
Falsos anuncis de targetes de TMB a Instagram aprofiten la confusió amb les tarifes per robar-te
L'embolic amb els preus de les targetes T-usual o T-jove deixa una escletxa perquè els delinqüents robin dades d'usuaris que busquen títols de transport
Aquesta setmana han decaigut les bonificacions del govern espanyol al transport públic. Això afecta el transport metropolità de Barcelona i de Rodalies després que el Congrés tombés la llei òmnibus amb què el PSOE pretenia encabir aquests descomptes.
Després d'aquesta decisió política, les empreses han trigat unes hores a concretar la seva resposta i a dir als usuaris si mantindran o no els descomptes. En el cas de l'ATM es mantenen els preus rebaixats fins al 10 de febrer, quan les tarifes perdran el 30% de bonificació que aportava el govern espanyol, i s'apujaran els preus, si no es torna a aprovar un nou decret abans.
Aprofitant aquesta confusió, han aparegut en les últimes hores anuncis fraudulents a Instagram que pretenen enganyar els usuaris perquè posin les seves dades bancàries en webs que no són les oficials de TMB:


A banda dels falsos anuncis a Instagram, TMB també ha alertat a través d'X d'altres casos de phishing, webs que imiten les d'aquesta entitat per robar dades o diners:
??Els ciberatacs no paren de créixer, no en siguis víctima?
? Compte amb les pàgines i perfils falsos que cometen frau. Alguns estafadors creen llocs web que semblen reals per robar informació.
1/3 pic.twitter.com/Ovkhl5os3e TMBinfo (@TMBinfo) January 23, 2025
Com identificar els fraus
Una eina útil per saber que aquests anuncis son falsos és si estan escrits en castellà i, com és el cas, en castellà llatí (l'expressió "Apúrate" del primer anunci ens ha de fer sospitar). TMB fa la majoria de les seves publicacions a xarxes en català, tot i que els avisos i comunicacions relatius al servei també es poden fer en castellà o anglès si son en zones on hi ha gran afluència de turistes.
Altres pistes per mirar d'identificar els anuncis falsos és fixar-se en els noms dels comptes: una de les empreses que posa l'anunci és "Transporte de Barcelona" que és una entitat que no existeix i l'altra Metro de Barcelona, que no té perfil d'Instagram com a tal.
Els perfils oficials de TMB els podem trobar aquí.
Pel que fa als webs de compra de bitllets, són tots en dominis on apareixen les lletres "TMB" com ara https://tickets.tmb.cat/ca.
Com veiem en els textos que acompanyen aquestes publicacions a Instagram, els delinqüents inventen una efemèride (el 24 o el 30 aniversari de TMB) per mirar d'atrapar els usuaris amb falses promocions. La realitat és que l'efemèride relacionada amb transports d'aquest any és el centenari del metro de Barcelona, però cap de les altres és real.
Què cal fer si has picat?
Si cliquem a l'enllaç que apareix als anuncis, molt probablement se'ns redirigirà a un web on se'ns demanaran dades personals i bancàries per, suposadament, comprar els bitllets. En cas que hàgim fet això, les recomanacions de l'Institut de Ciberseguretat (INCIBE) són:
- Trucar al nostre banc per mirar de bloquejar el compte i estar alerta per possibles retirades de diners.
- Fer captures de pantalla de totes les parts del procés possibles (el web de pagament, etc.).
- Denunciar-ho a la policia.
- Denunciar-ho al mateix INCIBE, que alertarà així altres usuaris del possible frau.