Falten mestres per cobrir l'allau de baixes, tot i el rècord de substitucions

Xifra rècord de nomenaments, amb 4.400 mestres i professors substituts en només 4 dies per la variant òmicron
Redacció Actualitzat
TEMA:
Educació

Amb la variant òmicron del coronavirus i els nous protocols, des que han tornat de vacances els equips directius d'escoles i instituts estan dedicant molt de temps i esforços a gestionar la pandèmia.

Una de les principals preocupacions són les substitucions de mestres i professors de baixa per covid: en només 4 dies de classe s'han nomenat 4.400 substituts a tot Catalunya.

És una xifra històrica: segons el Departament d'Educació mai abans hi havia hagut tantes substitucions en un període tan curt, i tampoc s'havien nomenat mai substituts cada dia; normalment es fa només dilluns, dimecres i divendres.

Per fer front a la situació, els nomenaments diaris es faran almenys durant aquesta setmana i la pròxima, amb l'objectiu que hi hagi prou docents per mantenir la presencialitat a tots els centres.


Més baixes en 3 dies que en tot el curs

Això ho han agraït els equips directius: El director de l'Institut Martí i Franquès de Tarragona, Jordi Satorra, ha explicat que les baixes de professors els han superat del tot:

"No estàvem preparats, hem gestionat més baixes en tres dies que el que portàvem de curs. La situació és angoixant en aquest sentit per molt que ho vulguis fer bé estàs tot el dia tramitant papers, que no saps ben bé si l'altre tindrà capacitat de reacció".

Alumnes de primària de l'institut escola d'Oliana, el primer dia de curs (ACN/Albert Lijarcio)

Segons el sindicat Ustec, aquest dimecres un 30% de les baixes no es van arribar a cobrir, sobretot les d'algunes especialitats d'institut i de formació professional.

Preguntada per aquestes xifres aquest dijous, la secretària general d'Educació, Patrícia Gomà, tot i que no les ha confirmat, ha admès que és possible, però que en tot cas les places no queden vacants:

"Això no vol dir que l'endemà no torni a sortir la cobertura de la mateixa plaça que està vacant, tot i que el dia anterior hi ha hagut alguna persona que no ha acceptat el nomenament, no se la pot obligar."

Una altra preocupació, segons explica José Ramón Albiach, director de l'Escola Estel Guinardó de Barcelona, és repassar els protocols covid per si hi ha hagut algun canvi:

"Quan arribem ens reunim l'equip directiu i ens llegim la novetat del dia, i allò que te la llegeixes dues vegades perquè potser el que ahir era vàlid avui ja no és vàlid, no?"

 

La dificultat per saber quants positius hi ha

L'altra preocupació és esbrinar quants positius hi ha al centre, cosa que segons explica Àngels Cadena, directora de l'escola Mercè Rodoreda de Barcelona, ara s'ha convertit en molt difícil:

"A les direccions, el que ens neguiteja una mica és saber el nombre de positius que pots tenir reals en un grup. El que ens agradaria és poder garantir que els tests d'antígens es fes a tot l'alumnat, que els TAR fossin obligatoris."

I és que amb l'actual protocol, fer-se el test ha passat de ser obligatori a ser "recomanable" i els alumnes poden continuar anant a classe mentre no se'l fan, sempre que no tinguin símptomes.

En canvi, durant el primer trimestre als instituts era obligatori per a tots els companys de classe d'un positiu.

Per intentar tenir controlada la situació, malgrat que ara només és una recomanació, hi ha centres que demanen no tornar a classe sense un test amb resultat negatiu.


Els substituts tenen molta feina

Les substitucions tenen un efecte positiu: com explica Alba Sierra, mestra substituta d'anglès i psicomotricitat, estan permetent treballar a molta gent que estava a les llistes:

"A mi em van nomenar dilluns i ja vaig començar el dimarts 11 com a substituta en aquest centre, i la veritat és que totes les meves companyes de la facultat estan treballant".

Segons Maria Escudero, que està substituint a una tutora de quart de primària, hi ha tantes baixes de la covid que ara està encadenant substitucions sense parar.

ARXIVAT A:
Educació Coronavirus Òmicron Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut