El TJUE avala fer indefinits els interins per sancionar l'ús abusiu de la temporalitat

La sentència, però no contempla fer-los funcionaris directament i, per tant, no tindrien els mateixos drets a l'hora de fer concursos de trasllat i altres promocions
Redacció Actualitzat
TEMA:
Drets laborals

La Justícia Europea considera que tots aquells treballadors que han encadenat contractes d'interinatge durant anys s'han de convertir en indefinits. En la sentència coneguda aquest dijous al matí, diu que és una manera de corregir o sancionar les administracions que han abusat d'aquests contractes.

El Tribunal de Luxemburg respon d'aquesta manera a les dues qüestions prejudicials que li va plantejar el jutjat número 17 de Barcelona i que afecten tres treballadores que durant anys han encadenat contractes d'interinatge a la Generalitat.

El text puntualitza que les treballadores no adquiririen la condició de funcionàries de carrera, malgrat quedar subjectes a les mateixes condicions d'acomiadament. Per tant, no tindrien els mateixos drets, per exemple, a l'hora de fer concursos de trasllat o altres promocions.
 

Insta a no aplicar la jurisprudència del Suprem

La sentència del TJUE afegeix que els jutges no han d'aplicar la jurisprudència del Suprem, que mantenia que fer fixos directament els interins és contrari al sistema d'oposicions i organització de l'Administració Pública.

Al febrer, una sentència del tribunal europeu ja va resoldre que les administracions havien de ser penalitzades per abús en aquest tipus de contractació temporal i que les persones afectades havien de passar a ser fixos directament.

Però el Suprem espanyol va interpretar que l'escrit del TJUE ho plantejava com un càstig, mai com una obligació i no ho va aplicar perquè ho considerava contrari al sistema d'oposicions, que es basa en el principi d'igualtat d'oportunitats, capacitats i mèrits.

De tota manera, el Suprem també va plantejar una qüestió al TJUE per aclarir-ho definitivament.
 

Tres casos d'interines a examen

El primer cas pel qual el jutjat de Barcelona planteja la qüestió prejudicial afecta una treballadora que des del 2005 manté diferents contractes d'interina, molts al mateix lloc com a tècnica superior al SOC. L'afectada demana que la considerin com a treballadora indefinida no fixa o que d'alguna manera li garanteixin el manteniment de la feina.

El segon i tercer cas són els de dues funcionàries interines de l'Administració de Justícia. Una d'elles ha encadenat contractes més de 37 anys, i des del 2013 al mateix lloc. L'altra ho fa des del 1991. En aquest cas defensen que han exercit la mateixa feina que un funcionari i que, per tant, ocupaven un lloc estable i no per necessitats temporals, urgents o excepcionals.
 

Sanció de 18.000 euros

A més, reclamen una multa de 18.000 euros per a l'administració. A l'escrit, el mateix jutge demana al TJUE que deixi clar com resoldre el cas de les afectades i que indiqui de manera clara i precisa les possibles solucions al problema.

Les reiterades sentències del tribunal europeu que qüestionaven l'alt índex de temporalitat a l'administració van portar el govern espanyol a aprovar una llei a finals del 2021 amb l'objectiu d'estabilitzar plantilles. Des de llavors, la Generalitat ha posat en marxa diversos concursos de mèrits i d'oposicions en diferents àmbits de l'administració, així com Educació o Salut. Però no tots els interins han aconseguit consolidar la seva feina, i la sentència del TJUE pot obrir una nova via per aconseguir-ho.

 

 

ARXIVAT A:
Drets laborals TJUE
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut