Els ciutadans de Pequín es mouen amb mascareta pel carrer (REUTERS/Carlos Garcia Rawlins)
Els ciutadans de Pequín es mouen amb mascareta pel carrer (REUTERS/Carlos Garcia Rawlins)

Exteriors treballa per repatriar una vintena d'espanyols que viuen a Wuhan

El govern xinès confirma la primera mort per coronavirus a Pequín

Actualitzat

Països com els Estats Units, França i Espanya es preparen per repatriar els ciutadans que són a la ciutat xinesa de Wuhan, l'epicentre del coronavirus.

Des del govern espanyol, ha estat la ministra d'Afers Exteriors, Arancha González, qui ha confirmat via Twitter que estan treballant per repatriar la vintena d'espanyols que viuen a Wuhan.

 

Per la seva banda, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat en una entrevista televisiva que s'estudiran les diferents opcions per a la repatriació en una reunió amb el cos consular xinès en què també cal decidir quin tractament mèdic rebran quan arribin a Espanya, un tractament que podria incloure posar-los en quarantena "per al seu propi benefici", ha assegurat el ministre.

 

Un cas a Torrevella, en observació

Ja són 106 els morts i més de 4500 els infectats declarats fins ara. Alemanya confirma el primer cas de coronavirus i se suma a França en la llista de països europeus afectats per la malaltia. 

A Espanya, hi ha hagut diversos casos sospitosos de la malaltia. Tots han donat negatiu. L'últim cas que s'estudia és el d'una dona islandesa de 66 anys que ha tornat fa poc de Wuhan. Està en aïllament a l'hospital de Torrevella a l'espera del resultat de les proves.
 

A Catalunya, els Hospitals Clínic i Sant Joan de Déu seran els hospitals de referència si es diagnostica algun cas.

El Departament de Salut ha fet públic el protocol de prevenció i control en cas que es detecti un cas aquí.

Hi ha una xarxa de vigilància epidemiològica que centralitza tota la informació de manera que qualsevol avís queda recollit en un sol punt.

El criteri principal per considerar un cas sospitòs és haver estat a la zona de Wuhan i tenir-ne els símptomes.

Si un malalt és diagnostitat de coronavius, se'l portaria a l'Hospital Clínic en condicions d'aïllament. En aquest centre s'ha reforçat el sistema de traducció del xinès al català per atendre possibles pacients xinesos.

Tot i així, els metges experts en epidèmies han fet una crida a la tranquil·litat perquè el risc d'expansió del coronavirus a Catalunya és molt baix.

A Catalunya, els últims dies hi ha hagut una quinzena de casos que es podrien considerar sospitosos, però s'han descartat de seguida.

D'aquí un mes començarà el Mobile, que portarà a Barcelona milers de persones procedents d'Àsia, en general, i de la Xina, en concret.

No hi ha un protocol específic per a aquest certamen, però sí que s'està treballant en contacte constant amb els serveis mèdics del congrés perquè tinguin clars els circuïts a seguir en cas de detectar-se un cas sospitós.

Les autoritats sanitàries catalanes demanen tranquil·litat i que no s'estigmatitzi cap col·lectiu, com explica Joan Guix, secretari de Salut Pública.

"Tenim una població d'origen asiàtic important i també tenim força presència turística asiàtica. Aquestes persones, en principi, no pressuposen un risc que sigui transcendental."

 

Un sindicat demana portecció per als mossos del Prat

D'altra banda, el sindicat de Mossos USPAC reclama a la direcció del cos i a l'aeroport del Prat material per evitar el contagi del coronavirus.

Demanen mascaretes, guants d'un sol ús, ulleres protectores, termòmetres d'infrarojos i, fins i tot, algun tipus d'equip impermeable per a la roba.

El sindicat recorda que a l'aeroport del Prat hi arriba cada dia un vol provinent de Pequín o de Xangai. A més, no descarten demanar aquestes mesures de protecció per a altres unitats del cos policial arreu del territori.

 

Primer cas a Pekín

Les autoritats xineses ha confirmat aquest dilluns a la tarda el primer mort per coronavirus a la capital del país, Pequín. Es tracta d'un home de 50 anys que havia estat a Wuhan, centre de la infecció, i que va ser infectat amb el virus el 22 de gener.

El govern de Pequín ha prorrogat les vacances d'Any Nou per intentar contenir-lo, però es tem que s'hagi escampat un cop s'ha confirmat que es contagia durant el període d'incubació.

Tots els operadors turístics de Rússia han deixat de vendre viatges a la Xina. I Mongòlia, que comparteix 4.600 quilòmetres de frontera amb la Xina, ha tancat tots els accessos terrestres.

A Wuahan avança la construcció de les dues noves instal·lacions hospitalàries de campanya, 2.300 nous llits en menys de dues setmanes.

Pequín vol demostrar que està fent tots els esforços possibles i per això ha arribat a Wuhan el primer ministre Li Keqiang. Nomenat explícitament pel president Xi Jinping al capdavant del grup especial per combatre l'epidèmia, Li assumeix el comandament sobre el terreny.  

Un metge ha mort i nombrosos membres dels equips mèdics es van infectar quan les primeres setmanes es minimitzava el brot.

Coincidint amb la visita del primer ministre, l'alcalde de Wuhan, Zhou Xianwang, molt impopular a la ciutat precisament per la gestió de la crisi, ha aparegut en una entrevista a la televisió xinesa:  

"Si al final la gent no ens pot perdonar pel confinament de la ciutat, assumirem la nostra responsabilitat. Estem disposats a dimitir."


A la ciutat, els cartells anuncien als clients de la majoria d'establiments les vacances de l'Any nou lunar. El govern vol aprofitar que el país està aturat per frenar la propagació del coronavirus.L'activitat a la capital està sota mínims i tothom va sempre amb mascareta.

Primer s'havia anunciat allargar les vacances fins al 2 de febrer, per aquestes festes, Ara, les han ajornat "sine die" a tots els nivells educatius, incloses les universitats.

També han anunciat més restriccions en el transport públic a la província de Hebei, la més afectada pel coronavirus.

ARXIVAT A:
Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut