Només hi ha un institut públic que ofereix cicles formatius de grau superior relacionats amb aeronàutica
Només hi ha un institut públic que ofereix cicles formatius de grau superior relacionats amb aeronàutica (iStock/industryview)
Catalunya al dia

Falten mecànics d'avions i els pocs estudiants que obtenen plaça surten amb feina

Actualment només hi ha un institut públic a Catalunya on s'imparteixen cicles formatius de grau superior relacionats amb l'aeronàutica i la demanda per part dels alumnes supera àmpliament l'oferta

Enllaç a altres textos de l'autor

Pere Joan Álvarez

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Lleida

@PereJoanAlvarez
Actualitzat

Falten treballadors al sector de l'aviació: mecànics, personal de manteniment i tripulants de cabina, el que abans anomenàvem "hostesses", perquè la immensa majoria eren dones. Però que faltin treballadors no vol dir que no hi hagi interès en aquestes professions, tot el contrari. Ara mateix, hi ha més alumnes interessats en aquests estudis que places als centres que els imparteixen.

Actualment, a Catalunya, només hi ha un institut públic que ofereix cicles formatius de grau superior relacionats amb l'aeronàutica. És l'Illa dels Banyols del Prat de Llobregat.

En aquest institut públic s'imparteixen 6 cicles: Manteniment d'Helicòpters amb Motor de Turbina o de Pistó, Manteniment d'Avions amb Motor de Turbina o de Pistó, Manteniment de Sistemes Electrònics d'Aeronau, i Tripulant de Cabina de Passatgers.

Les places estan limitades a 25 alumnes per curs, mentre que la demanda pot arribar fàcilment als 150 candidats

La demanada dels cicles formatius d'aeronàutica supera per sis l'oferta de places
La demanda dels cicles formatius d'aeronàutica supera per sis l'oferta de places (iStock/baranozdemir)

A banda d'aquest institut del Prat, que és l'únic públic, hi ha dos centres concertats que ofereixen estudis similars a Vilanova i la Geltrú i a Sabadell, i altres que són completament privats. 

Genís Hernández, professor de l'institut públic Illa dels Banyols del Prat, explica que "la demanda de professionals és tan alta, que, després de fer les pràctiques a les empreses amb què tenen conveni, ja els contracten":

"Les pràctiques es converteixen en una mena de prova i just després ja tenen el contracte de feina sobre la taula"

Als cicles de grau superior, s'hi pot accedir per diferents vies: un cop aprovat el batxillerat o després de superar la prova d'accés a la universitat per a més grans de 25 o de 45 anys, entre d'altres possibilitats. 

En el cas dels cicles vinculats al sector de l'aeronàutica, poden durar 2 o 3 anys si s'opta pels cursos que ofereixen una doble titulació. Un cop acabats els estudis, els alumnes obtenen el títol de tècnic o tècnica superior del perfil professional corresponent. I això els permet incorporar-se al món laboral o accedir a estudis universitaris.

Fira Lleida Air Challenge

Aquest cap de setmana se celebra a l'aeroport de Lleida-Alguaire la 10a edició d'aquesta fira, dedicada a l'aeronàutica. I si ens fixem en el tipus d'expositors que es poden visitar, trobem una prova més de la falta de treballadors i professionals que pateix aquest sector. 

Del centenar d'estands instal·lats, una vintena estan dedicats a oferir cursos de tota mena: instrucció de pilots, mecànics, controladors aeris, tripulants de cabina i personal de terra. Jordi Candela, director d'Aeroports de Catalunya, confirma que en aquesta edició de la fira "s'ha potenciat el món de la formació -amb presència de diverses escoles- perquè el sector de l'aviació necessita personal".

El mateix aeroport lleidatà té previst estrenar a mitjans de l'any que ve una residència per acollir 150 alumnes, que es formaran a Lleida-Alguaire.

 

ARXIVAT A:
Educació Formació Professional
Anar al contingut