Grande-Marlaska, ministre d'Interior; Robles, a Defensa, i Màxim Huerta, a Cultura
- TEMA:
- Pedro Sánchez
L'exmagistrat de l'Audiència Nacional Fernando Grande-Marlaska serà el nou ministre de l'Interior al govern de Pedro Sánchez.
Grande-Marlaska, nascut el 1962 a Bilbao, és considerat un jutge conservador i fins ara formava part del nucli dur del Consell General del Poder Judicial, al qual va arribar a proposta del PP.
Va ser el jutge que va substituir Baltasar Garzón a l'Audiència Nacional el 2004. Durant el seu pas per aquest tribunal, Grande-Marlaska es va encarregar de molts casos relacionats amb l'esquerra abertzale i ETA.
Entre altres causes, es va encarregar de processar Arnaldo Otegui, i també va instruir el cas Faisán.
Va arxivar el cas del Yak-42
El 2007 Grande-Marlaska va fer-se càrrec del Jutjat Central d'Instrucció número 3, des del qual va arxivar la causa que investigava les presumptes irregularitats en la contractació de l'avió Yak-42.
En l'accident d'aquest avió, el maig del 2003, hi van morir 62 militars espanyols. El 2008 el van obligar a reobrir el cas, però el va tornar a tancar després d'uns quants mesos d'instrucció.
En una peça separada d'aquell cas, relatiu a la falsificació d'identitats dels morts en l'accident, sí que va acabar obrint judici oral. Van condemnar tres metges militars, que van ser indultats.
El jutge Grande-Marlaska també és conegut per haver defensat els drets de gais i lesbianes. Homosexual ell mateix, ha participat en campanyes de promoció de la salut entre aquest col·lectiu.
Robles, finalment a Defensa
En canvi, Margarita Robles, que s'havia pensat que s'encarregaria de la cartera d'Interior, de la de Justícia, o de totes dues alhora, finalment serà la ministra de Defensa.
Durant aquesta tarda de dimecres s'ha filtrat un altre nom per a aquest ministeri: el de Constantino Méndez, un alt funcionari que va ser secretari d'Estat de Defensa amb Carme Chacón, però finalment no s'ha confirmat.
Com Grande-Marlaska, Robles també és jutge, però fa molts anys que va fer el pas a la política. Nascuda a Lleó el 1956, la seva primera plaça com a jutge va ser a Balaguer el 1982, amb 26 anys.
Després de passar per altres destinacions de Catalunya i el País Basc, el 1993 va entrar al govern de Felipe González primer com a subsecretària i després com a secretària d'Estat del ministre de Justícia i Interior, Juan Alberto Belloch.
Tornar als jutjats, tornar a la política
Després de la seva experiència política als governs del PSOE, Robles va tornar a la carrera judicial. El 2004 va arribar al Tribunal Suprem, i el 2008 la van elegir pel Consell General del Poder Judicial, on va estar fins al 2013.
El seu retorn a l'àmbit polític va ser el maig del 2016, a la repetició de les eleccions generals com a segona de Pedro Sánchez per Madrid. Pocs mesos després el seu va ser un dels 15 vots de diputats del PSOE contra la investidura de Rajoy.
Fa un any que era portaveu del grup parlamentari del PSOE al Congrés, on va substituir José Luis Ábalos.
Màxim Huerta, ministre de Cultura i Esports
L'últim nom del nou govern a fer-se públic l'ha anunciat el mateix Pedro Sánchez en la compareixença a La Moncloa: el ministre de Cultura i Esports serà el periodista i escriptor valencià Màxim Huerta.
Nascut el 1971 a Utiel, a València, Huerta ha treballat a Canal 9 i a Telecinco, on va presentar diversos informatius entre el 2000 i el 2005.
Aquell any es va incorporar al programa matinal d'aquesta cadena de televisió, el d'Ana Rosa Quintana, on va treballar fins al 2015.
El 2016 va passar a Televisió Espanyola, on ha presentat el programa de cinema i viatges "Destinos de película".
En paral·lel s'ha dedicat a l'escriptura: és autor de sis novel·les, a més de llibres infantils i de viatges.
Huerta ha celebrat la seva elecció com a ministre de Cultura publicant a Twitter una foto seva amb l'escriptora Ana María Matute:
Esports i independentisme
Però a més de Cultura, Huerta també serà el responsable d'Esports del nou govern, i alguns dels tuits que va publicar fa anys ara poden qüestionar que sigui la persona idònia per ser-ho:
A banda d'aquesta desafecció amb l'esport, Huerta ha fet més tuits que poden donar peu a pol·lèmica, com aquest insultant l'independentisme:
I un altre, també de fa 8 anys, que semblava premonitori:
- ARXIVAT A:
- Pedro Sánchez