Un botiguer de Sidon, al Líban, mostra walkie-talkies sense bateries per por de més explosions
Un botiguer de Sidon, al Líban, mostra walkie-talkies sense bateries per por de més explosions (Reuters/Aziz Taher)

Explosions al Líban: què en treu Israel i què podem esperar de la "nova fase" de la guerra

Els atacs dels últims dies són una victòria tàctica per a Israel i una humiliació per a Hezbollah segons els analistes, però els beneficis que en pot extreure sobre el terreny no són tan clars

Enric Botella ManubensActualitzat

Una trentena de morts --entre ells una nena-- i milers de ferits són el resultat més clar i directe de les explosions d'aparells de comunicacions dimarts i dimecres al Líban.

Però els analistes encara miren de posar-se d'acord sobre les raons i la resta de conseqüències d'aquest atac, atribuït a Israel, tot i que no l'ha reconegut formalment.


Victòria tàctica sense efectes estratègics clars

L'explosió simultània de milers de dispositius relacionats amb la xarxa de comunicacions del partit milícia xiïta de Hezbollah és una proesa tècnica i una victòria tàctica d'Israel.

Els experts coincideixen que l'operació és una humiliació i un cop fort per a Hezbollah i que ajuda els serveis d'intel·ligència israelians a recuperar part del prestigi perdut el 7 d'octubre amb l'atac de Hamas al seu territori.

El funeral per una de les víctimes de les explosions a Beirut
El funeral per una de les víctimes de les explosions a Beirut (Reuters/Mohamed Azakir)

Tanmateix, res fa pensar que aquest cop sobre la milícia libanesa faci canviar la seva determinació de mantenir-se instal·lada a la frontera amb Israel per seguir llançant-hi coets, com a mínim, mentre duri la invasió a Gaza.

Aquesta situació manté desenes de milers de persones desplaçades lluny de la zona, a banda i banda de la frontera. De fet, la tornada dels 60.000 desplaçats israelians del nord és una prioritat per al govern de Benjamin Netanyahu.

Atac precipitat o demostració de força?

A la pregunta de per què Israel ha decidit activar aquests explosius ara, la teoria amb més consens, defensada entre d'altres per mitjans reputats del Pròxim Orient, és la de l'atac precipitat per por que Hezbollah descobrís els explosius.

Segons aquesta hipòtesi, Israel havia instal·lat explosius en milers de dispositius amb la intenció de coordinar les explosions amb una gran ofensiva sobre el Líban. 

Però quan els va arribar informació que el partit milícia tenia sospites, Israel va decidir fer-los detonar per evitar perdre els esforços de tota l'operació.

L'altra teoria és que aquest atac tenia la intenció estratègica de demostrar a Hezbollah que les seves hostilitats contra Israel podrien sortir-los cares.

A través d'una operació tècnicament complexa i amb resultats devastadors --segons aquesta hipòtesi--, la milícia libanesa es podria mostrar més propera a aturar les hostilitats contra Israel i arribar a un acord.
 

Una "nova fase" del conflicte

L'escalada militar entre Hezbollah i Israel ha dut el focus de la guerra a la frontera entre aquests països. 

Aquesta mateixa setmana, el ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant, havia avisat que "l'acció militar" era "l'única manera" d'acabar el conflicte.

I el mateix Gallant va expressar dimecres, després del segon dia d'explosions al Líban, que començava una "nova fase" del conflicte a la regió.

De fet, Israel ja està mobilitzant tropes cap al nord del país. Segons alguns analistes, aquests moviments busquen la finalització del conflicte amb Hezbollah abans que hi hagi una resolució de la guerra a Gaza.
 

L'ombra de la guerra total

Amb els moviments de l'exèrcit israelià cap a la frontera amb el Líban, el govern de Netanyahu busca demostrar el seu compromís d'acabar amb les hostilitats de Hezbollah i retornar els desplaçats israelians a la zona.

Però els analistes alerten que no es pot descartar una escalada de les hostilitats que desemboqui en una incursió militar israeliana sobre territori libanès per retirar els milicians de la zona fronterera.

Així, les explosions de dispositius d'aquests dies, lluny de dispersar les pors d'una guerra total sobre el terreny a la frontera, haurien suposat un pas més per acabar-la precipitant.

 

ARXIVAT A:
Pròxim Orient IsraelGuerra a GazaLíbanHezbollah
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut