Familiars de presos palestins denuncien un enduriment de les condicions de vida

Les condicions de vida a les presons han empitjorat per als palestins des del 7 d'octubre, segons denuncien els familiars, que diuen que els costa molt aconseguir informació de què passa a dins

Actualitzat

Cada dimarts al matí, desenes de mares i dones de presos palestins surten als carrers de Ramal·lah per demanar l'alliberament dels seus familiars. Però des del 7 d'octubre, a aquest reclam s'hi suma una denúncia: les condicions de vida dins de les presons han empitjorat. Una acusació que fins i tot el govern israelià accepta i reconeix que ho fa de manera conscient.

"Des de l'inici de la guerra no sabem res dels nostres fills. No hi ha comunicació amb ells. L'únic que sabem és que els peguen i els torturen."

"Els impedeixen que els hi arribi el menjar i posen entre 10 i 15 presoners en una sola cel·la. Estan emmanillats dia i nit." És la denúncia d'Um Murad.

Els seus dos fills són a la presó. El gran té una sentència de 23 anys i el petit entra i surt. Al seu costat hi ha l'Ibti Hal Barghouti. La seva filla va ser detinguda fa dues setmanes. Des d'aleshores no en sap res. 

Els familiars dels presos creuen que hi ha un càstiga col·lectiu cap als palestins
Els familiars dels presos creuen que hi ha un càstig col·lectiu als palestins (3cat/Sònia Calvó)

Els familiars dels presos denuncien que des del 7 d'octubre s'ha tallat la comunicació. Advocats i entitats asseguren que hi ha hagut un increment de les agressions. Ho viuen com una revenja i un càstig col·lectiu per part del govern israelià.

"La situació a les presons és desastrosa. És molt difícil. Als presoners els estan atacant i pegant brutalment. A més, han mort quatre presos i centenars estan ferits. Tampoc reben tractament mèdic tot i que tenen ferides per tot el cos. Els presoners són maltractats i tots han perdut pes perquè no tenen prou menjar", assegura en Qadura Fares, de Palestinian Prisoners Club. 

Un dels objectius de l'atac de Hamas era forçar un alliberament dels presoners palestins amb l'intercanvi dels ostatges israelians, similar a quan el 2011 es va intercanviar un únic soldat israelià per més d'un miler de presos palestins. Una negociació que, de moment, no està obtenint resultats. 

 

ARXIVAT A:
IsraelPalestinaCisjordàniaIsrael envaeix Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut