Explota durant el llançament el coet de la companyia japonesa Space One

El Kairos havia de ser el primer coet d'una companyia privada nipona a posar en òrbita un satèl·lit, però s'ha autodestruït per una fallada tècnica
Redacció Actualitzat
TEMA:
Estació Espacial Internacional

El coet de la companyia japonesa Space One ha explotat aquest dimecres segons després del seu llançament a la plataforma de Kushimoto, a l'oest del Japó.

El coet Kairos aspirava a ser el primer operat per una companyia privada nipona a posar en òrbita un satèl·lit, però ha explotat poc després del seu primer intent de llançament en activar-se el seu mecanisme d'autodestrucció per un problema tècnic.

Dissabte, Space One va posposar per a aquest dimecres el llançament d'aquest petit coet de 18 metres --una mida relativament petita-- perquè es va detectar un vaixell als voltants del port espacial Kii. 

El canal de televisió nacional NHK ha retransmès el llançament fallit. Els espectadors i desenes de curiosos que s'han congregat a dos quilòmetres de distància per veure l'enlairament en directe han vist com, després de l'explosió, el coet ha escampat combustible en flames i fragments de l'aparell al voltant de la plataforma.

Uns espectadors veuen des de Kushimoto el fum després de l'explosió del coet (Reuters)

Uns responsables de Space One, en una roda de premsa, han explicat que el mecanisme d'autodestrucció automàtica s'ha activat cinc segons després de l'enlairament, seguint el protocol de seguretat, de manera que l'explosió s'ha fet a una alçada d'entre 50 i 100 metres per limitar l'expansió de combustible per la zona boscosa que rodeja la plataforma. Els bombers han apagat les flames sense que s'hagin produït danys materials ni personals. 

El responsable tècnic de Space One, Mamoru Endo, ha explicat que l'empresa està analitzant dades per esbrinar el motiu exacte pel qual el coet s'ha autodestruït, però apunten a una possible anomalia en la velocitat i direcció de l'aparell, una fallada informàtica o un problema en els sensors.
 

L'objectiu: posar en òrbita un satèl·lit del govern

L'empresa es volia convertir en la primera empresa privada nipona a posar en òrbita un satèl·lit al Japó, un país on tots els llançaments exitosos fins ara els ha fet l'Agència Aeroespacial nipona (JAXA).  Es tractava d'un satèl·lit governamental experimental d'intel·ligència.

Per aconseguir la fita el coet havia de volar uns 50 minuts i arribar als 500 quilòmetres d'alçada. El president de l'empresa, Masakazu Toyoda, assegura que "no renunciaran al seu objectiu" i intentaran nous llançaments. De fet, Space One té l'objectiu d'enviar a l'espai una trentena de coets durant la pròxima dècada.

El projecte forma part dels esforços de la indústria aeroespacial nipona per construir coets més petits i barats davant la demanda creixent del govern per desplegar satèl·lits.

 

ARXIVAT A:
Estació Espacial Internacional
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut