FiraTàrrega destaca el bon funcionament de la programació i la "generositat" del públic abans d'abaixar el teló
ACN Tàrrega - La 44a edició de FiraTàrrega abaixarà el teló aquest diumenge després de quatre dies de representacions. La directora artística de la fira, Anna Giribet, s'ha mostrat satisfeta per haver ofert una programació "variada, potent, divertida, emotiva i arriscada" i per "l'actitud, la generositat i l'entrega d'un públic inigualable". De fet, Giribet ha destacat l'ambient en escenaris com la plaça Major, que "mai havia estat tan ballada". Pel que fa a les obres de pagament assoleixen, de moment, el 65% d'aforament a l'espera de dades definitives. La directora artística també ha valorat molt positivament el funcionament del programa de suport a la creació així com les contractacions que diverses companyies han pogut tancar a peu d'escenari.
Entre dijous passat i aquest diumenge al vespre, la programació de FiraTàrrega haurà ofert 178 funcions per part de 51 companyies del territori, l'Estat o internacionals en carrers, places i equipaments de la capital de l'Urgell. A més, 83 artistes o companyies espontànies han fet 294 representacions en 9 espais del municipi durant aquests dies. El públic s'ha vist seduït, majoritàriament, per les propostes de carrer. El dissabte ha estat el dia que les places i els diferents espais habilitats de la ciutat han registrat una major afluència de visitants. En general, la climatologia ha acompanyat, malgrat les previsions que eren adverses.
"El més il·lusionant d'aquesta edició és que hem seleccionat una programació de carrer potent, arriscada i variada. Considero que la jornada inaugural ens va desvetllar aquest gran èxit, ja que la plaça Major mai havia estat tan ballada, amb les funcions de Juan Ignacio Tula, Alberto Velasco, Raquel Gualtero o Daniel Doña", ha dit Giribet.
En la mateixa línia, la directora artística ha destacat el bon funcionament del programa en altres zones com l'espai Reguer-Vera, on "dissabte al vespre no hi cabia ni una agulla més", així com la "virtuositat" i "l'elegància" de les obres vistes a la plaça de les Nacions i al parc de Sant Eloi, entre altres.
"Paral·lelament, la programació de sala també ens ha ofert peces de risc, peces emotives i divertides, de la mà de companyies com Campi Qui Pugui, Els Informals i la Clara Ingol, entre altres", ha manifestat Giribet. A l'espera de tenir les dades definitives, els espectacles de pagament assolien a primera hora de diumenge el 65% d'aforament, amb 11.632 entrades distribuïdes, i s'havia penjat el cartell d'entrades exhaurides en 53 de les 92 sessions.
La directora artística ha celebrat que la vintena d'estrenes, que suposaven un terç dels espectacles del programa, han omplert de "color" la fira. D'altra banda, ha definit de "meravelloses" les propostes del programa Suport a la Creació de Ça Marche, Cia. Ferran Orobitg, La Corcoles, Sergi Estebanell i Kolektiv Lapso Cirk. Amb tot, Giribet ha volgut reconèixer la "generositat, entrega i actitud" del públic de la fira, que ha assegurat que és "inigualable".
Contractacions i nous projectes
Un dels objectius de la fira és que les companyies participants optin a tenir noves contractacions després de les actuacions que hi fan i enguany diverses ja ho han aconseguit. "Parlo de Pau Palaus, que divendres va marxar amb una allau de contractacions internacionals o les mateixes companyies Campi Qui Pugui o Els Informals. He parlat amb algunes companyies, no amb totes, i lògicament caldrà esperar l'enquesta de contractació. Són confirmacions que fa anys que no passaven i, per tant, des de l'aspecte de mercat és un èxit", ha conclòs Giribet.
En aquest sentit, la directora executiva, Natàlia Lloreta, ha destacat la "capacitat de convocatòria i la rellevància" que té la fira en el sector de les arts escèniques. "És un autèntic hub i un autèntic node de contactes, contractes i de coneixements del sector a nivells diversos", ha reivindicat. Enguany s'han acreditat 1.150 professionals de 780 entitats diferents, amb èxit d'assistència en les 26 activitats programades per a tots els perfils.
Finalment, l'alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan, ha celebrat el "bon funcionament" del projecte Lleida Escena per impulsar la programació d'arts escèniques als municipis del territori lleidatà. Així mateix, Pijuan ha destacat que, per primer cop en tota la història de FiraTàrrega, la jornada inaugural va comptar amb la presència dels caps de les quatre administracions que formen part del Consell d'Administració de la fira.
"Això posa en relleu la importància que té la fira a tots nivells per fomentar la presència de les arts escèniques a tot el país d'estat i a escala internacional", ha conclòs l'alcaldessa.