Una embarcació de la guàrdia costanera finlandesa i el vaixell Eagle S, aquest dijous a Porkkalanniemi
Una embarcació de la Guàrdia Costanera finlandesa i el vaixell "Eagle S", aquest dijous a Porkkalanniemi (Reuters)

Finlàndia deté un vaixell de la "flota a l'ombra" russa i l'acusa de tallar un cable submarí

La connexió elèctrica submarina entre Finlàndia i Estònia es va interrompre el dia de Nadal i els països sospiten d'un sabotatge per part del vaixell "Eagle S"

RedaccióActualitzat

Nou incident relacionat amb els cables submarins del mar Bàltic. Finlàndia investiga com a sabotatge el tall d'un cable submarí que connecta els seus sistemes elèctrics amb els d'Estònia. I assenyala un sospitós: Rússia.

La connexió elèctrica entre Finlàndia i Estònia es va interrompre a primera hora de la tarda del dia de Nadal. Aquest dijous, la Guàrdia Costanera finlandesa ha capturat un petroler que considera que hauria malmès el cable d'electricitat submarí Estlink 2 i altres línies d'internet que connectaven tots dos països.

Finlàndia creu que el vaixell "Eagle S", registrat a les illes Cook de Nova Zelanda, pertany en realitat a l'anomenada "flota a l'ombra" de vaixells cisterna russos. Són els que fa servir Moscou per esquivar les sancions occidentals i poder vendre petroli.

Segons la guàrdia fronterera, les àncores del vaixell no eren al lloc corresponent, la qual cosa ha despertat les sospites. Els funcionaris apunten que hi ha motius per creure que una àncora va danyar el cable. El vaixell ha estat escortat fins a aigües territorials finlandeses, on se n'analitza la càrrega i s'interroga la tripulació.
 

Estonia i l'OTAN hi envien reforços

Arran dels fets, Estonia ha enviat aquest divendres un buc de guerra per protegir un altre cable elèctric submarí, l'Estlink 1, que també uneix aquest país amb Finlàndia. 

El ministre de Defensa, Hanno Pevkur, ha dit que el buc té la missió de dissuadir qualsevol activitat potencialment perjudicial per part dels vaixells que passin pel golf de Finlàndia.

Per la seva banda, l'OTAN reforçarà la presència al mar Bàltic, segons ha anunciat el seu secretari general, Mark Rutte, en un missatge a la xarxa social X.

Rutte s'hi ha compromès després de parlar sobre aquest "possible sabotatge" amb el president finlandès, Alexander Stubb,a qui va expressar "total solidaritat i suport".
 

Un cable fora de servei entre gener i setembre

L'Estlink 2 està compost per estacions de conversió a Estònia i Finlàndia i un cable de 170 quilòmetres, 147 dels quals per sota del mar al golf de Finlàndia.

Té una capacitat de transmissió de 650 megawatts i aquest any ha estat inactiu entre gener i setembre per fer-hi manteniment després que s'hi detectessin danys a causa d'un curtcircuit.

Estació transformadora de l'EstLink 2 a Porvoo, a Finlàndia
Estació transformadora de l'EstLink 2 a Porvoo, a Finlàndia (Reuters/Markku Ulander)

Màxima alerta als països del Bàltic

Tot i que l'Estlink 2 ja s'havia avariat anteriorment aquest mateix any, la notícia ha causat inquietud i Finlàndia i Estònia ho estan investigant perquè sospiten que es tracta d'un sabotatge.

De fet, les autoritats finlandeses han informat d'interrupcions en un total de quatre cables de telecomunicacions que comuniquen el país amb el mar Bàltic.

Fa setmanes que els països del Bàltic estan en màxima alerta. El mes passat, dos cables de fibra òptica -un que connectava Finlàndia amb Alemanya i un altre, Lituània amb Suècia- també van aparèixer tallats, en un acte que el govern de Berlín va definir com a sabotatge.

En aquest cas, altra vegada, hi planava la sospita de la guerra híbrida de Rússia. Aquesta implicació, però, és difícil de provar.

El primer ministre d'Estònia, Kristen Michal, ha explicat que, a diferència d'altres incidents similars, aquesta vegada han decidit detenir els sospitosos:

"És la primera vegada durant aquests incidents en què el culpable o, diguem-ne, una embarcació sospitosa, és detingut. I, per efectuar les investigacions, ja hem fet els primers passos".

Per la seva banda, el primer ministre finlandès, Petteri Orpo, ha garantit que l'incident no afectarà el subministrament elèctric. "Fins i tot per Nadal, les autoritats estan vigilants i investigant l'afer", ha dit en un missatge a X.

El golf de Finlàndia, vist des de Tallin
El golf de Finlàndia, vist des de Tallinn (Europa Press)

L'operador de la xarxa elèctrica finlandesa Fingrid ha afirmat que la possibilitat que la causa sigui "un acte de vandalisme" no es pot descartar, però que es tracta d'una investigació laboriosa i caldrà temps per detectar on hi ha el punt crític.

La Unió Europea ha anunciat que està treballant amb les autoritats finlandeses en la investigació de l'incident i ha expressat la "condemna" davant la "destrucció deliberada de les infraestructures crítiques d'Europa".

Per la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, aquest fet "subratlla les amenaces a la infraestructura de la UE", segons ha dit en un missatge a les xarxes.

En una declaració conjunta, la Comissió Europea i l'Alta Representant de la Política Exterior de la UE, Kaja Kallas, han felicitat les autoritats finlandeses per la "ràpida actuació en abordar el buc sospitós".

L'OTAN també s'ha solidaritzat amb Finlàndia i Estònia i ha anunciat que "condemna qualsevol atac a infraestructures crítiques", segons ha dit a través de les xarxes socials el secretari general, Mark Rutte.

Rutte ha explicat que ha parlat amb el primer ministre d'Estònia sobre "un possible sabotatge" dels cables submarins del Bàltic i ha assegurat que l'Aliança està preparada per donar el seu suport als països bàltics.

 

ARXIVAT A:
RússiaFinlàndiaOTAN
Anar al contingut