Feijóo perd la primera votació d'investidura i comença el compte enrere per a Sánchez
S'activa el compte enrere de dos mesos abans dels quals s'hauria d'investir un president per evitar una repetició electoral
Paula Florit Gomila
Redactora de política de TV3
No hi ha hagut sorpreses i Alberto Núñez Feijóo no ha estat investit president del govern espanyol en la primera votació al Congrés dels Diputats. Com es preveia, el candidat popular ha sumat 172 vots a favor, els del PP, Vox, Unió del Poble Navarrès i Coalició Canària.
Els diputats de la resta de grups hi han votat en contra i això obliga a fer una segona votació divendres --no abans de les 13.22 hores--, en què Feijóo en tindria prou amb una majoria simple, més vots a favor que en contra. Per tant, quatre abstencions --que ara com ara tothom descarta-- serien suficients.
Sabent que el resultat seria aquest, Feijóo ha admès la derrota en l'última intervenció del dia. Diu que "el debat ha valgut la pena perquè tots ens hem retratat" i, dirigint-se a Sánchez --que ahir el va plantar cedint la paraula del PSOE al diputat Óscar Puente i avui tampoc ha parlat--, ha afirmat: "Qui calla, consent". "Marxo amb els meus principis intactes", ha afegit.
La votació d'aquest dimecres també activa el compte enrere de dos mesos, abans dels quals s'hauria d'investir un president per evitar una repetició electoral després de Nadal. És el temps que té Pedro Sánchez per assegurar-se els vots que necessitaria per ser reelegit, entre els quals els d'ERC i Junts, que d'entrada li reclamen una amnistia que ha estat molt present en el debat.
"Hi ha una balena a la piscina"
El va començar Feijóo i ha continuat amb les intervencions de tots els grups. Els últims, aquest migdia, començant pel líder del Partit Nacionalista Basc. "Sembla que estiguem en una moció de censura i no en una sessió d'investidura", ha dit.
Aitor Esteban ha recordat a Feijóo --que llegia el discurs en euskera a través de les pantalles de subtítols, sense fer servir l'orellera-- el motiu principal del vot negatiu dels seus cinc diputats: "Si per a la seva investidura calen els vots de Vox, no poden comptar amb nosaltres"."Hi ha una balena a la piscina i té una mida impossible d'amagar", ha dit el portaveu del grup basc.
També s'ha referit a l'eventual amnistia que el PP rebutja: "Si s'ha de triar entre Feijóo i amnistia, plantejat així, doncs amnistia", ha dit Aitor Esteban, retraient al líder popular que "només proposa l'enduriment del Codi Penal".
En la rèplica, el líder del PP ha retret al PNB que, segons ell, "els sents parlar més de l'amnistia que d'Euskadi" i ha defensat que Sánchez els utilitza: "Volen seguir sent el clínex del senyor Sánchez els pròxims anys?"
Abans, la portaveu d'EH Bildu, Mertxe Aizpurua, també ha justificat el "no rotund" del seu partit al candidat del PP, com a líder d'un bloc, ha dit, amb l'únic objectiu de "salvaguardar el règim del 78", resultat "d'una falsa Transició que va suposar negar el dret d'existir del nostre poble".
"Els vots de Bildu, per a Sánchez. Jo no els vull", ha respost Feijóo, defensant que "la democràcia del 78 és el que els permet ser aquí malgrat tot el que han fet". "Bildu és l'únic partit a Espanya a qui se li hauria de fer un cordó sanitari", ha insistit, referint-se a l'estratègia per frenar l'extrema dreta que s'aplica en alguns països europeus.
Feijóo també ha sentit els arguments en contra de la seva investidura del portaveu del Bloc Nacionalista Gallec; i a favor dels líders de Coalició Canària i d'Unió del Poble Navarrès.
Més crítiques a Sánchez i l'amnistia
Les crítiques a Pedro Sánchez avui les ha monopolitzat la portaveu del PP. "El seu silenci el delata", ha dit Cuca Gamarra. "No s'atreveix a donar la cara i reconèixer que el que està fent és vendre Espanya a costa del que calgui per aconseguir un únic interès personal".
I ha tornat a mencionar l'amnistia, acusant el president en funcions de mentir: "Si l'amnistia era bona i coherent, per què no ho portaven al seu programa electoral? Per què no ho diu obertament als espanyols i es manté callat?"
"No tenen legitimitat de posar l'estat de dret com a preu de lloguer per a quatre anys a La Moncloa", ha insistit Gamarra.
Un diputat del PSOE s'equivoca amb el vot
L'anècdota de la sessió l'ha protagonitzat el diputat socialista Herminio Rufino Sancho Íñiguez, que, quan s'ha pronunciat el seu nom perquè s'alcés de l'escó per anunciar el sentit del seu vot --a favor o en contra d'investir Feijóo--, ha respost: "Sí".
La també socialista Isaura Leal --que és qui llegia els noms dels diputats--, se n'ha adonat de seguida: "Sí, no? Perdó?", ha dit. Rufino ha fet notar després que no havien pronunciat bé el seu nom: Leal havia dit Sánchez en lloc de Sancho. Llavors, ha tornat a anomenar-lo i, aleshores sí, ha votat el que se li pressuposava: un no a Feijóo.
Aquest és el moment: