Tornen a treballar abans que els 11.500 afiliats avalin l'acord votant entre el 2 i el 9 d'octubre (Reuters/Mike Blake)

Fi d'una vaga històrica: els guionistes de Hollywood tornen a la feina després de 5 mesos

Els 11.500 afiliats han d'aprovar l'acord votant entre el 2 i el 9 d'octubre per desconvocar oficialment la vaga, mentre que els actors, lluny de cap acord, mantenen l'aturada
Actualitzat
TEMA:
Cinema

Els guionistes de Hollywood tornen a la feina després de 148 dies, gairebé 5 mesos de vaga. Els líders dels sindicats de guionistes han repassat durant dos dies amb molta atenció el principi d'acord a què van arribar diumenge amb la patronal. Vist que l'acord és bo, i tenint en compte que la votació definitiva portarà un temps, han decidit que els guionistes tornin a escriure a partir d'aquest dimecres.

Es vol facilitar que tothom es pugui recuperar de la situació de precarietat que han viscut durant aquests mesos, encara que la vaga no es desconvocarà oficialment fins que els 11.500 membres del sindicat aprovin el text acordat. La votació definitiva es farà entre el 2 i el 9 d'octubre

"El sindicat va votar a favor d'aixecar l'ordre de restricció i posar fi a la vaga a partir del dimecres 27 de setembre. Això permet als guionistes tornar a la feina durant el procés de ratificació, però no afecta el dret dels membres a prendre una decisió final sobre l'aprovació del contracte", ha publicat el WGA en un comunicat.

Els guionistes no han cobrat subsidis durant aquest temps, i en la majoria dels casos s'han quedat sense assegurança mèdica, que ara podran tornar a recuperar.

Els líders sindicals consideren que el principi d'acord assolit amb els estudis de Hollywood recull la majoria de les seves demandes; un augment de sou, un augment en la cotització per l'assegurança de salut i de pensions, i la participació en els guanys basada en el sistema de streaming o garanties que es contractarà un mínim de guionistes per engegar projectes.

Respecte a la Intel·ligència Artificial (IA), no es podrà utilitzar per escriure ni reescriure material, ni per perjudicar els drets de l'escriptor, que sí que podrà utilitzar la IA amb el consentiment de l'empresa, però que no podrà obligar a fer-la servir. A més, els guions no podran ser utilitzats per entrenar als diferents sistemes d'intel·ligència artificial.

Els actors continuen en vaga

Amb tot, la normalitat encara no tornarà a les produccions de televisió i cinema. Els actors continuen encara de vaga i, per tant, es podran escriure guions, però no rodar sèries o pel·lícules. En el cas dels actors, el final de l'aturada encara sembla lluny. Les converses estan aturades i no sembla que les posicions es puguin acostar amb facilitat

El sindicat de guionistes de Hollywood va declarar la vaga indefinida el 2 de maig i va aturar la feina dels escriptors durant 148 dies, la segona vaga més llarga de la història després de la del 1988, que va durar 154 dies.

El sindicat d'actors dels Estats Units es va afegir a la vaga el 14 de juliol en solidaritat amb els guionistes.

 

ARXIVAT A:
Cinema Televisió Intel·ligència artificial Estats Units Precarietat laboral Drets laborals
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut