Fer el trànsit amb 8 anys: "Només jo puc dir qui soc: l'Alícia, una nena trans"

L'Alícia ha fet el trànsit als vuit anys, aprofitant el recolliment del confinament, i ara se sent més lliure i feliç
Redacció Actualitzat
TEMA:
LGTBIQ+

"Un dia vaig entrar a la cuina i li vaig dir a la meva mare: ja no soc l'Aleix, soc l'Alícia i em vull deixar els cabells llargs, vull que em diguis Alícia i vull posar-me arracades." És el pas que va fer l'Alícia, una nena transsexual que amb 8 anys ha fet el trànsit.

"Des que vaig néixer, em sentia Alícia, ho notava dins", explica. A mesura que s'anava fent gran, se sentia cada cop més incòmoda amb el gènere en néixer. Explica que va començar a posar-se vestits de la seva mare, que la feien sentir més a gust. El recolliment de confinament la va ajudar a fer el pas. Es va deixar els cabells llargs, es va posar arracades i es va vestir amb allò que més li agradava.

 

L'estiu la va ajudar a perdre la por. La família va anar de vacances a les Illes Canàries i allà, sense ningú conegut a prop, va poder viure el canvi amb naturalitat. En tornar, va decidir fer el pas a l'escola i mostrar-se tal com era. Els seus companys ho van assumir ràpidament.

"Hi havia alguns que em deien Aleix el primer i el segon dia d'escola, però quan vaig dir que volia que em diguessin Alícia ho van dir perfectament."

Començava una vida nova, també per a la família, perquè la gestió emocional no és fàcil. La Paloma i en Pedro, els seus pares, expliquen que en un principi tenien la sensació d'haver perdut un fill i haver guanyat una filla. Al cap d'uns mesos, però, Paloma Dumall va veure que no era un dol: "L'Alícia s'havia transformat, res més."

"S'ha alliberat, aquesta és la paraula, és que s'ha alliberat. L'Alícia ha sortit per fi."

Per a moltes persones, la transició és un procés complex, però alliberador. Fins fa tres anys, l'Organització Mundial de la Salut encara considerava la transsexualitat una malaltia mental. A Espanya, es necessita un informe mèdic i haver-se sotmès a un tractament hormonal per canviar-se el gènere al registre. Uns requisits que l'esborrany de la nova llei trans planteja eliminar. A poc a poc, s'ha anat avançant per trencar estigmes i superar tabús.

 

ARXIVAT A:
LGTBIQ+ Dia de la visibilitat transgènere
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut