Fàbriques de roba reobren a Bangladesh entre protestes dels treballadors
Operaris del tèxtil han sortit al carrer per demanar el retorn a la feina, malgrat el confinament i que no tenen les mesures de seguretat que demanen
Fàbriques de roba de Bangladesh han reobert des d'aquest dilluns malgrat que el confinament pel coronavirus està decretat al país fins al 5 de maig. Els mateixos treballadors del tèxtil han sortit al carrer per demanar el retorn a la feina i reclamar unes mesures de protecció que no tenen, com el distanciament.
Les naus que produeixen per a les grans marques mundials de roba, com Gap, Zara-Inditex o H&M, van tancar a finals de març, però els assalariats, una gran majoria dones, volen tornar a la feina perquè ja no poden passar més sense sou.
"No hem cobrat des de fa dos mesos. No tenim menjar ni diners", es queixa Mohammad Ujjal, operari d'una fàbrica de Dhaka, la capital.

N'hi ha que denuncien que se'ls hauria de tractar millor, tenint en compte el que el seu esforç representa per a l'economia del país, el segon productor tèxtil del món, per darrere de la Xina. De fet, el 80% de les exportacions de Bangladesh són per a les grans marques mundials de roba.
Masum Billah, treballador d'una fàbrica, reclama poder treballar amb seguretat.
"Com és que treballem, si les altres empreses estan tancades pel coronavirus? Per què treballem sense protecció quan estem envoltats de centenars de persones? Podem tenir alguna seguretat? La nostra vida no val res? No són responsables de nosaltres? No som éssers humans?"

De moment han reobert unes 500 de les 4.000 fàbriques del ram que hi ha al país, que en total donen feina a més de 4 milions de treballadors.
Aquests cada vegada més reivindiquen que els seus clients exerceixin una responsabilitat social. Ara també esperen que mantinguin les comandes, després de les grans cancel·lacions que hi ha hagut per la crisi del coronavirus. Tenen por que la crisi econòmica provocada per la pandèmia disminueixi les vendes a Occident, i que això posi en perill els seus llocs de treball.
Imteaz Ahmed Matin, gerent d'una fàbrica tèxtil, confia que les coses millorin: "En el futur esperem tenir el suport dels nostres clients i així Bangladesh progressarà".
Els que sí que han aconseguit equips de protecció són els policies que vetllen perquè no hi hagi aldarulls per part dels descontents. Unes bates i mascaretes fabricades en algunes d'aquestes factories els primers dies de la crisi, fetes per les mateixes persones que ara vigilen.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Precarietat laboral