Expectació per l'eclipsi que viurem el 2026: hotels reservats des de fa anys

El 12 d'agost de 2026 hi haurà un eclipsi total de Sol visible des de Catalunya, un fenomen que no es viu des de 1912

Actualitzat

En Kelly Beatty és un californià que s'autodenomina caçador d'eclipsis --n'ha vist més de mig centenar arreu del món-- i des de l'any 2021 té reservades diverses habitacions del Parador d'Alcanyís, a Terol.

Beatty coordina un centenar de persones que es desplaçaran a Espanya per veure l'eclipsi total de Sol del 12 d'agost de 2026. Alguns el contemplaran a l'Aragó, però d'altres en un creuer pel mar Cantàbric i un grup des de Mallorca.

"Per a la gent que en veu un per primera vegada és una experiència espiritual: alguns riuen, altres criden, ploren..."

La trajectòria d'aquest fenomen permetrà que sigui totalment visible des de Galícia fins a les illes Balears. A Catalunya, el privilegi estarà reservat més al sud, encara que es percebrà arreu del país.

 

Queden poc menys de dos anys perquè es visqui aquí el primer eclipsi total de sol en més d'un segle, però hi ha tanta expectació que alguns hotels catalans han rebut ja les primeres reserves internacionals.


Un repte logístic

Allotjaments com el Grand Hotel Central, a la ciutat de Barcelona, estan acostumats a treballar amb antelació. Segons la directora general, Maria Contreras, els clients més previsors reserven entre 6 i 9 mesos abans de l'arribada. L'eclipsi, però, els ha sorprès.

"El grup que vindrà aquí ens ha reservat amb una antelació de 3 anys"

L'eclipsi total de Sol del 8 d'abril del 2024 als Estats Units i Mèxic va generar tanta expectació que alguns estats nord-americans, com el de Texas, van haver de declarar l'estat d'emergència per les aglomeracions previstes.

Per exemple, la ciutat d'Arkansas, d'uns 30.000 habitants, va multiplicar per tres la seva població durant l'eclipsi.
 

Assessors astronòmics

Per coordinar diferents organismes i institucions, alhora que fomentar diverses activitats, la Comissió Nacional d'Astronomia, dependent del Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible, ha creat la Comissió Nacional de l'Eclipsi. La lidera la doctora Antonia Varela per assessorar el govern espanyol en l'àmbit astronòmic pel trio d'eclipsis que es produiran consecutivament a l'estat entre 2026 i 2028.

"Un dels aspectes que més atrau el sector turístic des de l'àmbit astronòmic són els eclipsis" reconeix Varela.  La Comissió Nacional de l'Eclipsi estima que milers d'astroturistes es desplaçaran a la península, en ple agost i sumant-se als visitants habituals de l'estiu.

És tot un repte logístic --especialment, de mobilitat i seguretat-- en determinades zones més aïllades: "Espanya ofereix tot el que es pot exigir a escala turística, sobretot pel que fa a la qualitat dels allotjaments, restauració i infraestructures. Ara bé, l'eclipsi serà visible en moltes zones rurals amb menys accessibilitat, sense aparcaments"

"S'ha de programa ja quines són les vies d'accés a la franja de l'eclipsi. S'ha de fer una arribada gradual, però sobretot la sortida"

"Cal una planificació amb molta antelació, perquè els serveis de seguretat estiguin ben coordinats. I, òbviament, hem de remarcar la seguretat ocular", explica Varela. Després de l'eclipsi de l'abril d'aquest any, es van disparar les cerques a Google per dolors als ulls.

Aquesta comissió es dedicarà també a la divulgació educativa i científica dels tres eclipsis de sol.

L'eclipsi portarà turisme d'arreu del món a Catalunya
L'eclipsi portarà turisme d'arreu del món a Catalunya (iStock/Charles Wollertz)

Caçadors catalans d'eclipsis

L'agència de viatges Vallès Tour assessora des de fa 20 anys l'Agrupació Astronòmica de Sabadell per caçar eclipsis arreu del món. El seu director, Arnau Solsona, assegura que cal treballar amb previsió, sobretot si el fenomen travessa zones remotes: "Hem de treballar, com a mínim, dos anys abans de l'eclipsi."

"Hi ha països com Mongòlia, l'Antàrtida o el desert d'Austràlia, on la logística és molt complicada"

Ara, amb una previsió de dos anys, un grup d'aficionats francesos ha contactat aquesta agència de viatges per rebre assessorament en la visió de l'eclipsi aquí.

Segons Solsona, l'interès pels fenòmens astronòmics s'ha incrementat i el sector turístic s'hi ha adaptat: "Grans turoperadors ja estan veient el negoci dels eclipsis i pot ser que s'inflin els preus, perquè bloquegin places hoteleres amb molta antelació".


Oportunitat científica

La interposició de la Lluna entre la Terra i el Sol provoca una caiguda sobtada de les temperatures i canvis en el comportament dels animals. Uns fets que desperten l'interès de la comunitat científica per estudiar els canvis en l'ecosistema.

Gràcies als eclipsis, com explica la doctora Antonia Varela, s'ha pogut evidenciar la teoria de la relativitat d'Albert Einstein i, també, descobrir l'heli.

L'Observatori Astronòmic d'Albanyà, a l'Alt Empordà i amb el telescopi més gran de les comarques gironines, centra gran part de les seves tasques en la divulgació científica de l'astronomia. El seu fundador, Pere Guerra, reconeix que l'eclipsi del 2026 suposarà un esdeveniment únic.

"No estem preparats pel que ve a Catalunya. És un espectacle natural magnífic i col·laborarem amb diversos ens per fer el màxim de ciència possible"

"Un eclipsi ens permet mesurar i observar el cap magnètic del Sol sense la necessitat de coronògrafs especials", explica Guerra. "El fet que la Lluna ens tapi la brillantor del Sol ens permet veure la corona solar, una capa única i invisible des de la Terra".

Precisament, la corona solar és on s'originen les flamarades que després permeten visualitzar aurores des de la Terra.


Un eclipsi fugaç

L'eclipsi serà el 12 d'agost del 2026 al vespre, entre dos quarts de vuit i les nou. Un eclipsi total 112 anys després de l'últim visible des de Catalunya. Durarà aproximadament un minut en el seu moment àlgid, al voltant de dos quarts de nou de la nit just abans de la posta de sol, i serà totalment visible a ciutats com Tarragona o Reus.

 

La franja de totalitat creuarà ciutats que es quedaran a les fosques durant uns minuts, mentre que en d'altres, com Barcelona, la lluna cobrirà més del 99% del sol, amb un eclipsi gairebé total.

A diferència del fenomen del 2026, el del 2027 només serà totalment visible al sud de la península Ibèrica, mentre que a Catalunya es percebrà com un eclipsi parcial en què la lluna cobrirà gran part del disc solar.

Per altra banda, el del 2028 serà un eclipsi anular de sol on el satèl·lit deixarà visibles les vores de l'astre i un gran anell de foc.

 

ARXIVAT A:
CiènciaTurisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut