El coet ha explotat en el moment de tocar terra (Reuters/Gene Blevins)

Explota un prototip de la nau de SpaceX d'Elon Musk en una prova d'aterratge

L'Starship SN8 és un coet gegant que s'està desenvolupant per transportar humans i 100 tones de càrrega a la Lluna i Mart
Actualitzat
TEMA:
Ciència

Un prototip de l'empresa aeroespacial SpaceX d'Elon Musk va explotar mentre intentava aterrar dimecres després d'un llançament de prova des de la instal·lació de coets de la companyia a Boca Chica, a Texas, als Estats Units. La prova que s'havia fet amb èxit va acabar amb l'explosió de la càpsula quan estava a punt d'aterrar, com es pot veure en les imatges de seguiment en directe del vol.


 

El coet Starship SN8, destruït en l'accident, era un prototip gegant de 16 pisos d'alçada, uns 50 metres, que està desenvolupant la companyia espacial privada del multimilionari Elon Musk per transportar humans i 100 tones de càrrega en futures missions a la Lluna i Mart. El coet  farà 120 metres d'alçada quan s'acobli amb un superpropulsor. Vol ser un vehicle de llançament totalment reutilitzable, la pròxima generació de l'ambiciós projecte de Musk de fer viatjar humans a l'espai de manera assequible i rutinària.

l'Starship SN8 és un coet gegant que podrà transportar persones i 100 tones de material (Reuters/Gene Blevins)

Les causes de l'accident

El coet teledirigit, sense tripulació, va explotar quan va tocar una plataforma d'aterratge després d'un descens controlat. El vol de prova havia d'assolir, per primera vegada, una altitud de 41.000 peus, i estava propulsat per tres dels nous motors Raptor que ha creat SpaceX. Musk va dir en un tuit immediatament després de l'accident que la pressió del tanc del capçal de combustible era baixa durant el descens, cosa que va provocar que la velocitat de contacte fos elevada.


SpaceX va fer un primer intent de llançar l'Starship dimarts, però un problema amb els motors Raptor va fer avortar la missió automàticament només un segon abans de la sortida.

Les restes del prototip SN8 que ha explotat en l'aterratge en una maniobra de proves (EFE/Space X)

Col·laboració amb la NASA

La NASA ha invertit a SpaceX 135 milions de dòlars en el desenvolupament de l'Starship, com també ho ha fet en vehicles competidors d'empreses rivals com  Blue Origin, la companyia espacial propietat del multimilionari d'Amazon, Jeff Bezos, i Dynetics, propietat de Leidos.

Les tres companyies es disputen els futurs contractes per construir els mòduls d'aterratge lunars en el marc del programa Artemis de la NASA, que requereix una sèrie d'exploracions lunars humanes durant la propera dècada.
 

La col·laboració de SpaceX amb la NASA es va materialitzar fa unes setmanes amb la primera missió a l'Estació Espacial Internacional, amb el transport de tripulació i material. Per primer cop en molts anys, una tripulació va sortir des dels Estats Units cap a l'Estació Internacional sense dependre de les llançadores Soiuz russes.

 

La porta de Mart

SpaceX, amb seu a Hawthorne, Califòrnia, ha estat comprant propietats residencials al poble de Boca Chica, des d'on s'estan fent les proves de l'Starship. Musk s'ha trobat amb la resistència dels veïns d'aquesta localitat situada al nord de la frontera entre els Estats Units i Mèxic, al sud-est de Texas, que no volen vendre les seves cases. Musk està ampliant les seves instal·lacions per fer lloc al que preveu sigui una futura "porta d'entrada a Mart".

 

ARXIVAT A:
Ciència
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut