Famílies de l'escola Turó del Drac de Canet de Mar demanen "blindar" el català
- TEMA:
- Català
Famílies de l'escola Turó del Drac de Canet de Mar afectades per la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga a fer el 25% de les classes en castellà a un grup de P5, demana al Departament d'Educació que prengui "les accions necessàries per blindar la immersió lingüística a les escoles catalanes".
És la principal reclamació d'un manifest que han fet públic a través del grup El Turó en Català a falta de dos dies perquè es comenci a aplicar al centre la imposició del TSJC.
Les famílies defensen que la immersió lingüística ha permès que les criatures adquireixin les competències acadèmiques esperades, s'afavoreixi la integració social i cultural i es garanteixi una vida plena en català "després d'anys de marginació i criminalització".
El grup de famílies entén que els atacs a la immersió "impacten greument en la igualtat d'oportunitats" de l'alumnat i que la "motivació política" de la denúncia de la família que ha dut la immersió lingüística als tribunals té "efectes negatius sobre el projecte pedagògic de l'escola".
A més, consideren que el canvi a mig curs pot provocar un "perjudici en les dinàmiques del grup" i recorden que la llengua castellana ja és "ben present a la vida social escolar", des de les mateixes aules com als patis. "En cap cas la defensa de la immersió s'ha d'entendre com un atac envers el castellà i el seu ensenyament", diu el manifest de les famílies.
I és que aquest dijous ja es començaran a aplicar el 25% d'hores en castellà a una de les dues classes de P5 de escola. Per tal d'adapar-se a la resolució judicial, faran classe en castellà tres tardes i dues hores al matí cada setmana. En total, 6 hores i mitja.
Reacció política
Aquest dimarts, la portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha censurat les "amenaces" que usuaris de les xarxes socials han dirigit precisament contra la família que va recórrer al TSJC per aconseguir que a la classe del seu fill el 25% de les matèries s'impartissin en castellà.
"Sempre rebutjarem i sempre ens trobaran en contra de les amenaces o de qualsevol acte violent. No hi ha cabuda a casa nostra, a Catalunya, i aquest govern estarà sempre en contra de qualsevol manifestació de tipus violent, ja sigui verbal o física", ha assegurat.
També ha demanat "no posar el focus sobre una escola concreta o un municipi concret" i ha advertit que en tota aquesta polèmica sobre l'ús de la llengua "els més perjudicats són els menors".
En aquest sentit, ha advertit que "és una vulneració flagrant del dret de la majoria de les famílies i alumnes del centre que un sol alumne obligui a canviar la llengua de la resta".
D'altra banda, el conseller d'Educació, Josep González-Cambray, es reunirà el 9 de desembre amb la direcció i les famílies de l'escola per tractar el tema.
Acció de SCC
Sobre aquesta mateixa qüestió, Societat Civil Catalana ha fet una acció sorpresa de davant del Ministeri d'Educació. per reivindicar que s'obligui les escoles catalanes a impartir el 25 per cent de les classes en castellà.
Representants de la plataforma han exigit al govern espanyol que faci complir la sentència als centres educatius.