Vaalimaa, a la frontera finlandesa, el 29 de setembre (REUTERS/Janis Laizans)

Finlàndia aixecarà una tanca metàl·lica de més de 100 km a la frontera amb Rússia

Farà uns quants metres d'alçària, tindrà concertines i s'estendrà entre 130 i 260 quilòmetres per por d'una crisi migratòria com la de Polònia i Bielorússia el 2021
Redacció / EFE
TEMA:
Rússia

El govern finlandès ha aconseguit el suport de tots els partits per construir una tanca metàl·lica als trams més vulnerables de la seva frontera amb Rússia, amb l'objectiu de frenar la immigració il·legal i l'arribada massiva de migrants.

La mesura l'havia proposada inicialment la Guàrdia de Fronteres finlandesa. "Es tracta de poder assegurar-nos que la frontera està ben vigilada i de ser capaços d'anticipar-nos al que hi pugui passar", ha afirmat a la premsa la primera ministra finlandesa, Sanna Marin.

Encara no se saben els detalls del projecte, però sí que contempla la construcció d'una tanca metàl·lica d'uns quants metres d'alçada, amb concertines a la part superior i càmeres de videovigilància als trams fronterers considerats de més risc.

Hi haurà concertines a la part superior i càmeres de videovigilància (Pexels)

En conjunt, el reixat tindrà una extensió total d'entre 130 i 260 quilòmetres, que suposen entre el 10 i el 20% dels 1.340 quilòmetres de frontera que separen Finlàndia i Rússia.

Està previst que les obres durin prop de quatre anys i suposin un desemborsament de "centenars de milions d'euros", segons estimacions de la guàrdia fronterera.

Inicialment es construirà un tram de prova d'uns tres quilòmetres a la frontera sud-est finlandesa, la més transitada per la proximitat amb Sant Petersburg, amb un cost d'uns sis milions d'euros.


Tensió amb Rússia per l'OTAN

Finlàndia, que té la frontera amb Rússia més llarga de la Unió Europea i la segona d'Europa (després de la d'Ucraïna), respon així a l'augment de les tensions amb Moscou arran de la invasió russa d'Ucraïna i del procés d'adhesió de Finlàndia i Suècia a l'OTAN.

Fa dues setmanes, Finlàndia va ser l'últim país de la UE fronterer amb Rússia de tancar la porta a turistes russos.

El Kremlin ha advertit reiteradament a Hèlsinki que el seu ingrés a l'Aliança Atlàntica tindrà greus conseqüències.


El precedent de la frontera Polònia-Bielorússia

El govern finlandès tem que Rússia pugui orquestrar una crisi migratòria similar a la que va tenir lloc a la frontera entre Polònia i Bielorússia a finals del 2021.

Per això l'executiu finlandès va aprovar el juliol passat amb caràcter d'urgència una sèrie de reformes legals que li permetin fer front a una eventual arribada massiva d'immigrants a la frontera.

Un grup de migrants l'any 2021 a Bielorússia, davant la tanca de filferro a la frontera amb Polònia, custodiada per forces especials (EFE/EPA/Leonid Scheglov)

Aquestes esmenes recullen una disposició legal per permetre la construcció de tanques i altres tipus de barreres a la frontera per augmentar la seguretat nacional.

També inclouen la possibilitat de prohibir temporalment el dret a romandre i circular en àrees properes a la frontera en circumstàncies excepcionals, per exemple, en cas d'afluència massiva d'immigrants.

Així mateix, permet centralitzar en alguns punts determinats de la frontera la recepció de sol·licituds d'asil, cosa que suposaria el tancament de la resta de creus frontereres als refugiats.

 

ARXIVAT A:
Rússia Ucraïna Finlàndia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut