Experts qüestionen tractar la covid com una grip: és més greu i causa més morts
- TEMA:
- Covid-19
Després de gairebé dos anys de pandèmia, es reben amb esperança els missatges de poder tractar la covid com la grip, una idea que es deia al començament de tot, però que fins ara la realitat ha desmentit.
El conseller de Salut compta que a la primavera es podran gestionar d'una manera semblant perquè, segons Josep Maria Argimon, la gestió actual "no és sostenible" i cal començar a "recuperar molta activitat diagnòstica", segons insistia fa uns dies.
També des del govern espanyol s'ha parlat d'un canvi d'estratègia.
Amb l'ajuda de la vacunació, la covid ha anat perdent gravetat, però "no és comparable en absolut la mortalitat que pot comportar la covid amb la que provoca la grip", alerta Jacobo Mendioroz, subdirector general de Vigilància i Resposta a Emergències.La temporada 2018-2019 es van registrar 145 morts per grip a Catalunya, segons les dades que arriben dels hospitals que fan de centres sentinella, i, per tant, són aproximacions que es fan. Uns quants experts calculen que són xifres infrarepresentades, i que en realitat podríem estar parlant d'entre 500 i 1.000 morts l'any per la grip.
En qualsevol cas, la xifra queda ben lluny de la mortalitat que provoca la covid. Només en aquesta sisena onada, des de principis de novembre, han mort a Catalunya 2.173 persones per SARS-CoV-2.
Grip o refredat
Els metges recorden que la grip no és un constipat i per això molts tenen encara recança quan senten parlar de "gripalització" de la covid.
"Encara que la covid sigui una grip, continuarà sent una malaltia greu, que arriba cada hivern i provoca mortalitat i satura els serveis sanitaris", diu Jacobo Mendioroz.
El repte per als experts és que també la grip pugui provocar cada cop menys problemes i les vacunes són bones aliades.
"S'ha posat de manifest que hi ha persones vulnerables molt susceptibles de patir conseqüències greus per infeccions respiratòries i hauríem d'intentar evitar-ho amb vacunes", diu el subdirector general de Vigilància i Resposta a Emergències de l'Agència de Salut Pública de Catalunya.
Posar-se la mascareta és una altra "mesura fàcil als llocs tancats" i per això la reivindica, quan calgui, la cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron, Magda Campins.
"La mascareta permet estalviar problemes a llocs com hospitals o residències de gent gran", afegeix Mendiroz.
- ARXIVAT A:
- Covid-19 Coronavirus