Facebook està en contra de pagar per publicar continguts de mitjans (Reuters)

Facebook bloqueja els mitjans d'Austràlia perquè no vol pagar per publicar notícies

La decisió unilateral de la xarxa social ha inutilitzat les pàgines de serveis d'emergència i d'atenció a la violència masclista

RedaccióActualitzat

Facebook, la principal xarxa social del planeta, bloqueja des d'avui, dijous, la publicació de notícies a Austràlia, on té 17 milions d'usuaris mensuals.

El motiu és una disputa sobre el pagament per publicar continguts informatius a Facebook o Google.

El govern australià vol obligar els gegants d'internet a pagar per publicar continguts elaborats per mitjans de comunicació.

Ha promogut un projecte de llei que estableix l'assoliment d'acords entre les empreses que operen a internet i els mitjans, i que preveu que, si no hi ha acord, la decisió l'adoptarà un tribunal.

Aquesta nit, la Cambra de Representants australiana ja ha donat un primer vistiplau al projecte de llei, que la setmana que ve arribarà al Senat.

 

La pàgina de la cadena ABC News, sense continguts (Reuters)


La decisió de l'empresa fundada i dirigida per Mark Zuckerberg de bloquejar els continguts informatius ha estat unilateral i sense avisar les autoritats australianes ni els usuaris, que no podran ni llegir ni compartir contingut de notícies australianes i internacionals.

A més, des de fora d'Austràlia tampoc no es pot veure ni compartir cap contingut informatiu generat per mitjans australians.

 

El bloqueig informatiu de Facebook ha estat fortament criticat pels canals de televisió australians, i també per activistes i polítics del país.

El número dos del govern, Josh Frydenberg, ministre del Tresor, ha dit que la decisió de Facebook és "innecessària i errònia", i ha assegurat que danya la reputació de la xarxa social.

 

El número 2 del govern, Josh Frydenberg, ha comparegut en roda de premsa (Reuters)


Frydenberg ha explicat que ha mantingut una conversa "constructiva" amb Zuckerberg sobre aquest conflicte.

La secció australiana de l'ONG Human Rights Watch també ha expressat la seva "alarma" per la decisió "inconcebible" de Facebook de "tallar l'accés a informació vital a tot un país".


"Danys col·laterals"

La decisió unilateral de Facebook també ha perjudicat alguns serveis d'emergència australians, que utilitzen la xarxa social per emetre alertes a la població o informar sobre accidents.

 

El bloqueig també ha afectat la pàgina del Servei Meteorològic australià (Reuters)


Algunes veus ja parlen de "danys col·laterals", perquè el bloqueig ha deixat fora de servei les pàgines del servei meteorològic australià i dels departaments de Salut d'alguns estats, que no han pogut publicar informacions sobre la campanya de vacunació contra la Covid-19, que està en marxa.

També, per exemple, el principal servei d'atenció telefònica a les víctimes de violència de gènere.


Google arriba a acords

L'altre gran gegant d'internet, Google, també havia mostrat la seva oposició al projecte de llei. De fet, Alphabet, l'empresa matriu, va arribar a amenaçar de deixar d'operar a Austràlia.

Al final, però, ha començat a arribar a acords amb diversos mitjans de comunicació.

També en altres països, com els Estats Units, França, Alemanya, el Regne Unit o l'Argentina i el Brasil.

 

ARXIVAT A:
Xarxes socials FacebookGoogle
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut