Unitats mòbils ja fan PCR a l'escola als companys d'alumnes que han donat positiu
Recollida de mostres per fer la PCR a una alumna
Barcelona

Famílies inquietes per les PCR a l'escola: "Els infants tenen dret a estar acompanyats"

Alguns centres s'han avingut que un adult acompanyi els infants en el moment de la prova, però d'altres al·leguen que les autoritats no ho permeten

RedaccióActualitzat

Famílies amb fills en edat escolar denuncien que no se'ls permet acompanyar el menor en cas que se'ls faci una prova PCR a l'escola.

Unitats mòbils sanitàries han començat a fer proves als centres educatius per detectar casos entre els companys d'un alumne que hagi donat positiu. I la polèmica ve pel fet que, en l'autorització que han de firmar els pares, no s'especifica que els menors puguin estar acompanyats.

Alguns progenitors han començat a fer campanya a les xarxes socials per reivindicar el dret dels infants d'estar acompanyats en qualsevol prova mèdica. És el cas de la Belén o en Ferran:  

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hola! Us deixo la versió en català, per si us és més pràctic: "En resposta a la petició d'autorització per al procediment de gestió de casos i contactes de la COVID-19 als centres educatius, exposem a continuació el consentiment següent: Tenint en compte que la Carta Europea dels Drets dels Nens i Nenes Hospitalitzats (recollida a Catalunya per la Llei 14/2010 de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència) és d'aplicació no només en l'entorn hospitalari, sinó en tot aquell entorn on es realitzi algun tipus d'activitat sanitària, i que en ella es recull el dret dels infants a estar acompanyats dels seus progenitors durant els actes mèdics que es requereixen, només autoritzem la realització de la pressa de mostres pel diagnòstic de la COVID-19 en el/la nostre/a fill/a si un dels seus progenitors hi som presents i acompanyant-la en el moment de la prova. Així mateix, en virtut del dret a decidir lliurement entre les opcions clíniques disponibles (recollit a la Ley 41/2002, de 14 de noviembre, básica reguladora de la autonomía del paciente), demanem que es prengui una mostra de saliva en comptes de l'obtenció de mostra del nas amb un escovilló, tal com s'ha fet en l'estudi clínic KidsCorona, pel diagnòstic de la COVID-19. Si en el moment de la realització de la recollida de mostres no existeix l'opció de realitzar-la per aquest mètode, demanem que se'ns informi sobre les diferents opcions disponibles i que se'ns doni el temps suficient per explicar-li al nostre fill en què consistirà la prova que li realitzaran." Si us és útil, no dubteu a copiar-la. Una abraçada!

A post shared by Belen Doula Barcelona (@belendoulabcn) on

 

 

La psicòloga i sexòloga Elena Crespi ha demanat esperit crític a les famílies a l'hora de firmar autoritzacions i ha reivindicat el dret dels menors d'estar acompanyats en aquest moment.

 

Una altra petició d'algunes famílies és que, en comptes de recollir la mostra del nas amb un escovilló, es faci amb saliva, que és menys invasiu.

 


Famílies d'Alumnes demanen algunes excepcions

Realització de tests PCR en una escola
Realització de tests PCR en una escola


Des de l'AFFAC, les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya, que fins ara es deia FaPaC, reclamen "humanitzar el procés" i lamenten que la informació que han rebut les famílies ha estat "molt freda". També demanen confiar tant els sanitaris com els docents i recorden que "estem enmig d'una pandèmia i la realització de les PCR és important".

També celebren el trasllat de les proves a les escoles, en comptes dels CAP, però creuen que calen excepcions perquè hi ha alumnes que necessiten estar acompanyats. Lidón Gasull n'és la directora:

"S'explica molt bé i es fan excepcions, en aquells casos que els nens i nenes siguin més petits, o casos amb necessitats educatives, que potser necessiten més aquest acompanyament i la seguretat de tenir el progenitor al costat. Entenem que, adaptant-nos tots, ho podrem fer."

 

Algunes escoles han respost a les famílies que podran acompanyar el menor, respectant sempre les mesures sanitàries i les indicacions que hi hagi el dia de les proves. D'altres, però, han al·legat que, de moment, les autoritats no ho preveuen.

 

461 grups classe confinats

El Departament d'Educació ha notificat que hi ha 461 grups classe confinats que afecten 348 centres d'arreu del territori. Unes dades que suposen un augment de 158 grups classe confinats respecte a ahir dilluns i 130 centres educatius més.

Malgrat aquest augment, el departament assenyala que més del 93 per cent dels centres educatius continuen funcionant sense afectacions i que no hi ha nous centres educatius que s'hagin hagut de confinar en la seva totalitat.

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus MenorsEducació
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut