Fan història en entrar en un santuari hindú que vetava les dones en edat de menstruar
Dues dones han acabat amb una prohibició centenària a l'Índia i han aconseguit entrar al temple de Sabarimala, a l'estat de Kerala, on tenien vetat l'accés.
Aquest temple, com estableix la tradició local, negava l'entrada a totes les dones d'entre 10 i 50 anys perquè estan en època de menstruar i les considera impures.
El Tribunal Suprem indi, però, va dictaminar al setembre que s'hi havia de permetre l'entrada a tothom. Des d'aleshores, les dones que ho havien intentat havien estat atacades, tot i anar amb protecció policial. La decisió va aixecar una forta onada de manifestacions contràries.
Aquest dimecres les dues dones de 42 i 44 anys han aconseguit accedir-hi escortades per policies de paisà. Segons les imatges difoses per mitjans locals, anaven vestides de negre i amb el cap cobert amb mocador.
Hi han entrat entre la multitud d'homes després d'una ascensió de cinc quilòmetres des de la localitat de Pamba. Una d'elles ha declarat a un periodista que no hi han entrat "pels 18 esglaons sagrats sinó per l'entrada de personal".
Tancat per "purificar-lo"
Les autoritats del temple, que atreu milers de fidels cada any, consideren que la presència de les dues dones "l'ha contaminat" i l'han tancat durant una hora per "purificar-lo", segons han informat els mitjans locals.
El govern de Kerala, que és d'esquerres, defensa la decisió del Tribunal Suprem, i argumenta que ha protegit l'entrada de les dues dones perquè és una qüestió de drets civils. Segons el ministre principal, Pinarayi Vijayan, oferiran "protecció" si "qualsevol dona es presenta per entrar al temple".
El partit del primer ministre indi, Narendra Modi, considera que la sentència respon a una "conspiració dels governants ateístics per destruir els temples hindús".
Ho ha dit el responsable local del partit, P. S. Sreedharan Pillai, que assegura que donaran suport "als esforços contra la destrucció de la fe pels comunistes". Ha fet una nova crida a manifestar-se.
La sentència del màxim òrgan judicial va arribar després d'una petició promoguda el 2006 per l'Associació de Joves Advocats de l'Índia, que desafiava una tradició centenària.
Aquesta sentència s'ha convertit en un símbol de la lluita dels drets de les dones a l'Índia, i ha provocat nombroses manifestacions per part dels fonamentalistes hindús. Per contra, un altre grup de dones va formar una cadena humana per defensar la decisió de la cort suprema.