Feijóo evita la polèmica amb Ayuso per plantar Sánchez i La Moncloa parla "d'absentisme laboral"

La decisió d'Ayuso de no assistir a la ronda de reunions de La Moncloa amb presidents autonòmics desafia el criteri de la resta de barons i del líder del PP, que evita enfrontar-s'hi públicament

RedaccióActualitzat

Isabel Díaz Ayuso manté el pols i defensa la seva decisió de plantar Pedro Sánchez en la ronda de reunions que el cap de l'executiu espanyol mantindrà amb els presidents autonòmics per tractar el model de finançament.

Ayuso tensa així la corda amb el líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, que no comparteix l'estratègia de la presidenta madrilenya. Al setembre, en una entrevista a El Mundo, Feijóo va dir que era un error que un president autonòmic no anés a una reunió a La Moncloa.

En privat, la direcció dels populars manté la discrepància amb el fet que Ayuso no es reuneixi amb Sánchez. De fet, la resta de presidents autonòmics sí que hi assistiran. Però, en públic, Feijóo evita la confrontació amb la presidenta de la Comunitat de Madrid i tanca files amb ella, sense entrar en el fons de la qüestió: "Com puc no donar suport a Ayuso? Per descomptat. Tot està explicat i tothom ho ha entès."

Qui no es posa de perfil, en canvi, és la mateixa Isabel Díaz Ayuso, que, lluny d'alinear-se amb la resta de presidents autonòmics del seu partit, ha optat per tirar més llenya al foc i defensar sense embuts la seva postura. Ho ha fet en declaracions a la Cadena COPE:

"Entenc que hi ha presidents autonòmics que tenen una sèrie de problemes. Igual que entenc i he respectat sempre que cadascú prengui la decisió que creu, penso que això és el millor per a Espanya: aturar-se ja, aturar-se en sec, i no seguir normalitzant i actuant com si aquí no passés res."

Ayuso es refereix al nou model de finançament per a Catalunya, que considera que perjudica la resta d'autonomies i especialment la Comunitat de Madrid. És el seu principal argument per justificar la plantada a Sánchez, però n'hi ha un altre de caràcter més personal.

I és que Ayuso també ha basat la seva decisió en les intervencions del president del govern sobre la seva parella, investigada per dos delictes de frau fiscal. Segons va explicar en el comunicat en què declinava reunir-se amb Sánchez, considera que el president espanyol la "va difamar amb gravíssimes acusacions" relacionades amb el presumpte cas de frau fiscal que afecta la seva parella, Alberto González Amador. Es referia a unes declaracions en què el president del govern demanava la seva dimissió i titllava la seva parella de "delinqüent".

Isabel Díaz Ayuso es desmarca dels dictats del president del partit, Alberto Núñez Feijóo, que considera un error no assistir a una reunió a La Moncloa (Europa Press/Ricardo Rubio)

Ayuso sí que assistirà a la Conferència de Presidents

Isabel Díaz Ayuso sí que ha confirmat, en canvi, que assistirà a la Conferència de Presidents que tindrà lloc al desembre a Cantàbria. Però ja ha avançat que ho farà amb una actitud desafiant amb Pedro Sánchez.

La presidenta de la Comunitat de Madrid assegura que el que li ha de dir a Pedro Sánchez l'hi dirà a la Conferència de Presidents, "davant de tothom".

En aquest sentit, considera que amb les trobades bilaterals amb governs autonòmics, l'executiu està "trossejant" Espanya en "miniestats" i busca "blanquejar la situació i menysprear els presidents autonòmics". Per això, diu, ha decidit "aturar-se en sec" i posar fre al "deteriorament institucional".
 

La Moncloa furga en la discòrdia popular

Les discrepàncies a la seu del carrer Gènova no han passat per alt al govern socialista, que ha carregat contra la presidenta de la Comunitat de Madrid per la plantada a Sánchez. La portaveu, Pilar Alegria, considera que es tracta d'una mostra "d'absentisme laboral" i afegeix que la presidenta "no compleix amb la seva responsabilitat" per "capricis personals i tacticismes interns del seu partit".

Però l'executiu va més enllà i posa en l'equació Alberto Núñez Feijóo, que considera que està perdent lideratge en cedir davant posicions discrepants: "A ningú se li escapa que, amb aquesta decisió, Ayuso dona un nou cop al lideratge minvant de Feijóo, perquè en una entrevista del mes de setembre Feijóo deia que no acudir a aquestes reunions era un error."

Pilar Alegría en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres
La portaveu del govern, Pilar Alegría, no ha esquivat la polèmica que envolta Isabel Díaz Ayuso, a qui ha acusat "d'absentisme laboral" per plantar Sánchez (EFE/J. J. Guillén)

Salvador Illa, que es reunirà amb Sánchez el 22 de novembre, també va criticar Ayuso, a qui va titllar d'irresponsable per no acudir a la reunió amb el cap de l'executiu espanyol.

 

ARXIVAT A:
PPPedro SánchezComunitat de MadridIsabel Díaz AyusoMoncloaAlberto Núñez Feijóo
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut