Felip VI celebra 6 anys de regnat amb les ombres de Joan Carles, Corinna i el 3-O
El rei Felip VI amb mascareta, en un acte públic recent (EFE)

Felip VI celebra sis anys de regnat amb les ombres de Joan Carles, Corinna i el 3-O

Els escàndols del pare i les denúncies de pressions a la seva amant s'han afegit als escàndols del cunyat i al polèmic paper que va tenir en el referèndum

Josep Maria Camps ColletActualitzat

El rei d'Espanya, Felip VI, i la seva dona, la reina Letícia, han celebrat aquest divendres el sisè aniversari al capdavant de la corona espanyola visitant un centre d'acollida de menors a San Lorenzo de El Escorial.

No hi han anat sols: a l'Aldea Infantil SOS, on viuen una cinquantena de nens i adolescents, els han acompanyat la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i la ministra d'Educació, Isabel Celáa, en una visita que, per àrea de responsabilitat, hi hauria d'haver anat Pablo Iglesias:


Sense actes oficials

A banda d'aquesta visita, a la tarda aniran a un teatre de Madrid a veure un espectacle de flamenc contemporani.

Hi aniran a títol personal amb les seves filles Elionor i Sofia, en una visita que vol ser un gest de suport al món de l'espectacle després del tancament obligat per la crisi del coronavirus.

En aquest sisè aniversari, per tant, no hi ha cap acte oficial, com sí que va haver-hi en el primer i en el cinquè, en què es va celebrar una imposició de condecoracions al mèrit civil al Palau Reial.

Possiblement aquest perfil baix estigui relacionat amb el fet que aquest aniversari arriba en un moment força complicat per a Felip VI i per a la monarquia espanyola en general.

Joan Carles i Felip VI (EFE)
Joan Carles I i Felip VI (EFE)


Abdicació de Joan Carles I

L'inici del seu regnat, però, no va ser pas precisament plàcid: va ser motivat per l'abdicació del seu pare, Joan Carles I, just després de l'escàndol d'una cacera d'elefants a Àfrica en plena crisi econòmica.

Però també per les informacions que s'anaven filtrant sobre una immensa fortuna secreta aconseguida com a comissionista de luxe en contractes d'empreses espanyoles a l'estranger.

Era el 2014 i el nou rei, preparat amb el criteri del seu pare, volia donar una nova imatge a la institució, però el seu regnat, de moment, ha estat poc plàcid.

Urdangarin passejant amb la infanta Cristina per Vitòria al desembre (EFE)


El cunyat Urdangarin

Poc temps després, l'escàndol protagonitzat per la seva germana Cristina i el seu marit, Iñaki Urdangarin, al capdavant de l'Institut Nóos, va posar-lo a prova.

Per protegir la corona va haver de retirar-los els títols nobiliaris per un cas en què, per primer cop, el 2017, es va condemnar i es va enviar a la presó un membre de la casa reial per corrupció.

Però alguns dels viatges oficials de Felip VI van ser polèmics, com el que va fer a l'Aràbia Saudita precisament a principis del 2017, coincidint amb una compra de vaixells a Espanya i també en plena construcció de l'AVE a la Meca.

Felip VI en el discurs del 3-O
Felip VI en el discurs del 3-O (RTVE)


El discurs del 3-O

La tardor d'aquell any, el discurs del 3 d'octubre en què va atacar amb duresa el referèndum d'autodeterminació de Catalunya, va permetre-li reafirmar-se com a símbol de l'estat amb entitat pròpia.

Però també va encendre els ànims dels independentistes, i molts van considerar que ja no es podia considerar el rei de tots els espanyols.

I des d'aleshores... inestabilitat marcada per repeticions electorals, governs en funcions i finalment un govern espanyol del PSOE amb Unides Podem, coalició obertament partidària d'abolir la monarquia i implantar la república.

Pla americà del líder del PSOE, Pedro Sánchez, prometent el càrrec de president del govern espanyol davant del rei Felip VI al Palau de la Zarzuela, el 8 de gener de 2020 (horitzontal)
Pedro Sánchez prometent el càrrec de president del govern espanyol davant de Felip VI a La Zarzuela, el 8 de gener (ACN)

Joan Carles de nou

El seu pare ha tornat a convertir-se en un problema quan, fa pocs dies, la Fiscalia del Suprem ha obert una causa contra ell per corrupció en relació a l'adjudicació de l'AVE a la Meca, a l'Aràbia Saudita.

I per amanir-ho tot plegat, el paper de l'alemanya Corinna Larsen, també coneguda com a Corinna Zu Sayn-Wittgenstein, amb fama de ser amant de Joan Carles i que ha denunciat públicament el rei per pressionar-la.

Per tant, més escàndols, aquests ja molt més tractats per la premsa, sobretot l'estrangera, i que van obligar el rei a anunciar que renunciava a l'herència del seu pare i li retirava l'assignació anual.

Tot això va fer que el rei emèrit Joan Carles i el seu fill, l'actual rei Felip VI, s'hagin distanciat.

Joan Carles I i Corinna
Joan Carles I i Corinna

El rei del coronavirus

I per si faltava alguna cosa en aquests sis anys ben farcits de polèmiques, escàndols i casos foscos, a Felip VI li ha tocat també ser rei durant la crisi de la Covid-19.

La casa reial s'ha esforçat per escenificar l'acostament de la corona als ciutadans, amb diversos actes dels reis i les seves filles.

Aquests esforços no han aconseguit amagar que la corona passa pels seus pitjors moments, amb diversos intents, de moment fallits, de debatre'n el futur al Congrés dels Diputats.

I enmig d'aquests esforços, no és clar què en pensen els ciutadans del rei, perquè des del 2015 el CIS no inclou preguntes sobre la corona i sobre Felip VI a les seves enquestes.

El rei d'Espanya Felip VI, en una imatge d'arxiu (EFE)

 

 

ARXIVAT A:
BorbonsFelip VICasa Reial espanyola
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut