Fas servir massa el mòbil? Consells contra la miopia, la pèrdua d'audició i el mal als dits
Els especialistes recomanen seguir les regles 20-20-20 i 30-40-50 per cuidar la vista, reduir volum i escolta i anar canviant de postures per evitar mals com la tendinitis o l'artrosi en mans i dits
Més enllà dels efectes psicològics i els riscos d'addicció, l'ús excessiu del telèfon mòbil pot provocar conseqüències físiques?
La resposta dels especialistes mèdics és que sí, sobretot en la vista. De fet, ja s'està veient un augment preocupant de la miopia en infants i joves.
I també hi ha risc de pèrdua d'audició, en cas que es faci servir el mòbil a un volum molt alt i durant molt de temps.
A més, fer servir el mòbil massa sovint pot agreujar patologies i dolors en mans i dits, si bé en aquest cas els experts coincideixen que l'ús del dispositiu rarament n'és la causa.
N'hem parlat amb una oftalmòloga, una otorinolaringòloga, una traumatòloga i una fisioterapeuta.
Com hem d'agafar el mòbil perquè no ens facin mal les mans i els dits? I per no sobrecarregar les cervicals? La cirurgiana de la unitat de la Mà de l'@HospitalClinicDeBarcelona Laia Sabaté alerta dels efectes d'algunes postures https://t.co/aSoO83AbMx pic.twitter.com/CXkmFauxgD
324.cat (@324cat) November 23, 2024
T'expliquem quines són les molèsties més freqüents i et donem consells per prevenir-les. Anem a pams:
LA VISTA
Miopia en infants
L'ús abusiu de les pantalles pot fer desenvolupar miopia a la població de més curta edat. Tant és així que l'Organització Mundial de la Salut calcula que el 2050 el 50% de la població mundial serà miop.
Per què? Ho explica l'oftalmòloga de l'hospital de Sant Pau Irene Loscos:
"En utilitzar moltes hores el mòbil, tenim un excés d'acomodació. L'ull s'acomoda per poder veure-hi bé de prop i això acaba generant miopia".
La doctora alerta que tenir miopia no implica només no veure-hi bé de lluny, sinó que, a més diòptries, hi ha més risc de desenvolupar malalties que poden ser greus, com glaucoma (pressió elevada de l'ull que pot arribar a comportar pèrdua de visió), despreniment de retina o estrabisme. I operar-se elimina diòptries però no el risc de les altres patologies.
Per prevenir la miopia en els més petits, els experts aconsellen augmentar les activitats a l'aire lliure i reduir l'ús de pantalles, com recull la Societat Mundial d'Oftalmologia Pediàtrica en un document de consens aprovat l'any passat.
Sequedat ocular en dones en edat menopàusica
Estar tot el dia enganxat a la pantalla també pot ocasionar una conseqüència menys coneguda, la sequedat ocular, que pot provocar vermellor als ulls, sensació de tenir un cos estrany i visió borrosa.
Per què? Respon la doctora Loscos:
"Quan estem mirant una pantalla molta estona, la freqüència de parpadeig disminueix i això fa que tinguem problemes de sequedat"
I això també pot passar als homes, però té una especial incidència entre les dones en edat menopàusica, moment en què les mucoses es ressequen.
Un consell per combatre l'ull sec és posar la pantalla de l'ordinador a l'altura dels ulls, ja que si està per sobre del nostre cap, no parpellegem tant.
Quant de temps? La regla 20-20-20
Per no caure en un ús que pugui ser excessiu per a la vista, s'aconsella seguir la regla del 20-20-20. És a dir, que cada 20 minuts facis un descans de 20 segons mirant a uns 20 peus, uns 6 metres.
Això serveix per a qualsevol pantalla que estiguem mirant a poca distància, tant la del mòbil com la de la tauleta o l'ordinador.
A quina distància? La regla 30-40-50
La regla del 30-40-50 es refereix a la distància mínima a la qual hauríem de mirar el mòbil (30 centímetres), la tauleta (40) i l'ordinador (50).
En qualsevol cas, cal tenir en compte que un factor de risc per desenvolupar miopia és mirar el mòbil a menys de 20 centímetres de distància.
La llum, essencial
I cal procurar que hi hagi molt bona llum, tant de la pantalla com ambiental, perquè si estem a les fosques, l'ull ha de fer un esforç encara més gran. En aquest sentit l'oftalmòloga de l'hospital de Sant Pau adverteix:
"Una imatge de risc és el típic adolescent mirant el mòbil de molt a prop i a les fosques"
Fomentar les activitats a l'aire lliure
Els especialistes de la vista recomanen no estar enganxats tot el dia a les pantalles i fer més activitats a l'aire lliure per fer que l'ull miri de lluny i no estigui tota l'estona esforçant-se per focalitzar objectes propers.
De fet, durant el confinament, la incidència de la miopia va augmentar. A la Xina es va fer un estudi que determinava que la població amb aquesta patologia de la vista s'havia incrementat un 12%.
L'OÏDA
Lesions auditives, la nova epidèmia?
Vivim en un mon sorollós i l'Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta que el 2050 haurà crescut un 60% el nombre de persones que tindran una pèrdua d'audició discapacitant: seran 700 milions a tot el món, 1 de cada 10.
Això, evidentment, no és només per l'ús del mòbil, però l'OMS sí que s'ha posat en alerta per l'ús prolongat d'auriculars, sobretot de la gent jove.
L'Organització Mundial de la Salut estima que més de 1.000 milions de persones en edats compreses entre els 12 i els 35 anys corren el risc de perdre l'audició a causa de l'exposició excessiva i prolongada a música forta i altres sorolls recreatius com els de les discoteques.
La directora del servei d'otorinolaringologia de l'hospital de Reus, Maria Foglia Fernández, diu que "s'intenta conscienciar la indústria, els governs i la població que això és una epidèmia i que cal buscar-hi remei perquè si no les conseqüències seran nefastes".
Moderar el volum del mòbil
Per tant, parlar per telèfon o escoltar música amb el mòbil amb el volum massa alt també pot ser un factor de risc per a la nostra salut auditiva.
I també hi ha perill si el volum no és tan elevat però prolonguem molta estona l'audició. Així, per cuidar l'audició, no només s'ha de regular el volum, sinó el temps d'exposició, argumenta Foglia.
Quin és el volum i el temps adequat?
L'OMS considera que una exposició de més de 80 decibels durant 8 hores al dia és molt probable que acabi derivant en un dany auditiu. Perquè ens en fem una idea, 80 decibels els fa, per exemple, el pas d'un tren, la maquinària de fàbrica o una manifestació sorollosa.
Si es puja a 90 decibels, el llindar de risc ja se situa en les 6 hores diàries, i així successivament. I s'arribés als 180 dB --els fa un coet enlairant-se-- el dany físic podria ser immediat.
Una trucada de mòbil pot estar entre els 40 i els 60 dB. I, per norma general, una trucada sol ser poc temps, així que, en principi, no té per què suposar un perill, exposa l'otorinolaringòloga.
Auriculars: sí o no?
Ara bé, sí que hi ha risc en escoltar música (o el que sigui) durant molta estona a volums elevats, sobretot si fem servir auriculars. Foglia remarca:
"El primordial és mantenir el volum per sota del que és perillós, per sota dels 80 decibels"
La directora del servei d'otorinolaringologia de l'hospital de Reus aconsella fer servir l'altaveu, sempre que es pugui, tant per a trucades com per escoltar el so del dispositiu.
I, si es fan servir auriculars, tenir en compte que aleshores haurem d'abaixar més el volum, perquè el so va directament a l'orella. "Puc fer una trucada amb seguretat amb cascos si el volum és l'adequat i el temps d'exposició també", destaca. Però cal anar en compte amb escoltes prolongades amb els auriculars, encara que sigui a un volum no tan alt.
Auriculars grans o de botó?
En cas d'optar pels auriculars, s'aconsella que siguin dels grans que cobreixen tota l'orella en comptes dels de botó. "Els grans són millors perquè no envaeixen el conducte auditiu i no estan directament en contacte amb el timpà", assegura.
Aplicacions del mòbil per saber si l'escolta és segura
Hi ha molts mòbils (els Iphone ho tenen) que es poden configurar perquè t'avisin si estàs a punt de superar un volum de 80 dB de manera acumulada, el que podria derivar en una eventual pèrdua d'audició.
En aquest sentit, Foglia aconsella activar aquestes opcions i destaca que "cal regular l'ús del mòbil perquè un volum alt durant molt temps és molt probable que derivi en una lesió auditiva".
Els acúfens, l'avís
Sentir soroll o un xiulet a les orelles --els anomenats acúfens-- després d'estar exposats a un volum molt elevat és un avís que és hora de fer-les descansar. "Si davant d'aquesta fatiga auditiva, no parem l'estímul sobre l'orella, aleshores podem tenir una pèrdua auditiva irreparable", alerta la doctora.
Una app per saber si hem perdut audició
El cas és que, un cop hi ha pèrdua d'audició, el dany és permanent. I això després pot provocar problemes de comunicació, laborals, deteriorament cognitiu i salut mental.
Per si tenim dubtes de si hem perdut audició, l'OMS ha creat una aplicació que pot ser un primer termòmetre, abans de consultar l'especialista.
LES MANS I ELS DITS
Em fa mal al polze, és culpa del mòbil?
L'ús abusiu del mòbil també pot afectar les mans i els dits i agreujar patologies que puguem tenir-hi, com tendinitis o artosi. I el dit que més ho sol patir és el polze.
Ara bé, estar tot el dia amb el mòbil "és un factor de risc i augmenta la probabilitat de tenir un problema però no n'és la causa", sosté la fisioterapeuta Laura Menés.
Hi coincideix la traumatòloga de la unitat de la mà de l'Hospital Clínic Laia Sabaté Cequier: "Si tenim tendinitis, per exemple, normalment és que tenim predisposició per edat o per patologies de base i el mòbil és el que ho desencadena".
"El mòbil com a tal no és el que ens provoca els problemes a la mà, a menys que en fem un ús, realment, brutal"
Quant és massa per a les nostres mans?
Segons la fisioterapeuta Laura Menes, es considera un ús excessiu quan el mòbil s'utilitza 4 hores seguides o 10 hores setmanals sense pausa o relleu de postures; per exemple, en cinc dies consecutius, dues hores seguides cada dia.
En tot cas, "si mantenim un moviment repetitiu tant per teclejar com per subjectar el mòbil podem arribar a desenvolupar lesions", argumenta la traumatòloga Laia Sabaté.
Tendinitis i artrosi
Una de les patologies que pot veure's agreujada amb l'ús abusiu del mòbil és la tendinitis de Quervain. Provoca dolor al canell, just on acaba l'os del polze i comença el radi. I és molt habitual en persones que han de fer tasques repetitives amb el canell, com les perruqueres.
També pot afectar l'anomenat dit en ressort o en molla, que és un tipus de tendinitis que causa dolor a la base del polze i que provoca un soroll molt característic (un clac-clac) quan es doblega el dit.
A més, segons com aguantem el mòbil, podem tenir tendinitis al dit petit o a la musculatura de l'avantbraç, així com problemes al túnel carpià, que afecta el canell per la zona del palmell i pot donar formiguejos al polze, l'índex, el cor i la meitat de l'anular.
Pel que fa a l'artrosi, "no és que el mòbil la provoqui", però, si ja la tenim, "escriure i aguantar el mòbil ens desestabilitza i ens pot generar més dolor", explica la doctora.
Prevenció: pauses i canvi de postures
La primera és simple: no fer servir tant el mòbil. O evitar teclejar fent àudios en comptes d'escriure missatges.
I, en cas que s'hagi d'utilitzar molta estona, "és important anar fent pauses i anar variant les postures de les mans i els dits", aconsella la fisioterapeuta Laura Menés, qui suggereix que, entre missatges, també es poden fer estiraments i moviments dels dits.
A més, s'aconsella mantenir una postura neutra del canell i els dits, és a dir, mirar de no forçar postures o doblegar les articulacions en excés.
Una altra recomanació és fer servir eines i aparells que ens ajudin a aguantar el mòbil en una posició correcta sense sobrecarregar mans i braços.
I LES CERVICALS?
La síndrome del coll de text, en qüestió
La postura en què llegim el contingut del mòbil, amb el cap inclinat cap a baix, pot afectar les cervicals? Hi ha disparitat d'opinions entre la comunitat científica.
El 2008, el quiropràctic Dean L.Fishman va batejar-ho com a síndrome del text neck (coll de text) i va alertar que l'ús de l'smartphone o les tauletes generava una gran tensió a la zona cervical. Posteriorment, hi ha hagut estudis que han refermat aquesta idea i altres, per contra, l'han desmentida.
La fisioterapeuta Menés sentencia: "Actualment no hi ha prou evidència per associar l'ús del mòbil i la flexió del coll que fem amb el dolor cervical".
En tot cas, assenyala la traumatòloga Sabaté, "tenim tan mala postura cervical i de tota la columna en general que el mòbil seria una petita cosa afegida".
Ara bé, recorda que subjectar el mòbil amb el cap inclinat a un cantó i sense les mans --postura que es feia molt amb quan es parlava amb els telèfons fixos-- sí que pot perjudicar les cervicals.
EL SON
Dificultats per dormir
Un ús abusiu dels mòbils pot provocar-nos dificultats per dormir i perquè el son sigui reparador, tal com recorda l'otorinolaringòloga Maria Foglia. Per què? "Estar exposats a les pantalles abans d'anar a dormir fa que se secreti menys melatonina i, en canvi, més hormona de l'estrès."
Sense pantalles 2 hores abans d'anar al llit
El consell? Evitar mirar les pantalles almenys 2 hores abans d'anar a dormir, exposa la doctora. Un consell que va en la línia del que també recomanen els pediatres per a infants i adolescents.
La causa és la llum blava i l'estimulació continuada que ofereixen els dispositius. De fet "cada vegada hi ha més gent amb problemes de la son" per aquest motiu, assegura l'especialista en otorinolaringologia, una especialitat que tracta la patologia de la son juntament amb els pneumòlegs i els maxilofacials.
CÀNCER?
Dubtes i consells sobre les radiacions
L'OMS va classificar el 2011 la radiació dels mòbils com un possible causant de càncer, però fins ara no hi ha estudis científics que concloguin que hi ha una relació evident entre les ones electromagnètiques i aquesta malaltia.
Davant la incertesa, la Societat Espanyola de Protecció Radiològica aconsella allunyar el telèfon mòbil del cos sempre que es pugui, especialment del cap i dels òrgans vitals, com explicàvem en aquest article.
És a dir, mirar de parlar amb el mans lliures i dur l'aparell a la motxilla en comptes de la butxaca, a més d'evitar parlar quan hi ha poca cobertura o en moviment, ja que aleshores les radiacions augmenten.
- ARXIVAT A:
- SalutTecnologia