El diputat assegura que els joves donaran una lliçó al govern d'Erdogan (Reuters)

Fa miques el mòbil contra la "llei de censura" d'Erdogan: "Els joves us donaran una lliçó"

El diputat opositor turc Burak Erbay ha tret un martell en el debat de la llei que preveu presó per difondre "informació falsa o enganyosa"

Redacció/Agències

A Turquia el nou projecte de reforma de la llei de premsa ha generat molta crispació al Parlament, fins al punt que un diputat opositor ha escenificat la seva posició trencant un mòbil a cops de martell.

Quan falten tot just vuit mesos per a les eleccions generals, la nova llei castiga amb fins a tres anys de presó qualsevol persona acusada de difondre "informació falsa o enganyosa".

L'article 29, en particular, preveu penes d'un a tres anys de presó per "difusió d'informació falsa o enganyosa, contrària a la seguretat interna i externa del país i susceptible de perjudicar la salut pública, pertorbar l'ordre públic, o propagar por o pànic entre la població".

A més dels diaris, ràdios i televisions, la llei s'adreça a xarxes socials i webs, a les quals es demanarà que denunciïn i entreguin la informació personal dels usuaris acusats de difondre notícies falses.

Activistes pels drets humans i diversos països europeus han demanat al president turc, Recep Tayyip Erdogan, que aturi el projecte, i els partits que són a l'oposició la qualifiquen de "llei de censura".

El desembre del 2021, Erdogan va assegurar que les xarxes socials s'han "convertit en una de les principals amenaces per a la democràcia".


A cops de martell

El més explícit en el debat ha estat el diputat opositor Burak Erbay, que ha expressat el seu rebuig trencant un mòbil a cops de martell des de la tribuna del Parlament.

Erbay s'adreça a la joventut turca que "votarà per primera vegada al juny" i avisa el govern turc que els joves els donaran "la lliçó que es mereixen":


La llei estableix, entre altres mesures, que la presidència serà l'encarregada d'elaborar un "butlletí de desinformació, cada dilluns (...) per tal d'informar la ciutadania sobre la desinformació i les notícies falses".

El projecte de llei ha despertat la preocupació dels cercles periodístics i les organitzacions de drets humans. Segons el rànquing d'RSF, Turquia ocuparà el lloc 149 de 180 països el 2022 en llibertat d'informació.

 

ARXIVAT A:
Recep Tayip ErdoganTurquiaLlibertat de premsaLlibertat d'expressió Drets humans
Anar al contingut