L'Eva amb la seva filla (Imatge cedida a l'ACN)

Famílies monoparentals en confinament: "Vaig decidir no anar a comprar, em miraven malament"

Llençar les escombraries, per exemple, es converteix en un repte quan no hi ha cap més adult a casa
Redacció/ACN Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Fa gairebé un mes que estan confinats. Sense escola ni poder sortir, la pandèmia ha tancat a casa més d'un milió de nens i nenes de Catalunya. Les famílies ho gestionen com poden i moltes persones han de fer malabarismes per compaginar teletreball amb nens.

Tot això, però, es complica encara més quan es tracta de famílies monoparentals. Poder anar a comprar o a llençar les escombraries, per exemple, es fa molt més difícil.


L'Eva, mare soltera per convicció

Ha decidit que no surt a fer la compra perquè ho va fer un cop, al començament, i algú li va dir que la nena havia de ser a casa.

"La gent em mirava malament, era incòmode i vaig decidir que no ho faria més."

Per sort, té el suport dels seus veïns, que són els qui li fan la compra.


La Carme, mare soltera d'una nena de 7 anys

"Com ho portem? Hi ha moments de tot, ho fem com podem. La meva preocupació més gran era què passaria si agafo el coronavirus i haig d'anar a l'hospital, però crec que ja l'he passat i no ha calgut." Amb la previsió que el confinament s'allargaria durant molts dies, va decidir fer una compra ben grossa, per poder passar sense anar al supermercat.

"Intento sortir només un cop a la setmana."

 

La Vanessa: treballar i estar amb els nens

Si fer teletreball amb nens ja és complicat quan són dos adults a casa, quan només n'hi ha un la dificultat encara és més gran.

"Al principi era de bojos, ara ja s'ha convertit en una rutina i els nens són els qui ho porten més bé; tenen una capacitat d'adaptació que no tenim els adults."

La Vanessa amb el seu fill, celebrant l'aniversari en confinament (Imatge cedida a ACN)

En el cas de l'Eva, que treballa a Òmnium Cultural, li han posat totes les facilitats i, de fet, treballar també li ha anat bé per desconnectar del context. En altres casos, com el de la Vanessa, les empreses han fet ERTOs i, si la situació sense escola s'allarga, s'hauran d'organitzar per deixar els nens amb coneguts, perquè amb els avis no és possible, tenint en compte que són persones de risc.


Grups d'ajuda al barri

El confinament també té coses positives i ha generat solidaritat entre veïns. En el cas de la Carme, al seu barri s'ha creat un grup d'ajuda i, ara que se li ha espatllat la rentadora, ja hi ha quatre persones voluntàries que s'han ofert a rentar-li la roba.

Les mares solteres consultades ho són totes per convicció, perquè així ho van decidir en el seu moment. "No em puc imaginar com viu tota aquesta tragicomèdia algú que no ho hagi decidit així", ha explicat la Carme. De fet, totes defensen que no són diferents pel fet de ser mares solteres. "No crec que jo, per ser mare soltera en confinament, ho estigui passant més bé o més malament que una parella que tingui tres fills o que en tingui un, o que tinguin tres avis a casa. Cada circumstància és diferent. Qui té tres fills en un pis de 50 metres quadrats, com s'ho fa?", es pregunta l'Eva.


Increment de l'ingrés mínim vital

De l'executiu espanyol, la vicepresidència de Drets Socials i Agenda 2030 vol que l'ingrés mínim vital de 500 euros, la renda social extraordinària, arribi fins als 950 euros per a famílies amb dos adults i 2 fills. La prestació s'incrementarà 100 euros per cada persona menor a càrrec, i en el cas de les famílies monoparentals, l'increment serà de 150 euros.

Per la seva banda, UGT ha instat el govern espanyol a aprovar, al proper Consell de Ministres, un permís retribuït obligatori per a aquells treballadors i treballadores que hagin hagut de deixar la feina per tenir cura de persones dependents com a conseqüència del tancament d'escoles, centres especials i residències de gent gran.

El sindicat subratlla especialment el cas de les famílies monoparentals, "que s'han quedat sense ingressos i no poden accedir a un altre tipus de prestació o subvenció".

ARXIVAT A:
Coronavirus
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut