Fins a 9 escons podrien ballar pel vot a l'estranger, dos dels quals a Girona i Tarragona
L'escrutini de les eleccions generals ja es dona per acabat amb els vots dipositats a les urnes, però encara queda per computar el vot de residents a l'estranger, l'anomenat vot CERA. Cada Junta Electoral de zona fa el recompte final a partir d'aquest dimecres i fins dissabte.
Aquest vot pot ser clau en algunes circumscripcions en què l'últim escó en disputa podria anar d'un partit a un altre per pocs centenars de vots. De fet, ja va passar el novembre del 2019, quan el vot exterior va donar al PP per Biscaia l'únic escó que van aconseguir a Euskadi, en detriment del PNB.
Ara podria repetir-se la situació amb el segon diputat que Junts té a Girona. Amb 62.809 vots, la candidatura liderada per Marta Madrenas conserva els dos escons que tenia el 2019, però el PP, que ara mateix no obté cap representant malgrat haver obtingut 31.042 vots, hi està molt a prop.
De fet, si amb el vot de l'estranger el PP sumés 363 vots més que Junts, li arrabassaria aquest seient. Tenen la clau els més de 24.000 gironins residents a l'estranger amb dret a vot que l'hagin exercit. Ara bé, sembla difícil que, en vista de la distància entre tots dos partits, ara el PP pugui retallar-la.
La casuística de Girona també té un altre escenari semblant a casa nostra. A Tarragona, el PSC va superar els 120.000 vots i es va quedar a només 1.296 vots de sumar un tercer escó, un representant que ara mateix està assignat a Junts, que va aconseguir 40.593 paperetes. Segons el que hagin fet els 21.000 ciutadans tarragonins amb dret de vot que viuen a l'estranger es resoldrà el color d'aquest seient.
Més enllà de Girona i Tarragona hi ha 7 províncies més en què la batalla per l'últim escó encara podria estar oberta. I en molts casos, el protagonista podria ser el PP, tant en un sentit com en l'altre.
A Cantàbria, el PP va guanyar les eleccions amb més de 145.000 vots. L'últim diputat se'l va emportar Vox, amb gairebé 49.000 sufragis, però si en el recompte del vot exterior el PP sumés 426 vots més que els d'Abascal, hi hauria un canvi d'assignació d'aquest escó, sense incidència entre els blocs d'esquerra i dreta.
Això també podria passar a Madrid, però en aquest cas en detriment del PSOE, sempre que la formació de Feijóo sumés 1.744 vots més que la de Sánchez. Cal tenir present que el PP ha obtingut a les urnes 1.443.000 vots per 993.000 dels socialistes, una distància considerable per seguir sumant més suports que el PSOE entre els més de 376.000 madrilenys que viuen a l'estranger amb dret de vot.
Però el PP no només podria sumar escons, també en podria perdre. A Salamanca va arrasar amb gairebé un 47% dels vots, que van deixar Vox sense l'escó que havia tingut des del 2019. Amb els vots que queden per sumar el PP podria passar l'escó a Vox, sempre que l'extrema dreta aconseguís 1.875 vots més que ells, repte gens fàcil. A Ceuta, l'únic escó de la ciutat autònoma va estar en disputa bona part de la nit. Amb 12.855 se'l va adjudicar el PP, i el PSOE es va quedar amb 11.299, a força distància per recuperar-lo amb els gairebé 3.000 ciutadans que poden votar des de l'estranger.
L'últim escó que té en joc el PP és a Terol. Allà, dels tres escons a repartir, el PSOE se'n va quedar un i el PP els altres dos, i deixa fora Terol Existeix. La formació regionalista necessitaria gairebé 2.000 vots més que els populars per tornar a tenir presència al Congrés, una xifra gairebé impossible si tenim en compte que només hi ha 5.000 ciutadans de la circumscripció vivint a l'estranger amb dret a vot.
Finalment, el PSOE també té escons en disputa. A Albacete es va quedar amb l'últim representant per només una distància de 1.287 vots amb Vox, i a Tenerife un altre per 1.515 suports de diferència amb Sumar.
- ARXIVAT A:
- Eleccions Generals 2023 - 23J