"Fariña" tampoc es podrà llegir amb la web del Quixot que esquivava el segrest
El jutge ordena tancar la web que permetia llegir el llibre segrestat buscant-ne paraula per paraula dins del Quixot
El jutge d'instrucció número 7 de Collado Villalba ha ordenat el tancament de la web que permetia llegir el llibre "Fariña" a través del Quixot. La iniciativa, promoguda fa dues setmanes pel Gremi de Llibreries de Madrid, permetia llegir la publicació sobre el narcotràfic a Galícia segrestada fa més d'un mes pel jutge, buscant-ne paraula per paraula, dins del text del Quixot.
Segons va ordenar el magistrat, l'eliminació d'aquesta web havia de ser "immediata" i, de fet, aquest dimarts, a l'accedir a "Finding Farina", hi apareix aquest missatge: "Aquesta pàgina ha estat retirada en compliment de l'ofici dictat pel jutjtat d'instrucció 7 de Collado Villalba amb data de 23 de març de 2018."
En el seu escrit, el jutge recorda als llibreters madrilenys "el deure de tots els ciutadans de col·laborar amb el compliment de les resolucions judicials". També els insta a abstenir-se de "crear qualsevol altra aplicació semblant que tendeixi a obstaculitzar el compliment de l'acordat en la interlocutòria en què s'acorda el segrest de la publicació del llibre 'Fariña'".
És per això que el jutge els adverteix que, en el cas que creiïn una altra eina amb el mateix fi, poden incorrer en un delicte de desobediència tipificat en l'article 556 del Codi Penal.
Una campanya per denunciar una mesura "anacrònica"
Des del Gremi de Llibreries de Madrid el seu secretari, Fernando Valverde, ha asegurat que era una possibilitat que preveien i que sabien a què s'exposaven. "Jugaven amb l'avantatge de la sorpresa fins que el jutjat sol·licités el bloqueig de la pàgina", ha dit.
La campanya "Finding Fariña" es va posar en marxa el 15 de març per reivindicar la llibertat de premsa i el dret a llegir aquest llibre. Segons els llibreters, volien denunciar una mesura "extrema i anacrònica" com és el segrest d'un llibre.
"Fariña", de Nacho Carretero, va ser publicat per Libros del K.O. el 2015 i ha estat el primer segrest literari a Espanya en més d'una dècada. El segrest es va produir com a mesura cautelar després de la demana presentada per José Alfredo Bea Gondar, exalcalde d'O Grove, per vulneració del seu dret a l'honor.
Bea Gondar apareix mencionat en el llibre en dues ocasions per suposats vincles amb el narcotràfic, uns fets que van ser confirmats per l'Audiència Nacional, si bé el Tribunal Suprem va revocar aquesta sentència per un defecte de forma.
El llibre ha servit de base per al guió d'una sèrie de televisió homònima, emesa al febrer amb una elevada audiència. A més, un cop es va anunciar el segrest judicial, el llibre es va esgotar de les plataformes d'Internet, i l'editorial va confirmar un "repunt molt important" en les vendes.
- ARXIVAT A:
- Llibertat d'expressió Literatura