(EFE/Ramón De La Rocha)

Feijóo parla d'un pacte d'estat per a Catalunya i el PP surt a matisar-lo

El president del PP va assegurar que s'ha de buscar un "encaix del problema territorial de Catalunya", però el partit hi afegeix que seria des d'un principi d'igualtat entre territoris

RedaccióActualitzat

El PP ha hagut de sortir al pas de les sorprenents paraules d'Alberto Núñez Feijóo d'aquest dimecres, proposant al PSOE un pacte per buscar un nou encaix de Catalunya a Espanya.

En un llenguatge fins ara inèdit entre els populars, Feijóo assegurava des de les Canàries que sap que han de "donar una proposta i buscar un encaix del problema territorial de Catalunya", i s'hi referia amb aquestes paraules:

"Hem de buscar un encaix del problema territorial de Catalunya, però això serà o un pacte d'estat, o no serà. I es farà d'acord amb la llei, o no es farà. I es farà dins l'encaix constitucional, o no es farà."

Unes declaracions que, segons diversos mitjans, no haurien agradat gent a molts barons territorials, començant per la direcció catalana del partit.

El líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, ja es va desmarcar públicament ara fa uns dies del líder estatal, que defensava reunir-se amb Junts en el marc de les converses per a la investidura.


Ni reunió amb Junts ni encaix per a Catalunya

Feijóo va anunciar dimarts que havia canviat de parer i no es reuniria amb Junts si era per abordar els requisits per a la investidura que l'expresident Carles Puigdemont va fixar des de Brussel·les.

I ara és el partit el que s'ha encarregat d'intentar frenar l'enrenou que podia provocar la nova proposta territorial del seu líder. Els populars han remarcat que l'"encaix" que ha proposat per a Catalunya s'ha d'entendre pel seu "esperit dialogant" i no es tractaria d'un tracte preferent, sinó que seria en unes condicions d'igualtat amb la resta.

Segons el PP, el plantejament és part de l'oferta de l'expresident gallec per aconseguir un pacte que millori el funcionament de les autonomies, i és des d'un "principi d'igualtat entre territoris i respecte a la llei i la Constitució".

"Com a màxims defensors de la igualtat entre tots els espanyols, és obvi que les propostes que impliquin un tracte jurídic o econòmic desigual entre espanyols no podran comptar amb el suport del Partit Popular", han indicat fonts de la direcció nacional de la formació.

Fonts del PP han traslladat que aquesta aposta no és nova i que Feijóo la va plantejar en campanya electoral i la va explicitar en el document que va entregar al secretari general del PSOE i president en funcions, Pedro Sánchez, durant la ronda de contactes per la investidura.

Tot i això, no hi ha mencions a l'"encaix" de Catalunya en aquest text, en què el PP fa una defensa de la integritat territorial, rebutja el referèndum i l'amnistia i proposa un pacte territorial per "convertir el Senat en una veritable cambra de representació territorial", "enfortir l'Espanya de les autonomies" mitjançant el diàleg multilateral i aprovar un nou model de finançament.


Abascal ja ho ha aprofitat

Després de les paraules de Feijóo a les Canàries, el líder de l'extrema dreta Santiago Abascal ha assenyalat que el que preocupa a Vox és "com desencaixar de les institucions els que les utilitzen per aconseguir privilegis o per intentar destruir la nació", a més de rebutjar la negociació amb "els qui pretenen destruir Espanya".

ARXIVAT A:
PPAlberto Núñez FeijóoEleccions Generals 2023 - 23J
Anar al contingut