El líder del PP diu que si arriba a la Moncloa recuperarà el delicte de sedició (EFE/Javier Lizón)

Feijóo promet recuperar el delicte de sedició i insta els barons del PSOE a plantar-se

Els socialistes Lambán i García-Page reclamen eines jurídiques perquè l'Estat pugui "mantenir l'ordre constitucional"
Redacció
TEMA:
Sedició

El líder de PP, Alberto Núñez Feijóo ha anunciat que si arriba a La Moncloa "revertirà" la reforma penal de Pedro Sánchez i recuperarà el delicte de sedició perquè assegura que "ni Pedro Sánchez ni l'independentisme poden abaratir els atacs a la Constitució".

Feijóo ha assegurat que la majoria d'espanyols senten "indignació i tristor" per la proposició de llei del PSOE i Podem per derogar l'actual delicte de sedició i substituir-lo per un altre de desordre públic agreujat. El líder de l'oposició considera que es tracta d'una reforma legal "a la carta" amb l'objectiu de "privilegiar uns polítics concrets" i acusa Pedro Sánchez de "doblegar-se" davant l'independentisme.

El dirigent gallec ha reconegut que el PP no pot impedir la reforma del Codi Penal i ha apel·lat al "deure moral" dels barons i les bases socialistes per rebel·lar-se, "prendre la paraula i actuar en conseqüència" contra la decisió de Sánchez:

"En això no hi ha subterfugis: o amb els condemnats i fugits, o amb la legalitat democràtica."

 

Javier Lambán i Emiliano García-Page han estat els primers barons socialistes que han rebutjat de ple la proposta de reforma de la sedició.

El primer que ha aixecat la veu davant la proposta de Pedro Sánchez ha estat el president aragonès. Lambán ha defensat que l'Estat ha de comptar amb eines jurídiques i "estar molt ben armat políticament i jurídicament davant qualsevol possibilitat d'atemptar contra la Constitució". Es mostra contrari a derogar el delicte de sedició i reitera que el que va passar el 2017 a Catalunya "va ser gravíssim".

En la mateixa línia, Emiliano García-Page ha advertit Sánchez que "deixar les solucions als que tenen com a propòsit trencar la convivència no és el camí correcte". García-Page també ha defensat que l'Estat té l'obligació de comptar amb mecanismes de defensa "per mantenir l'ordre constitucional".

El president extremeny, Guillermo Fernández Vara, ha estat menys crític amb l'eliminació del delicte de sedició. Tot i que reconeix que no li agrada res del que li agradi a l'independentisme, considera que ara hi ha un "escenari diferent" i que ara "el que s'ha trencat és l'independentisme i el procés":

 

En canvi, altres presidents autonòmics del PSOE com la balear Francina Armengol o la presidenta del govern de La Rioja, Concha Andreu, han donat suport a la proposta de reforma del Codi Penal proposat per Pedro Sánchez. Armengol veu la derogació de la sedició un "pas necessari" i Andreu considera que està molt allunyada de l'amnistia que reclamen els partits independentistes.

Fora de les files socialistes, la decisió del govern espanyol ha estat ben rebuda pel lehendakari Iñigo Urkullu, que considera que ha arribat el moment d'abordar una altra reforma, la de l'article 155 de la Constitució i de fer "una reflexió sobre el model d'estat".

 

ARXIVAT A:
Sedició Judici procés Procés català Pedro Sánchez Alberto Núñez Feijóo PSOE PP
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut