Fer la volta al món en vaixell: el somni d'en Dani, un mariner que es va quedar cec

En Dani va quedar cec fa tres anys arran de l'explosió d'un extintor. Ara, s'està entrenant, amb el suport de l'ONCE i la Fundació Isidre Esteve, per fer la volta al món en vaixell
Agustí Forné
TEMA:
Esports

Fa tres anys, Dani A. Pic anava embarcat en un gran vaixell de càrrega de gas. Estava acabant els seus estudis de Nàutica per ser oficial. Mentre navegaven a prop de les Illes Hawaii, li va explotar un extintor. Amb 32 anys, va quedar cec d'un dia per l'altre.

"No et creus el que ha passat, vaig quedar en estat de xoc i no assimiles què significa perdre la vista", recorda.

Després, un procés comú a moltes persones que viuen una situació similar: s'enfonsen i arriben a perdre les ganes de viure.

El punt d'inflexió va arribar un any després, quan va començar a construir una nova vida amb el suport de l'ONCE. Els ensenyen a orientar-se, a desplaçar-se, a ser autònoms.

"El Dani, d'aquí a poc temps podrà viure sol i podrà anar a Madrid sol", explica la tècnica en autonomia personal Àngela Arnau. A l'ONCE, treballen amb equips multisectorials. Treballen la mobilitat, l'ús de noves tecnologies i la feina psicològica, que és clau. "Les altes capacitats del Dani ens han ajudat molt, però no sempre és així i s'ha de treballar a poc a poc i molt", afegeix Arnau.

El Dani, amb la tècnica en autonomia personal de l'ONCE Àngela Arnau

La volta al món amb vaixell

A part dels tècnics, el treball de la família és fonamental. La mare d'en Dani ha estat la seva principal crossa. Margalida Pic declara que "vaig haver d'acceptar que la ceguesa no se solucionaria. Però ens vam adaptar a la nova situació. Però si mirem enrere penso que estem aconseguint moltes coses".

La il·lusió és el que ha fet reviure el Dani. I la seva gran il·lusió és fer la volta al món en vaixell. "Jo ho volia fer en solitari, però legalment està prohibit", diu. Per això buscarà una parella amb qui compartir l'aventura:

"Jo no aniré d'acompanyant. Compartirem la responsabilitat de la navegació".

S'ha fixat un termini de 10 anys per aconseguir-ho i ja hi està treballant. S'està traient el doctorat en Nàutica perquè ja sap que no podrà embarcar-se més en un gran vaixell, però així podrà fer classes a la facultat. I ja està creant una metodologia de navegació per a cecs.

Ballar i fer tir amb arc

S'està preparant físicament per quan arribi el moment. Dues vegades a la setmana s'entrena a la Fundació Isidre Esteve per a persones amb discapacitat al CAR de Sant Cugat.

A banda de posar-se en forma, després de dos anys sense activitat, aprèn a conèixer i utilitzar el seu cos. Encara que sembli impossible, fa tir amb arc i és capaç d'encertar el centre de la diana a sis metres de distància.

"Ara em veig amb cor d'aconseguir moltes coses perquè he descobert que el meu pitjor enemic no és ni la naviliera, ni la gent que et posa traves al carrer... El meu pitjor enemic soc jo". I una de les coses que ha aconseguit és acabar les sessions d'entrenament ballant. Si l'hi diuen fa dos anys, no s'ho creu.

El Dani fent tir amb arc al CAR de Sant Cugat

 

 

ARXIVAT A:
Esports
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut