Imatge d'arxiu d'un pis en lloguer (Pexels)

Expedient sancionador de 90.000 euros per llogar un pis només a espanyols

Primera sanció per anunci discriminatori al portal immobiliari Idealista i a la inmobiliària que llogava el pis
Redacció Actualitzat
TEMA:
Habitatge

Expedient sancionador de 90.000 euros al portal immobiliari Idealista i a la immobiliària The New House Barcelona que van posar com a requisit per llogar un pis que la persona que el llogués fos de nacionalitat espanyola.

L'anunci, publicat al juny, va motivar una denúncia ciutadana a l'Oficina per la No Discriminació de l'Ajuntament de Barcelona, que ara ha obert l'expedient. L'oferta de lloguer s'adreçava a un col·lectiu de persones, de nacionalitat espanyola, i n'excloïa expressament la resta.


El procediment incoat està "en una fase avançada" i és el primer que a Barcelona, i a tot Catalunya, s'inicia per motius d'origen en l'accés a l'habitatge. Segons el regidor de Drets de Ciutadania de Barcelona, Marc Serra, queda palès que el lloguer exclou algunes persones per raó d'origen en l'accés a l'habitatge. Per això ha llançat aquest missatge de prevenció general a propietaris i també a grans portals immobiliaris a Internet:  

"No només per als grans propietaris, per als grans tenidors que lloguen pisos de forma professionalitzada, sinó també i sobretot per a grans portals immobiliaris que gestionen centenars d'ofertes. Reben una remuneració per aquestes ofertes de pisos de lloguers i tenen unes obligacions cap a quin tipus d'oferta es fa".

Per l'Ajuntament de Barcelona és intolerable que es publiquin anuncis com aquest a la ciutat.

Serra recorda que és una infracció de discriminació segons la llei pel dret a l'habitatge i ha apuntat que és "intolerable" que hi hagi anuncis en una ciutat com Barcelona, on un de cada cinc ciutadans és d'un país d'origen diferent de l'estat espanyol.

A més, segons el consistori, la Constitució espanyola reconeix el dret de no poder ser discriminat per raó d'origen i la Directiva europea 2004/113/CE regula la prohibició en l'accés als béns i serveis.

Segons el conseller, hi ha altres accions discriminatòries a l'hora d'accedir a un habitatge i assegura que cada cop se'n denuncien més:

"Persones LGTBI, persones amb discapacitat, quan es dirigeixen al portal immobiliari no els contestin o els diuen que el pis ja està llogat i, en canvi, el veuen una setmana més tard que el pis continua penjat en el portal. Aquest tipus de discriminació, més fina, és la que estem analitzant ara i que esperem que aviat puguem fer aflorar"

Qualsevol persona que sigui discriminada en l'accés a un lloguer a Barcelona pot presentar denúncia a l'Oficina per la No Discriminació i a les oficines d'habitatge que hi ha a cada districte.

L'Oficina per la No discriminació és un servei municipal que ofereix suport psicosocial, assessorament jurídic i orientació gratuïta a aquelles persones que han viscut una situació de discriminació. Fins a l'agost del 2019 se n'han atès 145 casos i el principal motiu denunciat, per 57 persones, ha estat discriminació per racisme o xenofòbia, que representen un 40% del total de casos.

 

 

 

ARXIVAT A:
LGTBIQ+ Habitatge
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut