Famílies inquietes per les PCR a l'escola: "Els infants tenen dret a estar acompanyats"
Alguns centres s'han avingut que un adult acompanyi els infants en el moment de la prova, però d'altres al·leguen que les autoritats no ho permeten
Famílies amb fills en edat escolar denuncien que no se'ls permet acompanyar el menor en cas que se'ls faci una prova PCR a l'escola.
Unitats mòbils sanitàries han començat a fer proves als centres educatius per detectar casos entre els companys d'un alumne que hagi donat positiu. I la polèmica ve pel fet que, en l'autorització que han de firmar els pares, no s'especifica que els menors puguin estar acompanyats.
Alguns progenitors han començat a fer campanya a les xarxes socials per reivindicar el dret dels infants d'estar acompanyats en qualsevol prova mèdica. És el cas de la Belén o en Ferran:
Ara el Departament de @salutcat ens canvia el protocol i demana autorització per fer proves PCR i analítiques a nenes de 3-4 anys (fins els 16) sense q els pares siguin al davant i comprovin què fan amb elles.
Ferran Vital (@ferranvital) September 18, 2020
Doncs mira, no.
La psicòloga i sexòloga Elena Crespi ha demanat esperit crític a les famílies a l'hora de firmar autoritzacions i ha reivindicat el dret dels menors d'estar acompanyats en aquest moment.
🔊 Si teniu fills, segurament al grup de WhatsApp de l'escola hi ha famílies preocupades per si fan la PCR a la canalla sense ningú conegut que els acompanyi. Avui n'hem parlat amb Elena Crespi, mare (d'una nena de 2 anys i d'un nen de 6) i psicòlogahttps://t.co/yTwhy8dA5u
Catalunya migdia (@Catmigdia) September 22, 2020
Una altra petició d'algunes famílies és que, en comptes de recollir la mostra del nas amb un escovilló, es faci amb saliva, que és menys invasiu.
Famílies d'Alumnes demanen algunes excepcions
Des de l'AFFAC, les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya, que fins ara es deia FaPaC, reclamen "humanitzar el procés" i lamenten que la informació que han rebut les famílies ha estat "molt freda". També demanen confiar tant els sanitaris com els docents i recorden que "estem enmig d'una pandèmia i la realització de les PCR és important".
També celebren el trasllat de les proves a les escoles, en comptes dels CAP, però creuen que calen excepcions perquè hi ha alumnes que necessiten estar acompanyats. Lidón Gasull n'és la directora:
"S'explica molt bé i es fan excepcions, en aquells casos que els nens i nenes siguin més petits, o casos amb necessitats educatives, que potser necessiten més aquest acompanyament i la seguretat de tenir el progenitor al costat. Entenem que, adaptant-nos tots, ho podrem fer."
Algunes escoles han respost a les famílies que podran acompanyar el menor, respectant sempre les mesures sanitàries i les indicacions que hi hagi el dia de les proves. D'altres, però, han al·legat que, de moment, les autoritats no ho preveuen.
461 grups classe confinats
El Departament d'Educació ha notificat que hi ha 461 grups classe confinats que afecten 348 centres d'arreu del territori. Unes dades que suposen un augment de 158 grups classe confinats respecte a ahir dilluns i 130 centres educatius més.
Malgrat aquest augment, el departament assenyala que més del 93 per cent dels centres educatius continuen funcionant sense afectacions i que no hi ha nous centres educatius que s'hagin hagut de confinar en la seva totalitat.
📝 Actualització d'incidències de #Covid19 als centres educatius
Educació (@educaciocat) September 22, 2020
✅ El 93,6% de centres de Catalunya tenen la totalitat dels seus grups en funcionament
ℹ️ A data d'avui, hi ha 461 grups confinats en 348 centres educatius d'arreu del país
Comunicat 👇
🔗 https://t.co/MZVFcZ5GGB pic.twitter.com/2LTwAUQcwG
- ARXIVAT A:
- Coronavirus MenorsEducació