Els problemes de subministrament van començar fa 4 mesos

Falten bosses d'orina a les farmàcies: "Si no me la canvio, puc agafar una infecció"

Els farmacèutics admeten que hi ha problemes de subministrament, però deixen clar que cap pacient es quedarà sense perquè hi ha previstes solucions d'urgència
Enllaç a altres textos de l'autor

Mònica Mas

Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio

TEMA:
Salut

Falten bosses de recollida d'orina a les farmàcies. L'Agència Espanyola de Medicaments informa que la fàbrica que abastia tot Europa d'aquest producte ha tancat i els estocs que encara tenien s'estan distribuint amb comptagotes. Això afecta moltes persones que de manera puntual o permanent necessiten aquestes bosses per orinar, ja que no ho poden fer de manera natural. 

Aquest és el cas de la Marta, a qui fa un mes li van fer una nefrostomia percutània, una intervenció en la qual es col·loca un catèter a través de la pell de l'esquena fins al ronyó per poder evacuar l'orina.

Temporalment, necessitarà aquestes bosses de dia i de nit, però un cop va sortir de l'hospital i va anar a la farmàcia a comprar-ne es va trobar que no en tenien i que era impossible aconseguir-ne. Aquí li va començar el neguit:

"Els vaig dir que necessito aquestes bosses com l'aire que respiro, perquè me les he de canviar cada dia i he de desinfectar la zona per poder sobreviure, perquè puc agafar una infecció i em puc morir."

Finalment, a través d'una amiga farmacèutica ha trobat un estoc de bosses d'orina en una farmàcia de Barcelona. Però mentre no arriben haurà de reutilitzar les bosses que porta netejant-les amb aigua i sabó.

"No és gaire higiènic ni aconsellable, perquè puc agafar algun bacteri", admet, però afegeix que ara com ara és l'única cosa que pot fer, perquè s'ha quedat sense recanvis.

Les farmàcies treballen en xarxa per poder resoldre la manca de bosses d'orina (ACN/Miquel Codolar)

També s'han trobat en situacions força complicades a la Clínica Guttmann, on molts dels pacients necessiten aquest tipus de bosses per orinar. Fa un parell de mesos, la responsable de Farmàcia, Virginia Martínez, s'hi va trobar: "Vam haver de tirar de telèfon, trucar a proveïdors i a plorar i a demanar."

"Una crisi de dir: 'Que no arribem, que no arribem, que el cap de setmana ens quedem sense'."


Un problema que fa mesos que dura

El president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi Casas, admet que fa mesos que es troben amb aquest problema. Explica que quan els arriba un pacient que no troba aquest producte s'intenta aconseguir per tots els canals, ja que totes les farmàcies estan connectades en xarxa.

Casas assegura que normalment s'acaben aconseguint les bosses de recollida d'orina, però també hi ha solucions en casos extrems:

"En cas que excepcionalment algú es quedés sense i no en trobés, el Servei Català de la Salut disposa d'unes unitats destinades inicialment als hospitals que, de manera puntual, es poden lliurar als pacients que ho necessitin."

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris assegura que s'està contactant amb nous fabricants perquè garanteixin l'abastiment de bosses d'orina, però que això trigarà un temps a notar-se a les farmàcies. 

Qui necessita bosses de recollida d'orina fora dels l'hospitals?

Hi ha diversos tipus d'usuaris: des de pacients que en necessiten temporalment després d'una operació fins a persones immobilitzades, amb mobilitat reduïda o amb problemes d'incotinència.

En alguns casos, aquestes bosses es poden fixar al cos del pacient i queden completament amagades sota la roba, de manera que l'usuari pot fer vida normal.

Les bosses que estem més acostumats a veure, però, són les clàssiques de llit d'hospital, on el pacient va sondat. En aquest cas, no hi ha problemes de subministrament i les necessitats estan garantides.

ARXIVAT A:
Salut
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut