"Fa avergonyir França": l'actor Gérard Depardieu podria perdre la Legió d'Honor
La Fiscalia investiga la mort de l'actriu Emmanuelle Debever, la primera que va acusar-lo d'agressió sexual
La ministra francesa de Cultura, Rima Abdul Malak, considera que l'actor Gérard Depardieu fa avergonyir el seu país i ha anunciat que podrien retirar-li la Legió d'Honor, una alta distinció per reconèixer els serveis prestats a França.
Ho ha dit a la ràdio pública France 5 després de l'emissió per televisió d'unes imatges inèdites d'una visita de Depardieu a Corea del Nord, l'any 2018, amb motiu del 70 aniversari del règim.
Depardieu hi fa nombrosos comentaris sexistes i sexualitzants, fins i tot sobre nenes. I no té inconvenient a dir coses com ara "tinc una biga als pantalons".
"La seva actitud pretén ser bromista, provocadora, però, de fet, és força irrespectuosa, indigna i fa avergonyir França", ha declarat Abdul Malak.
També ha remarcat que "una Legió d'Honor distingeix un home, un artista, una actitud, uns valors", abans d'explicar que el Consell de l'Orde obrirà un "procediment disciplinari" per decidir si suspenen o no, o retiren o no la Legió d'Honor a Depardieu.
"Seran ells qui ho decidiran", ha volgut deixar clar la ministra.
Investiguen la mort d'Emmanuelle Debever
Les declaracions de la ministra francesa de Cultura contra Depardieu coincideixen en el temps amb l'anunci de la mort de l'actriu Emmanuelle Debever, de 60 anys, que havia acusat l'actor de violar-la el 1982 durant el rodatge de la pel·lícula "Danton".
Aleshores, Debever tenia tot just 19 anys; Depardieu, que ja era una estrella, 33.
La Fiscalia ha obert una investigació "sobre les causes de la mort" de Debever, i "les circumstàncies que poden haver-la causat".
Segons alguns mitjans francesos, l'actriu seria la primera persona que va denunciar formalment Depardieu per agressió sexual. Les mateixes informacions asseguren que la denúncia va ser arxivada, fet que la Fiscalia ni ha confirmat ni ha desmentit.
Debever, en qualsevol cas, sí que va ser la primera a acusar-lo d'agressió sexual, a través de les xarxes socials, el 2019.
"El monstre sagrat es va permetre moltes coses", va escriure a Facebook, parlant del rodatge de "Danton".
Debever va deixar la interpretació set anys després, el 1989, per dedicar-se a escriure i pintar, segons va explicar a un usuari que va preguntar-l'hi a través de la xarxa social.
El 29 de novembre, la parella de Debever va alertar que l'actriu havia sortit de casa després de deixar "una nota preocupant". Aquell mateix dia la van rescatar del riu Sena, i una setmana més tard, el 6 de desembre, va morir a l'hospital.
El precedent de Harvey Weinstein
Creada fa més de 200 anys per Napoleó Bonaparte, aleshores emperador de França, la Legió d'Honor es regeix per un codi que preveu que els seus posseïdors de nacionalitat francesa poden ser amonestats, suspesos o exclosos en cas de "comportament contrari a l'honor".
Per als estrangers, només preveu la "retirada" de la distinció, per a la qual és necessari un decret signat pel president de la República, que és el Gran Mestre de l'Orde de la Legió d'Honor.
Això és el que va fer Emmanuel Macron el 2017 per retirar la Legió d'Honor al productor de cinema Harvey Weinstein, acusat d'agressions sexuals i assetjament per nombroses dones, que havia rebut la Legió d'Honor el 2012, durant la presidència de Nicolas Sarkozy.
Depardieu va rebre la Legió d'Honor el 1996, de mans del president Jacques Chirac.
Denúncies per agressió sexual
Estrella indiscutible del cinema francès durant dècades, el prestigi de Gérard Depardieu va començar a ser qüestionat a partir de 2020, arran de la denúncia contra ell per dues violacions ocorregudes dos anys abans, presentada per l'actriu Charlotte Arnould.
A partir d'aquí, una desena de dones també han acusat Depardieu d'agredir-les, sense denunciar-lo formalment.
Aquest setembre, una altra actriu, Hélène Darras, sí que ha presentat una segona denúncia contra l'actor, per una agressió sexual que hauria ocorregut el 2007 durant un rodatge.
Gérard Depardieu, de 74 anys, té la nacionalitat russa des de 2013, en protesta contra la política fiscal promoguda pel president François Hollande.
El 1990 va guanyar la Palma d'Or del Festival de Canes per la seva interpretació a "Cyrano de Bergerac", per la qual també va ser nominat a l'Oscar.
Aquell mateix any va guanyar un Globus d'Or al millor actor per la comèdia "Green card", protagonitzada amb Andie McDowell, pel·lícula que va contribuir a la seva fama fora de França.
Entre 1999 i 2012 ha interpretat el gal Obèlix en les pel·lícules que adapten al cinema el popular còmic "Astèrix i Obèlix".