Experts del sector de l'oli debaten sobre els diferents models productius al primer Fòrum de l'Oli d'Oliva Verge Extra
ACN Les Borges Blanques - El pavelló de l'Oli de Les Borges Blanques acull aquest dimecres el primer Fòrum de l'Oli d'Oliva Verge Extra de Catalunya (FOOVE), un espai que té per objectiu debatre i reflexionar sobre el futur del sector des dels àmbits de la producció, la gastronomia, la salut i la comercialització. Hi participen 24 ponents i 200 professionals relacionats directament o indirectament amb el sector. La primera taula rodona de la jornada ha abordat els diferents models productius d'aquest producte, com ara els sistemes d'agricultura regenerativa i els sistemes moderns intensius que cada vegada s'estenen més a les noves zones de regadius. El fòrum està organitzat conjuntament per l'Ajuntament de les Borges Blanques i el Departament d'Agricultura.
La primera edició del FOOVE ha arrencat amb una taula rodona en què s'ha debatut els diferents models de producció de l'oli d'oliva. A Catalunya, predomina la producció tradicional, tot i que de mica en mica guanyen terreny els sistemes moderns intensius i superintensius, que són més productius, sobretot a les noves zones de regadius, segons ha explicat l'investigador de l'IRTA especialitzat en olivicultura i elaiotècnia, Juan Francisco Hermoso, que ha assenyalat que de les 120.000 hectàrees d'olivera que hi ha al país, només 20.000 corresponen a models intensius. Segons Hermoso, produir un litre d'oli d'oliva de manera tradicional té un cost per al pagès de 5 euros, mentre que amb sistemes intensius aquest preu baixa fins als 3 euros.
En contraposició als sistemes intensius, però també als tradicionals, hi ha l'agricultura regenerativa, que aposta per restaurar i mantenir la matèria orgànica i la biodiversitat del sòl. Francesc Font, ponent expert en aquest model, ha explicat que agricultura regenerativa no vol dir deixar de tractar el sòl, sinó "fer-ho de forma natural i amb coneixement científic", i ha admès que és un model que "genera dubtes" a agricultors tradicionals, ja que per arribar-hi, cal passar un "peatge productiu" d'uns dos anys.
De la seva banda, el secretari d'Agenda Rural del Departament d'Agricultura, Victor Sas, ha defensat que Govern impulsarà un pla de regadius amb l'objectiu de "posar el màxim número de regadius en zones de secà". Aquest model intensiu, ha dit, té en compte la rendibilitat econòmica, però també la cura del paisatge i del territori. "Tenir aquest equilibri, per una part la productivitat perquè sigui sostenible econòmicament i per l'altre, potenciar valors de territori per potenciar el mercat", ha explicat.
El segon debat ha girat al voltant de la valoració de l'oli d'oliva a la gastronomia. El primer debat de la tarda es centra en abordar el paper de de l'oli d'oliva verge extra a la salut i nutrició, mentre que en el darrer es recolliran les aportacions que s'han fet en les diferents taules rodones per abordar la comercialització d'aquest producte.
El director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d'Agricultura, Joan Gòdia, ha destacat que les conclusions d'aquest primer fòrum es tindran en compte al pla d'acció de l'oli d'oliva del Govern. "Ja està bé de fer fòrums o només es parla, aquí volem conclusions que serveixin per fer seguiment i donar comptes l'any que ve d'allò que s'ha fet", ha expressat.
De la seva banda, l'alcalde de les Borges Blanques, Josep R. Farran, ha remarcat que el fòrum complementa la Fira de l'Oli i referma el municipi com a capital d'aquest producte. També ha afegit que les diferents taules rodones d'aquesta primera edició volen promoure una "cultura de l'oli" que ajudi a revertir les dinàmiques de despoblament" de la comarca de les Garrigues.