Barcelona

Un respirador 3D d'urgència fet a Catalunya, validat mèdicament

D'aquest primer model, se'n podran produir 100 unitats diàries a partir d'aquest dilluns. Ara es treballa en un model millorat i en l'augment de la capacitat de producció

RedaccióActualitzat

Davant l'escassetat de material mèdic que ha generat l'expansió del virus Covid-19, acaba de sortir un respirador de campanya fabricat en 3D que es podrà posar a disposició del sistema sanitari.

Aquest element essencial per salvar la vida dels pacients ha estat possible gràcies a l'aliança entre el Consorci de la Zona Franca, l'empresa Leitat, el Consorci Sanitari de Terrassa i l'Hospital Parc Taulí de Sabadell. Ha estat validat aquest diumenge.


La setmana vinent en començarà la producció

Gràcies a la tecnologia 3D s'ha pogut desenvolupar i provar la funcionalitat d'aquest primer model. El dispositiu té, a més, la virtut de ser industrialment escalable, de manera que se'n podran arribar a produir 100 unitats diàries durant la setmana vinent, que és quan en començarà la fabricació.

Manel Balcells, president del Consell Assessor del departament de Salut:

"És un respirador d'emergència, per una situació d'emergència, construït amb tecnologia 3D, amb aplicació d'alguns elements que estan al mercat, i que ens permet poder-ho escalar ràpidament, és a dir que demà comença la producció i pot estar en 100 unitats diàries en pocs dies i fins i tot a finals de setmana podríem tenir una producció diària si convé de 300 unitats"

S'ha simplificat al màxim el seu disseny i els components amb la finalitat de poder desenvolupar un dispositiu mèdic robust, d'utilitat i de menor complexitat, cosa que en facilita la producció i el muntatge.

Ara ja s'està treballant per fer un segon model millorat i per augmentar la capacitat de producció en pocs dies. Les empreses Airbus i Navantia s'han unit a l'aliança.

 

 

Iniciativa d'un grup d'enginyers asturians: imprimir respiradors

D'altra banda, ha triomfat la iniciativa de fer respiradors amb impressores 3D de manera més casolana. Experts d'impressió 3D, enginyers, dissenyadors, programadors, operadors, inventors i consultors imprimeixen respiradors artificials des que la iniciativa es va fer viral a telegram.

A Catalunya, el projecte porta el nom "3D Printing COVID-19 Task Force", i forma part de la idea que encapçalen un grup d'enginyers asturians, Coronavirus Makers, que van ser els que la van llançar.

Aquests enginyers i professionals del 3D han creat un propototip de respirador autònom que es pot fabricar amb una impressora 3D. També s'estan fabricant amb impressió 3D altres materials sanitaris a molt baix cost. El respirador es pot fer entre 5 i 15 hores, per 100 €, amb el sistema electrònic inclòs, i una visera pot costar-ne 4.

ARXIVAT A:
Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut