquen".

Els Bombers també han demanat precaució si es té intenció de fer activitats a l'aire lliure en un cap de setmana de "meteorologia complicada".
 

Es recupera l'activitat al comerç

La ciutat de Lleida també ha recuperat la normalitat comercial després de deu setmanes amb les persianes abaixades el cap de setmana.

Els comerciants estan satisfets amb la reobertura, però demanen a les administracions que no els tornin a tancar perquè els caps de setmana representen entre un 16 i un 20 per cent de la facturació setmanal.

"No tenim capacitat financera per aguantar un any més d'agonia en els nostres negocis", ha advertit Manel Llaràs, president de PIMEComerç.

El Carrer Major de Lleida, aquest dissabte

A Girona, el sector es mostra satisfet de poder recuperar en part la normalitat i espera que es mantingui. La vicepresidenta de l'Eix Comercial, Mercè Ramírez de Cartagena, es mostra esperançada que no es tornarà enrere malgrat que les dades epidemiològiques s'han estancat els darrers dies.

Ramírez de Cartagena també reclama que es flexibilitzi l'horari de l'hostaleria, ja que el tancament de bars i restaurants a les cinc de la tarda "perjudica clarament els comerços".   

A La Maquinista, a Barcelona, les cues han estat una constant i els empresaris han notat una millora de les vendes aquest dissabte. Els més perjudicats són els bars i restaurants dels centres comercials, que no poden obrir al públic i només poden atendre amb comandes.

Cues al centre comercial La Maquinista
ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut