L'estudi ha conclòs que l'ús de Mounjaro ha portat a pèrdues de pes superiors als 20 quilos (Pexels)

Fàrmac esperançador contra l'obesitat, amb resultats com els de la cirurgia

Un estudi conclou que l'ús de Mounjaro, un medicament per a la diabetis de tipus 2, permet obtenir resultats equiparables als de la reducció d'estómac, amb una pèrdua de més de 20 quilos
Redacció Actualitzat
TEMA:
Salut

Un fàrmac s'ha demostrat tan eficaç per a la pèrdua de pes en cas d'obesitat com la cirurgia, segons un estudi.

El medicament ha rebut aquest any l'aval de l'FDA, l'agència reguladora nord-americana, per al tractament de la diabetis de tipus 2, però un assaig fet en més de 2.500 adults ha permès comprovar que ajuda a baixar de pes de forma important en persones sense aquesta malaltia.

Tirzepatide és el nom d'aquest principi actiu, que es comercialitza amb el nom de Mounjaro.

Resultats esperançadors per a persones obeses

Els participants en l'estudi amb obesitat o sobrepès que van rebre una dosi setmanal d'aquest fàrmac van perdre fins a 23,6 quilos, de mitjana.  

La baixada de pes va ser proporcional a la dosi rebuda. Es van assajar dosis de 5, 10 i 15 mil·ligrams, que van portar a perdre, de mitjana, 16, 22 i 23,6 quilos.

"Gairebé el 40% de persones van perdre una quarta part del seu pes", ha destacat la coautora de l'estudi i codirectora del Centre Yale per a la gestió del pes, Ania Jastreboff. L'estudi s'ha publicat a The New England Journal of Medicine.

En declaracions a la CNN, el responsable mèdic de l'Associació Americana de la Diabetis, Robert Gabbay, ha afirmat que les dades de l'estudi són "bastant impressionants".

"El rang mitjà de pèrdua de pes per a les persones en aquest nou estudi va ser de 49 lliures (22 quilos); 49 lliures és molt", va dir. "És el rang de pèrdua de pes que normalment pensem que només és possible mitjançant la cirurgia".

Els individus que van formar part de l'assaig tenien un índex de massa corporal superior a 30, que és el que marca l'obesitat, o superior a 27, que seria sobrepès, però amb alguna complicació associada, com pressió arterial o colesterol alts o malaltia cardiovascular.

Els participants que van rebre placebo en comptes del fàrmac també van perdre quilos, però menys, entre el 2,4% i el 3,1% del seu pes.

En el cas de les persones amb diabetis que han participat en altres estudis amb aquest fàrmac, la baixada de pes detectada va ser del 15% de mitjana, segons Gabbay.

Els participants en l'estudi tenien obesitat o bé sobrepès amb alguna complicació associada (Pixabay)

Un fàrmac que s'injecta setmanalment

L'FDA va concloure que la combinació d'una injecció setmanal de Mounjaro amb dieta i exercici millorava els nivells de sucre a la sang i era més efectiva que altres teràpies, segons els assajos clínics.

El fàrmac actua activant els receptors de les hormones implicades en el control de la glucosa a la sang.

La diabetis de tipus 2 és crònica, i és la forma més comuna d'aquesta malaltia. A Catalunya es calcula que n'hi ha 600.000 casos. Segons el Canal Salut, afecta un 8% de la població de més de 15 anys i un 20% de la de més de 65.

Pel que fa a l'obesitat, a Catalunya, segons dades de l'Enquesta de Salut de l'any 2020, la meitat de la població de 18 a 74 anys té sobrepès o obesitat (el 58,8% dels homes i el 42,4% de les dones). Si ens centrem en els infants de 6 a 12 anys, el 35,9% tenen excés de pes (el 24,2% tenen sobrepès, i l'11,7%, obesitat). A tot el món l'obesitat afecta milions de persones i causa un mínim de 2,8 milions de morts a l'any.

 

ARXIVAT A:
Salut
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut