Feijóo assegura que hi ha un "apartheid lingüístic" a les escoles de Catalunya

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha retret a Feijóo que "banalitzi el dolor" que va representar l'apartheid i ha titllat de "baixesa política i moral inadmissible" la comparació

RedaccióActualitzat

El president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha assegurat que a Catalunya "no es compleixen les lleis ni es respecten els drets dels nens i nenes a les escoles ni dels seus pares" i ha anunciat un recurs contra el decret llei del català a l'escola aprovat aquest dilluns pel govern de la Generalitat per evitar aplicar la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que imposa el 25% de castellà als centres educatius.

En una entrevista a Onda Cero, Feijóo ha exigit a Pedro Sánchez que sigui el govern espanyol qui presenti un recurs d'inconstitucionalitat, que deixaria automàticament en suspens el decret de la Generalitat, perquè la llei no entri en vigor, però ha donat per fet que Sánchez no ho farà perquè, ha dit, "se sent molt còmode amb una part del territori on s'incompleix la llei".

"Al nostre país hi ha cooficialitat de llengües en moltes comunitats autònomes i les dues llengües han de ser vehiculars, no una vehicular i l'altra curricular; és a dir, que les dues s'utilitzin en equilibri en l'ensenyament en els diferents continguts i assignatures. A Catalunya això no passa i, per tant, s'incompleixen les lleis."

Feijóo també ha carregat contra el Partit Socialista de Catalunya que, ha dit, "fa picades d'ullet a aquest incompliment acceptant girs legals".


"Apartheid lingüístic"

El líder del PP ha justificat un possible recurs per "protegir un dels dos idiomes cooficials de la comunitat catalana". "Catalunya té dues llengües, el català i l'espanyol, i les hem de fer servir les dues amb cordialitat i a les aules perquè els alumnes que s'estan formant les coneguin", ha insistit Feijóo, que ha acabat fent servir l'expressió "d'apartheid lingüístic", que també va utilitzar el seu predecessor al capdavant del partit, Pablo Casado.

"Si la Generalitat aprova un decret en què es nega que hi hagi un percentatge d'assignatures en espanyol, és evident que aquest pacte amb l'independentisme és un apartheid lingüístic dels nens i nenes catalans, que sembla que no poden saber el castellà a les aules."

Feijóo considera, a més, que la llei aprovada per la Generalitat va "en contra de l'Estatut de Catalunya, contra la Constitució i les sentències del Tribunal Constitucional, que diu que a les comunitats autònomes bilingües les dues llengües són vehiculars."

"I el castellà?"

El presentador Carlos Alsina li ha fet notar que l'Estatut només contempla el català com a llengua vehicular a l'educació a Catalunya, a la qual cosa Feijóo ha preguntat: "I el castellà?".

Alsina li ha explicat que l'Estatut no diu que el castellà sigui vehicular i que va ser la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut la que va interpretar que no calia perquè és la llengua oficial de l'estat espanyol. Feijóo, que no ho sabia, ha replicat: "Doncs llavors ho diu perquè l'Estatut només és una llei orgànica que emana de la Constitució", i ha demanat "no jugar amb aquestes qüestions perquè es crea una gran confusió."

Feijóo considera que la llei aprovada per la Generalitat és "tornar a fer un procés lingüístic a Catalunya", "un apartheid lingüístic a bona part de la població" i "una anomalia a l'Europa actual."


Aragonès parla de "baixesa política i moral"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha retret a Feijóo que "banalitzi el dolor" que va representar l'apartheid i ha titllat de "baixesa política i moral inadmissible" la comparació feta pel líder del Partit Popular.


També ha criticat que Feijóo ataqui Catalunya "per guanyar quatre vots". Les declaracions de Núñez Feijóo coincideixen amb l'inici de la campanya electoral a Andalusia.


El PSC demana "responsabilitat" a Feijóo

Alícia Romero també ha replicat les paraules de Núñez Feijóo. La portaveu del PSC al Parlament de Catalunya ha negat que hi hagi problemes a les escoles de Catalunya per la llengua i ha demanat més responsabilitat al líder del PP.

"A l'escola que no hi ha problemes amb la llengua, n'estem generant els partits polítics. Això és el que no pot ser, que el català acabi sent una arma llancívola per aconseguir vots. El senyor Feijóo hauria de ser més responsable, ell que justament ve d'una terra on hi ha dues llengües oficials."


"Sanxenxo i no Sanjenjo"

Alberto Núñez Feijóo, que ha estat president de la Xunta de Galícia durant 13 anys, fins al  mes de maig passat, ha defensat el model lingüístic gallec.

Preguntat sobre quin topònim és correcte, si "Sanxenxo o Sanjenjo" (la localitat de Pontevedra on es va allotjar el rei emèrit Joan Carles de Borbó en la seva visita a Espanya, el passat 20 de maig), Feijóo ha assegurat que ell sempre fa servir Sanxenso, el topònim correcte perquè, ha dit, a Galícia, "tots els topònims són només en gallec, no hi ha doble possibilitat, perquè aquesta és la denominació de la llei de normalització lingüística".

A la pregunta de si diu Lleida o Lérida, ha dit: "Dic Lleida perquè intento utilitzar els topònims i respectar les lleis d'aquest país". "Si algun dia m'equivoco", ha afegit, "espero que ningú s'enfadi".

ARXIVAT A:
PPCatalà Pere AragonèsAlberto Núñez Feijóo
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut