Felip VI: "Fora de la Constitució no hi ha una Espanya en pau i llibertat"
- TEMA:
- Felip VI
Com cada 24 de desembre, Felip VI ha fet el tradicional discurs de Nadal des del palau de La Zarzuela. En aquesta ocasió, la reivindicació de la Constitució, que ha definit com "l'èxit polític més gran de la nostra història recent", ha centrat el missatge reial.
Felip VI ha reclamat respecte a la Carta Magna, "que es conservi la seva identitat i la seva integritat com a lloc de reconeixement mutu". I ha estat contundent a assegurar que fora del respecte a la Constitució "no hi ha democràcia ni convivència":
"Fora del respecte a la Constitució no hi ha democràcia ni convivència possibles; no hi ha llibertats, sinó imposició; no hi ha llei, sinó arbitrarietat. Fora de la Constitució, no hi ha una Espanya en pau i llibertat.
I al costat de la Constitució, Espanya."
En un discurs que ha durat 13 minuts, la paraula "Constitució" ha aparegut en 18 ocasions i les referències a la Carta Magna han ocupat gran part del missatge. En canvi, les paraules "diàleg" o "amnistia" no les ha mencionat en cap moment.
Amb un vestit blau fosc, corbata també blava i amb motius geomètrics i camisa blanca, Felip VI ha aparegut assegut al saló d'audiències del palau de La Zarzuela. Al seu voltant, una bandera d'Espanya i una de la Unió Europea. Sobre una calaixera, una fotografia emmarcada dels monarques aplaudint Elionor, princesa d'Astúries, quan jurava la Constitució davant les Corts el 31 d'octubre.
En un any marcat pel resultat electoral del 23 de juliol, que ha potenciat un acostament del PSOE als partits nacionalistes i un distanciament del PP per mesures com la llei d'amnistia i la crisi per la renovació del poder judicial, al missatge de Nadal de Felip VI no hi han faltat mencions al paper de les institucions:
"Totes les institucions de l'Estat tenim el deure de conduir-nos amb la major responsabilitat i procurar sempre pels interessos generals de tots els espanyols amb lleialtat a la Constitució."
En ple debat sobre la renovació del poder judicial, i de si els jutges han de comparèixer al Congrés en comissions d'investigació sobre els casos de lawfare, Felip VI demana que totes les institucions siguin lleials al paper que els marca la Constitució i que es respectin entre elles per evitar el desprestigi.
"Hem de respectar també les altres institucions en l'exercici de les seves pròpies competències i contribuir mútuament al seu enfortiment i al seu prestigi."
Les absències del discurs
No hi ha hagut referències a la situació internacional i, amb dos conflictes bèl·lics en marxa, al discurs del rei s'han trobat a faltar referències a la guerra a Gaza o a Ucraïna.
En el primer minut del discurs, el monarca ha fet mencions a "les dificultats econòmiques i socials" que afecten molts espanyols, el problema dels joves per accedir a l'habitatge, i també a "la inacceptable violència contra la dona". Temàtiques que no han tingut un desenvolupament posterior.
Les llengües cooficials han tingut un discret paper en el discurs nadalenc de Felip VI, que s'ha acomiadat amb un "A todos, feliz Navidad, Eguberri on, bon Nadal i boas festas. Muy buenas noches y feliz y próspero año 2004".
Deu anys de missatges per Nadal
El d'enguany és el desè discurs nadalenc de Felip VI. El primer va ser el 2014, sis mesos després d'ocupar el tron després que Joan Carles I abdiqués al mes de juny en favor del seu fill.
El 2014, amb l'atenció mediàtica centrada en el judici pel cas Nóos, que jutjava Iñaki Urdangarin i el seu soci, i després de saber-se que el jutge havia decidit imputar la infanta Cristina de Borbó com a presumpta col·laboradora en dos delictes fiscals, Felip VI va advocar per una "profunda regeneració" de la vida col·lectiva i per "tallar de soca-rel i sense contemplacions la corrupció".
Aquell mateix any la qüestió catalana ja es va deixar entreveure en les paraules del rei. Va demanar unitat i que els desacords no provoquessin "ruptures emocionals".
Les referències a la unitat d'Espanya han estat presents en els missatges posteriors des de La Zarzuela. El 2015 el monarca es va mostrar confiat en la unitat i continuïtat de l'Estat davant "els intents de ruptura de la llei".
El 2016 va animar els representants polítics a "buscar el diàleg i el consens" i a aprofundir en una "Espanya de braços oberts i mans esteses, on ningú desperti velles rancúnies o obri ferides tancades".
El Nadal del 2017, dos mesos i mig després de la compareixença extraordinària que va fer el 3 d'octubre pel referèndum de l'1-O, Felip VI va demanar que Catalunya s'obrís un "camí cap a la convivència", respecte a la Constitució i es va fer seva la imatge d'una Catalunya fracturada "amb famílies i amics separats".
Un argumentari amb referències expresses que ha mencionat en altres discursos nadalencs posteriors i que ha repetit aquest 2023. El 2018 Felip VI va insistir en la necessitat de garantir una convivència basada en el respecte a la Constitució; el 2021 va reclamar "unitat i diàleg davant la divisió i l'enfrontament", i el 2022, un any marcat per l'enfrontament entre el govern espanyol i el poder judicial, el cap de l'Estat va alertar dels perills de "l'erosió de les institucions" i va assegurar que "la divisió fa més fràgils les democràcies".
Les reaccions
PP i Vox han aplaudit el discurs del rei. Alberto Núñez Feijóo ha celebrat que Felip VI defensés la vigència de la Constitució com a única garantia de la democràcia:
La secretària general del PP, Cuca Gamarra, en la mateixa línia que Feijóo ha dit: "En el moment en què existeix un clar objectiu de desbordament de les nostres regles comunes, el rei ha estat rotund en la defensa de la unitat de la societat espanyola."
Vox ha reaccionat al missatge reial reproduint la frase "Espanya continuarà endavant".
Per contra, crítiques des de Sumar, Podem i el PNV. La portaveu de Sumar, Marta Lois, l'ha qualificat de "decebedor" i ha criticat que no hagi condemnat l'extrema dreta.
Podem ha qualificat la monarquia d'institució "anacrònica, corrupta, medieval i privilegiada":
I també ha criticat que el monarca no hagi fet cap menció a les víctimes de Gaza.
Des del PNV, el portaveu del partit al Congrés, Aitor Esteban, ha criticat que Felip VI hagi obviat les "discrepàncies constitucionals" per resoldre de manera política el procés.
- ARXIVAT A:
- Felip VI Constitució espanyola Monarquia