Educació ha trigat nou mesos a homologar els estudis d'en Mateu, que va fer el batxillerat als EUA (3Cat)

Fins a 2 anys per homologar el batxillerat fet a l'estranger: "Seria terrible no tenir el títol"

El departament no dona dades, però segons ha pogut saber TV3 hi hauria almenys 140 estudiants de batxillerat que fa mesos que esperen resposta
Àgata Fàbregas Gomis / Mireia Rom Salvador Actualitzat
TEMA:
Educació

Fins a 140 expedients d'alumnes de batxillerat estarien esperant als despatxos del Departament d'Educació per rebre l'homologació. Són casos d'estudiants catalans que han cursat el batxillerat a l'estranger o d'alumnes que han vingut a viure a Catalunya.

Tot i no tenir el batxillerat homologat, poden matricular-se a la universitat o a una FP, però amb una nota provisional de 5. Això els limita l'accés a molts estudis. "Tinc un 8 de nota al meu país, el Perú, però quan vull homologar el títol aquí, a Espanya, em donen un 5 provisional. Em resta punts perquè tinc la nota mínima", lamenta Doris Aguilar, de 27 anys. Vol fer un cicle superior d'FP d'educació infantil.

És una de la desena de persones que cada setmana van a l'escola d'adults La Troca, al barri de Sants de Barcelona, perquè els assessorin. "Penseu que les persones que homologuen un batxillerat, moltes vegades són persones que tenen una titulació universitària, però com que és molt complexa l'homologació universitària, els recomanem que facin batxillerat", explica Ester Rams, professora d'aquest centre. "Llavors ja estan patint una rebaixa del seu nivell acadèmic", afegeix.

L'escola d'adults La Troca assessora alumnes que volen homologar el títol (3Cat)

"Seria terrible que no pogués obtenir el títol"

La Ksénia Litvinova té 19 anys i és una altra de les afectades. Fa més de dos anys que és a Catalunya. Hi va arribar fugint de la guerra a Ucraïna, el seu país. Va acabar el batxillerat a distància, però no hi ha manera d'obtenir l'homologació del títol, que li permetria anar a la universitat. Mentrestant, fa un cicle superior d'il·lustració. 

S'ha pogut matricular a FP, però, quan l'acabi, haurà d'esperar a tenir el batxillerat homologat per titular-se. "Seria terrible que no pogués obtenir el títol del cicle d'il·lustració, perquè és molt important per a mi", assegura.

Un curs perdut

I encara un altre cas, el d'en Mateu Hernán Vargas Graupera. Va fer el batxillerat als Estats Units, on va viure amb la seva família, i al setembre hauria d'haver entrat a la universitat, però ha perdut un curs

Tot i tenir prou nota per estudiar el doble grau de física i matemàtiques --la nota de tall més alta a Catalunya-- no ha pogut començar-lo per la lentitud de la burocràcia. Educació ha trigat nou mesos a homologar-li els estudis.

"Jo tenia moltes ganes d'anar a la universitat i poder-hi entrar", lamenta en Mateu, que ha aprofitat aquest temps per treure's el carnet de conduir, una titulació d'anglès i el títol de monitor de lleure. "Entraré, no amb els de la meva generació, diguem-ne, sinó amb els d'un any menys", afegeix.

"Hem anat moltes vegades al departament", assegura la seva mare, Isabel Graupera, que lamenta que tot i haver-se'n preocupat i informat des d'abans d'acabar els estudis als Estats Units, la paperassa no els ha permès avançar.

"Vam entregar la documentació al juny i hi vam tornar a la tardor, al febrer...", explica. "I al febrer em van dir: "Ui, tranquil·la, si només portes set mesos. Torna cap a l'abril i fes-nos una demanda urgent". "I ens han dit que havíem d'estar molt agraïts perquè només hem trigat nou mesos", afirma la Isabel. 
 

El doble d'homologacions en tres anys

En tres anys, el nombre d'homologacions d'estudis d'ESO, FP i batxillerat cursats a l'estranger s'ha més que doblat, segons Educació. S'ha passat de les 6.511 el 2020 a les 13.707 que es van fer l'any passat, el 2023.

La conselleria assegura que s'ha doblat el personal que gestiona les homologacions i que els expedients de batxillerat que estan a punt de fer la selectivitat es tramiten amb caràcter d'urgència. Reclamen una actualització de la normativa estatal, que és de l'any 88 i no té en compte, per exemple, que ara es fan estudis a distància.

Raquel Garcia, directora general d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa, afirma: "El fet que tot el procediment i tota la tramitació sigui tant amb mirada dels anys 80 --original, format paper i presencialitat-- fa que les cues d'espera i els retards en la resposta administrativa siguin molt més grans perquè fa que els tempos siguin molt més llargs".

Amb tot, més del 92% de les peticions d'homologacions es resolen favorablement. Assegura, però, que el procés és lent perquè és molt rigorós. Segons el departament, cal comprovar les equivalències per cursos i matèries, i tenir tota la documentació original.

L'administració està en contacte amb els instituts, l'Oficina d'Accés a la Universitat, consolats i associacions de persones migrants, perquè cap cas urgent quedi bloquejat, però, així i tot, n'hi ha.

 

ARXIVAT A:
Educació
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut