Extreure tumors cerebrals sense obrir el crani, operació innovadora a l'Hospital Clínic
- TEMA:
- Salut
Eliminar el tumor cerebral sense haver d'obrir el cap, ni moure el cervell. L'Hospital Clínic ja ha fet una vintena d'intervencions com aquesta en tumors situats a la base del crani.
L'operació es fa a través de la conca de l'ull, amb endoscòpia. De vegades, segons la situació del tumor, també es pot fer combinada a través del nas. És, per tant, molt menys invasiva, més curta que amb el mètode tradicional, amb menys complicacions per al pacient i amb una recuperació més ràpida.
La Virgínia Batista Flores és una pacient que ha passat pels dos tipus d'operació per treure-li un tumor, en el seu cas afortunadament benigne.
"La recuperació quan em van obrir part del cap va ser més lenta, més escandalosa, en canvi la segona operació va ser un vist i no vist", ens explica.
Els tumors de la base del crani afecten menys d'un de cada 100.000 habitants. Són relativament infreqüents, però de difícil accés quirúrgic, precisament per la situació on es troben. Estan enganxats a la base del crani, que és on recolza el cervell i, per tant, amb la cirurgia convencional cal aixecar-lo per poder arribar al tumor. Amb la cirurgia transorbital això no és necessari.
Hi ha molt pocs hospitals al món que operen amb aquesta tècnica i, a Espanya, l'Hospital Clínic és l'únic. L'ha pogut desenvolupar gràcies, en part, al finançament de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio.
Els neurocirurgians, abans d'entrar a quiròfan, fan servir un model que reprodueix exactament l'anatomia del pacient. Els serveix per estudiar la millor via per arribar al tumor. Alberto Di Somma, neurocirurgià de l'Hospital Clínic, ens explica quin és el procediment:
"Fem una petita incisió a la parpella superior i per aquest espai entrem la càmera endoscòpica. Apartem una miqueta tot el que hi ha dins la cavitat orbital i això ens permet operar directament lesions situades a la base del crani."
La base del crani és la zona que hi ha entre els ulls i darrere del nas, fins a arribar al cervell i la medul·la espinal. És una de les àrees més complexes anatòmicament, perquè hi ha molts nervis i els principals vasos sanguinis del cervell, el cap i el coll. "Hi tenim l'artèria caròtida", diu Joaquim Enseñat, cap de Neurocirurgia de l'Hospital Clínic, que afegeix que "una ruptura seria totalment cataclísmica".
Aquests tipus de tumor sovint pressionen el nervi òptic i provoquen afectacions visuals importants. També empenyen l'ull endavant. Per extreure'l fan servir un aspirador ultrasònic, que el fragmenta i l'aspira. Si no sorgeixen complicacions, al cap de 24 o 48 hores es pot donar d'alta el pacient.
La descripció de la tècnica i l'aplicació en pacients de l'Hospital Clínic s'ha publicat a la revista Journal of Neurosurgery.
- ARXIVAT A:
- Salut Recerca científica