280 infants viuen en centres residencials institucionals (iStock)

Falten famílies d'acollida: pla per doblar-les i que cap menor de 6 anys visqui en una institució

A Catalunya hi ha 1.256 infants menors de 6 anys tutelats, prop de 1.000 viuen amb famílies acollidores, però 280 --134 de menys de 3 anys-- estan en acolliment residencial perquè no hi ha prou famílies acollidores

Actualitzat

A Catalunya hi ha 1.256 infants menors de 6 anys tutelats i prop d'un miler viuen amb una de les 787 famílies acollidores de què disposa el sistema de protecció d'infants i adolescents de la Generalitat. Però no són suficients. Encara hi ha uns 280 d'aquests infants, la meitat dels quals de menys de 3 anys, que viuen en centres residencials institucionals.

"Créixer en una institució n'afecta el benestar i desenvolupament. Ens trobem davant una situació inacceptable, que requereix acció immediata", ha dit la consellera de Drets Socials i Inclusió, Mònica Martínez Bravo.

El govern ha presentat un pla per augmentar el nombre de famílies acollidores fins a les 1.400 i garantir que cap infant menor de 6 anys ingressi en un centre. Destinarà 2,3 milions d'euros a reforçar els equips tècnics i el suport a les famílies i millorar la gestió administrativa i agilitzar tràmits sobretot en els processos d'urgència i diagnòstic dels més petits.
 

Més dotació econòmica, més personal i millor gestió administrativa

Quan els equips d'infància detecten que un infant es troba en una situació de desemparament, l'administració n'assumeix la tutela. En cas que tingui entre 0 i 6 anys, mentre se'n fa l'estudi de la situació, el menor és acollit per una família d'urgència i diagnòstic.

Aquest tipus d'acolliment es preveu com una mesura transitòria d'uns 6 mesos de durada, fins que s'estableix quina és la millor opció de futur per a l'infant, ja sigui la reintegració amb els seus progenitors o entorn familiar, família aliena, o l'adopció.

Però si no hi ha prou famílies que puguin donar resposta immediata, el menor ingressa en un centre residencial. La consellera reconeix que la falta de famílies fa que "en la majoria dels casos no es compleixin els terminis i aquesta incertesa dificulta la decisió de les famílies d'acollir".

134 menors de 3 anys viuen en residències institucionals perquè no hi ha prou famílies d'acollida (iStock/Hallohuahua)

Per agilitzar el procés i els tràmits, 1,2 milions d'euros del pressupost del pla s'invertiran a ampliar els equips responsables d'avaluar i estudiar els casos en els acolliments d'urgència i diagnòstic. S'hi incorporaran 25 nous professionals, repartits en 9 centres del territori.

"Aquesta mesura permetrà reforçar els equips, millorar i agilitzar els circuits de valoració i assignació, reduir els terminis i que les diferents tipologies d'acolliment respectin la temporalitat. En conseqüència, contribuirà a augmentar la rotació de famílies acollidores i facilitarà trobar-ne de noves", afegeix Martínez Bravo.

També amb aquest objectiu d'agilitzar el procés d'avaluació dels circuits d'acollida, es vol millorar el sistema compartit de gestió de dades i casos entre l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció, l'ICAA, i la DGAIA.
 

Un problema que s'ha duplicat des del 2018

En els darrers 10 anys, la mitjana d'infants menors de 6 anys tutelats atesos per la DGAIA i que s'han d'acollir en centres residencials és de 202. "El 2018 hi havia 115 menors de 6 anys en centres, i ara són 280, més del doble", alerta la consellera.

"Tot i que en aquests recursos reben atenció, afecte i educació de forma integral gràcies a la gran tasca de l'equip professional, aquests espais no són els més adients per als infants més petits. Aquesta xifra ha de disminuir fins a zero."

A Catalunya hi ha 787 famílies acollidores, però "en necessitem moltes més per garantir l'acolliment familiar", ha afegit.

Per elaborar el pla, la Secretaria d'Infància, Adolescència i Joventut, l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció i la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència han recollit les inquietuds de les famílies.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 324cat (@324cat)


Millorar el sistema d'acolliment: suport a famílies i entitats

Per a les famílies acollidores, el pla preveu donar més suport i reconeixement al seu dia a dia, com assegurar la temporalitat legal en l'acolliment, facilitar la tramitació de la documentació dels menors tutelats perquè no recaigui en les famílies.

També prioritzar la millora del règim de visites amb la família d'origen, creant més punts de trobada, flexibilitzant horaris i reforçant l'equip tècnic que les gestiona.

Pel que fa a les entitats col·laboradores que gestionen el servei d'acolliment en família aliena, es crearà una taula de coordinació permanent amb entitats i famílies. "Les entitats han fet i fan una gran feina en aquest àmbit. Un treball imprescindible. El nostre objectiu és facilitar-lo", ha destacat la consellera.

A més, en col·laboració amb famílies i entitats, el pla encetarà una campanya institucional per conscienciar sobre la importància de l'acolliment familiar.

Hi ha diferents tipus d'acolliment familiar  (iStock/Jacob Lund)

Diversos tipus d'acolliment

L'acolliment familiar pot ser d'urgència, simple, permanent, especialitzat o de vacances i caps de setmana. En els primers tres casos, la diferència ve marcada pel temps que es calcula que pot durar l'acollida.

Qualsevol persona o família pot acollir, independentment dels seus membres i de la seva tipologia, però, en el cas de l'acolliment especialitzat, almenys un dels membres ha de tenir una formació i experiència relacionades amb l'educació, la infància i l'adolescència, per abordar casos amb circumstàncies i característiques més complexes.

En els acolliments de vacances i caps de setmana, els infants tenen més de 9 anys.

Les 787 famílies acollidores que hi ha a Catalunya en les diferents modalitats, actualment, acullen un total de 923 infants i adolescents.

La persona o família que estigui interessada en l'acolliment familiar s'ha d'adreçar a l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció (ICAA), que té representacions territorials a les ciutats de Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Amposta, o bé ha de concertar una cita amb una Institució Col·laboradora d'Integració Familiar (ICIF).

ARXIVAT A:
MenorsGeneralitat de Catalunya
Anar al contingut