Fan pintades nazis a la casa on roden la pel·lícula de l'assassinat de Guillem Agulló
- TEMA:
- País Valencià
La realitat ha superat la ficció aquests dies a la localitat valenciana de Burjassot, a l'Horta Nord. Unes pintades nazis han aparegut a la façana fictícia de la casa dels Agulló tres dies després de l'inici del rodatge de la pel·lícula. Una pel·lícula que recorda l'assassinat del jove antifeixista i independentista valencià en mans de l'extrema dreta l'any 1993.
Les pintades han aparegut a la façana de la casa on s'està gravant el film i encara no se sap qui n'ha sigut l'autor. El director, Carlos Marques-Marcet, ha decidit utilitzar-les per a la pel·lícula:
La pel·lícula
El film "La mort de Guillem" forma part de la campanya "La lluita continua". Una campanya que pretén donar a conèixer tots els crims d'odi que han ocorregut després de l'assassinat de Guillem Agulló al País Valencià i a la resta de l'estat. Aquesta plataforma ha impulsat una campanya de micromecenatge per poder acabar de finançar el film i la seva promoció.
L'11 d'abril del 1993, un grup de feixistes van assassinar Guillem Agulló a la localitat de Montanejos. Dels cinc acusats, quatre van ser absolts i indemnitzats, mentre que Pedro Cuevas, l'autor material i confés de la mort de Guillem, va ser condemnat a 14 anys de presó, dels quals només en va complir 4.
"La mort de Guillem" pretén mostrar com va viure la família Agulló l'assassinat de Guillem, el judici i les amenaces rebudes per reivindicar que el seu assassinat va ser per motius polítics. Unes amenaces que avui dia encara són presents, segons afirma la família, i que s'han fet visibles amb l'aparició de les pintades nazis a la façana d'un dels escenaris de la pel·lícula.
L'assassinat que va marcar la societat valenciana
La mort de Guillem Agulló va despertar dos moviments contraposats dintre de la societat valenciana, que encara són presents. Per una banda, els qui condemnen la seva mort sota el lema: "Guillem Agulló, ni oblit ni perdó". Per l'altra, els qui la celebren corejant: "Dónde están los amigos de Guillem".
Un dels murals on es condemna la mort de Guillem Agulló
En declaracions a "Els matins" de TV3, Betlem Agulló, germana de Guillem, s'ha mostrat molt emocionada pel rodatge de la pel·lícula en homenatge al seu germà:
"Quan vam conèixer l'actor que fa de Guillem el vam abraçar. La meva mare diu que li recorda l'olor del meu germà."
Betlem s'ha mostrat molt crítica amb el judici per la mort del seu germà, en què tan sols un dels acusats va ser condemnat:
"El judici va ser una estafa, és la mostra més gran de la impunitat que té el feixisme al País Valencià."
La família Agulló, 26 anys després, segueix reivindicant que la mort de Guillem va ser per motius polítics i denunciant el que diuen que va ser una farsa de judici. L'aparició d'unes pintades nazis a la zona on s'està rodant la pel·lícula en homenatge al jove antifeixista han fet reviure la tensió.
- ARXIVAT A:
- País Valencià Extrema dreta Antifeixisme