Creuament de cartes: Sánchez rebutja reunir-se amb Feijóo abans de la constitució del Congrés
- TEMA:
- PSOE
Activitat epistolar aquest diumenge entre els líders del PSOE i del PP.
Al matí, Alberto Núñez Feijóo ha fet pública una carta adreçada a Pedro Sánchez en què l'emplaçava a una reunió per tenir un diàleg responsable i intercanviar posicions, amb l'argument que qui guanya les eleccions ha de ser qui governi.
La resposta de Pedro Sánchez no s'ha fet esperar. També per carta, el president el govern espanyol en funcions rebutja reunir-se amb el president del Partit Popular abans de "la constitució formal del Congrés dels Diputats, el pròxim 17 d'agost" i que el rei hagi designat un candidat. Diu que a partir de llavors estarà encantat de reunir-se amb Feijóo "així com amb la resta de portaveus parlamentaris".
Sánchez recorda al líder popular que hi ha unes regles clares per articular les majories a l'hora d'investir un candidat. I recorda que el PP ha fet servir aquest principi bàsic sempre que els ha permès obtenir la presidència de governs autonòmics i alcaldies, tot i no ser la força més votada. Com a exemple, Sánchez menciona els recents pactes entre el PP i Vox.
Feijóo: "Combinacions negatives que polaritzen"
A la carta que Alberto Núñez Feijóo ha enviat a Pedro Sánchez, el cap de files del PP critica els moviments del líder del PSOE per fer pinya amb la resta de partits, i parla de "combinacions negatives que polaritzen la societat, danyen la cohesió territorial i porten al límit el sistema constitucional".
Feijóo també afirma que Espanya no es mereix aquesta situació de bloqueig i insisteix que ha de governar la força més votada. És a dir, el PP.
Des de les files socialistes, el president de Castella-la Manxa, Emiliano Garcia Page, ha explicat en les últimes hores que no tindran ansietat per governar, que no ho faran a qualsevol preu i que no els preocupa si Feijóo vol intentar abans la investidura, perquè de moment no compta amb els suports per tirar-la endavant.
Això sí, una investidura fallida engegaria el compte enrere de dos mesos que obligaria Pedro Sánchez a retallar el temps de negociació amb els partits independentistes per arribar a un acord.
L'objectiu, per tant, és que quedi clar que Feijóo no hi té res a fer.
Donar Feijóo per amortitzat
La idea de donar per amortitzat Alberto Núñez Feijóo ha centrat els missatges dels últims dies en el bloc progressista.
De fet, Yolanda Díaz pràcticament ja l'ha enterrat políticament. La líder de Sumar parla directament de fracàs en una entrevista a "La Voz de Galicia" i diu que el lideratge de Feijóo s'està apagant:
"Un lideratge a la seva formació política, que s'apaga, no en tinc cap dubte, el lideratge de Feijóo s'apaga, s'apaga a Galícia i s'apaga a Espanya. Feijóo va fracassar, Feijóo no pot governar, Feijóo està sol, no té amb qui parlar i això en política no té cap futur."
La vicepresidenta segona del govern espanyol en funcions confia a convèncer Junts per aconseguir mantenir el govern de coalició, però admet que la negociació serà difícil. Yolanda Díaz ha apuntat que els límits seran "el marc constitucional, la legalitat vigent i el marc democràtic".
Sobre les negociacions amb Junts, Ada Colau, en una entrevista al "Via Lliure" de RAC1, ha demanat al partit de Carles Puigdemont que tingui en compte que "a Catalunya hi ha hagut un vot antifeixista massiu" a l'hora de decidir la seva posició respecte a una investidura de Pedro Sánchez.
L'exalcaldessa de Barcelona ha advertit que una repetició electoral seria jugar amb foc perquè podria fer augmentar l'antipolítica que diu que l'extrema dreta sap capitalitzar.
"Sí que demanaria a Junts que fes aquesta lectura dels resultats a Catalunya, evidentment aprofitant la conjuntura per plantejar els punts que Junts considerin que són prioritaris."
Colau també ha celebrat que sigui Jaume Asens la persona designada per negociar amb Junts però ha advertit que no creu que es tracti de convèncer una persona o a un partit, sinó de dialogar entre les forces catalanes.
La resposta a les pressions que rep Junts l'ha donat el portaveu del partit. A través de Twitter, Josep Rius s'ha queixat que Colau "va obviar el vot antifeixista massiu a les municipals" i va sumar-se al PP per impedir que Trias tingués l'alcaldia de Barcelona.
"Busqueu un altre argument i deixeu de donar la brasa amb aquesta turra", ha dit textualment.
Fonts properes al president Puigdemont asseguren que no hi ha pressa i que es treballarà amb prudència i contenció. De moment, no està prevista cap reunió de l'executiva de Junts.
Intent del PSOE per salvar un diputat a Madrid
Enmig de tot plegat, els socialistes no tiren la tovallola i volen que es revisin els 30.000 vots nuls que hi va haver a la Comunitat de Madrid, amb l'esperança de recuperar el diputat que van perdre a favor del PP durant el recompte del vot exterior.
Per ara, la Junta Electoral de Madrid ha denegat la petició socialista, però fonts del partit han explicat que pensen elevar la qüestió a la Junta Electoral Central.
Els membres de la junta madrilenya han conclòs que no hi ha motius suficients que facin pensar que hi pot haver hagut irregularitats en el procés, i diuen que els socialistes únicament reclamen la revisió amb l'objectiu de recuperar el diputat en qüestió.
Tot plegat després que el recompte del vot exterior va atorgar al PP un diputat que inicialment havia quedat a mans del PSOE, que es va quedar a només 1.323 paperetes de l'onzè diputat.
Es tracta d'un escó clau, que permetria al PSOE tenir-ne prou amb l'abstenció de Junts en una possible investidura de Pedro Sánchez.
D'acord amb el calendari previst, la Junta Electoral Central ha de publicar dimarts els resultats definitius.
Recollida de credencials
Mentre els partits continuen preparant el terreny de cara a les negociacions per formar majories al Congrés, a partir d'aquest dilluns els nous diputats i senadors ja podran presentar-se a les Corts per entregar les seves credencials i enllestir els tràmits parlamentaris.
Les Corts espanyoles obriran les portes perquè els nous diputats i senadors facin els tràmits parlamentaris que els cal per ocupar l'escó. Tenen de marge fins al dia 16, el dia abans que es constitueixin oficialment les Corts.
Els més impacients ja poden presentar-se a les corts a partir de dos quarts de 10 i fins a les 3 de la tarda. S'hauran de presentar a la secretaria general amb la credencial que els ha expedit la junta electoral provincial i fer els tràmits parlamentaris, que van des de fer-se la fotografia oficial, o recollir el telèfon de feina, a fer la declaració de béns i activitats. Hi passaran tots, des del mateix Pedro Sánchez.
Un nou Congrés que, per cert, comptarà amb una majoria absoluta de diputats novells: 177 de 350. Sumar i el PP seran els grups amb més cares noves: un 70 i un 60% respectivament. Inclòs, en el cas dels populars, el seu líder, Alberto Núñez Feijóo.
I també hi haurà una vintena de diputats que tornen després d'haver tingut un escó fa temps. És el cas dels exportaveus del PP i del PSOE Rafa i Antonio Hernando; d'Esteban González Pons o de Cristina Narbona. També Miquel Iceta o Teresa Jordà tornaran a ser diputats.
No serà fins al 17 d'agost quan adquiriran la condició plena de diputats amb la constitució oficial de les Corts i de la quinzena legislatura.
- ARXIVAT A:
- PSOE PP Eleccions Generals 2023 - 23J Congrés dels Diputats