Amb temperatures sota zero, grups de migrants caminen cap a la frontera amb Finlàndia. (Reuters/Emmi Korhonen)

Finlàndia tanca la frontera amb Rússia: els migrants, l'arma de pressió de Moscou sobre la UE

Aquest dijous, Finlàndia fa efectiu el tancament de l'últim pas fronterer amb Rússia, per impedir l'arribada de refugiats de tercers països
Redacció
TEMA:
Rússia

Durant tot aquest mes s'ha repetit la imatge de grups de migrants caminant des de Rússia cap a la frontera amb Finlàndia per carreteres nevades i sota temperatures gèlides.

Només al novembre, 900 sol·licitants del Pròxim Orient o l'Àfrica han demanat l'asil per aquesta via, 30 vegades més que l'habitual. I Hèlsinki tindrà tancats els 9 punts fronterers a partir d'aquest dijous.

Almenys fins a mitjan desembre, cap vianant, cotxe o camió no podrà circular entre tots dos països.

Un grup de migrants es refugia en una tenda de campanya a la frontera amb Finlàndia (Reuters)

Finlàndia ha acusat Rússia d'instrumentalitzar la immigració i dirigir els refugiats cap a la seva frontera per desestabilitzar el país nòrdic, en el que qualifica d'exemple de "guerra híbrida". Com a resposta, Polònia ha avançat que hi enviarà tropes.

Ha deixat clar que els migrants atrapats són responsabilitat de Rússia. Ja ha construït els tres primers quilòmetres de mur, que ha d'arribar als 200 quilòmetres.

De fet, sospita que ho fa com a represàlia per l'entrada del país a l'OTAN i pel suport que dona a Ucraïna, acusacions que Moscou nega i troba "irracionals".

 

La setmana passada també van transcendir vídeos a les xarxes on es veia com policies fronterers d'Estònia expulsaven migrants cap a Rússia.


Com arriben els migrants a Rússia?

Segons mitjans opositors, serien els mateixos serveis secrets de Moscou que traslladen els migrants des dels seus països d'origen.

Explica el diari rus "Fontanka" que els porten en cotxes amb matrícula russa a prop de la frontera i després els proporcionen bicicletes. Un viatge que de mitjana els pot costar de 1.000 a 3.000 euros.
 

El precedent bielorús

L'episodi recorda molt el del 2021, quan el règim de Bielorússia va promoure el viatge de milers de migrants del Pròxim Orient fins a les fronteres de Polònia i Lituània a través del seu territori.

Varsòvia no els va deixar entrar i Minsk no els permetia tornar enrere, de manera que van quedar atrapats en boscos durant setmanes, havent de dormir a la intempèrie a temperatures sota zero.

Polònia i Lituània van acabar construint un mur de 700 quilòmetres.

ARXIVAT A:
Rússia Unió Europea Migracions
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut