Aquest accident a Ohio amb gairebé cinquanta vehicles implicats ha provocat quatre morts (State Highway Patrol Ohio)

L'explosió àrtica als EUA deixa una vintena de morts i milers de persones sense llum

S'han cancel·lat milers de vols, entre els quals n'hi ha que havien de sortir des de l'aeroport del Prat de Barcelona

Actualitzat

Els Estats Units es congelen a mesura que avança la borrasca àrtica que afecta també el Canadà. Almenys hi ha hagut almenys setze persones mortes. Un milió i mig s'han quedat sense electricitat, cosa que en molts casos també significa no tenir calefacció.

La majoria de les defuncions han estat a la carretera, molt afectada per les condicions climàtiques. Quatre de les víctimes van estar implicades en un accident múltiple amb 46 cotxes en una autopista glaçada d'Ohio.

 

A Louisville, Kentucky, ha mort un home sense llar. La policia ha explicat que ha trobat el cos al carrer, a la intempèrie, i sense signes de violència. Se li farà l'autòpsia per conèixer les causes de la defunció.

La gran tempesta glacial ha deixat encallats milers de viatgers, que es desplacen arreu del país per passar les festes de Nadal amb la família.

S'han cancel·lat milers de vols. Només divendres, se'n van anul·lar 5.900, segons el web de seguiment aeri FlightAware. Aquest dissabte, els vols cancel·lats han estat 4.900-

Molts aeroports ja estan col·lapsats, sobretot els de Seattle, Nova York, Chicago i Detroit. Des de l'aeroport del Prat se n'han suspès tres amb destinació a Nova York.

Avions d'Air Canada encallats durant la tempesta a l'aeroport de Toronto, al Canadà (Reuters/Carlos Osorio)

En alguns estats, s'han prohibit els desplaçaments. Hi ha quilòmetres de carreteres i vies de tren impracticables per la neu, el gel i la poca visibilitat. A la costa hi ha hagut diverses inundacions.

El 60% de la població, en alerta 

Els meteoròlegs del National Weather Service (NWS) asseguren que, com a mínim, serà el Nadal més fred des de fa més de 30 anys.

S'han posat en alerta 200 milions de persones, un 60% de la població dels EUA, per temperatures gèlides forts vents, neu i pluja.

La tempesta afecta també el Canadà, on el fred intens ha arribat a ciutats com Toronto (Reuters/Carlos Osorio)

Aquest divendres s'han registrat temperatures sota zero anormalment baixes en moltes zones del país, arran del que el Servei de Meteorologia nord-americà anomena "explosió àrtica".

 

Un exemple: a Denver, a l'estat de Colorado, dijous estaven a 31 graus sota zero (-24 Fahrenheit). És el segon dia més fred des que existeix el registre de temperatures.

En molts territoris s'ha declarat l'estat d'emergència, sobretot al nord-est del país. És el cas de Nova York, Virgínia o Kentucky.

L'aire gèlid a Washington, a prop de la Casa Blanca (Reuters/Jonathan Ernst)

La tempesta és de gran magnitud i amplitud. S'espera que els efectes s'estenguin des de la frontera canadenca fins a la mexicana.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsAeroportsCrisi climàticaMeteorologiaAeroport del Prat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut